Bijbaantje?

joogdepoog had ons via de submit te melden:

Je ontkomt er niet aan. Pubers. Bijna even lastig als vierjarigen die alles in hun mond stoppen. Alleen stoppen pubers het niet alleen in hun mond. Ze slikken het in en noemen het drugs. En die drugs ( alcohol, wiet, paddo’s, the usual) kost geld. Handenvol geld. En dat hebben ze niet. Nee nee, de puber van tegenwoordig heeft nooit genoeg geld. En de enige alternatief op criminaliteit is het nemen van een bijbaantje. En uit welk assortiment van baantjes kan de hedendaagse jeugd een keuze maken?
- “ Wil je naast school nog wat geld verdienen? Hou je van mensen? Hou je van uitdaging? Hou je van intensief melkpakken in de koelkast zetten? Droom je al weg van het uren achter elkaar spullen langs een bliepje halen? We need YOU for de Albert Heijn. De Enige Supermarkt Met Actie!”.

Jammer genoeg is dit verre van de waarheid. De hedendaagse bijbaantjes zijn nog interessanter dan Frank de boer een strafschop te zien nemen. (Lat of erger) Van vroeg in de ochtend opstaan om een krant te bezorgen die iedereen toch gelijk aan de hond geeft, tot in de gietende regen fijn in het boerenland aardbeien plukken. Wie, o wie kiest er voor hun tijd zo te verdoen?( verdoen ja, want zo goed betaald het niet.) Onzer Eigenen Neerlandsche Jeugd! Die hebben het geld zo hard nodig om hun behoeften te voorzien: ZuIpUuH! FeEsTuUh! Om 5 uur ‘s nachts kotsend in de wc hangen bedoel je!
Koest joog… verschillende mensen, verschillende smaken moet je maar bedenken.

Maar dan vraagt mijn persoontje zich af: benvloed al dat gezwoeg het schoolwerk dan niet? Nou ja, volgens mij is de hedendaagse werkjeugd zo vief en fit dat het na een harde dag werken dan toch wel een flinke huiswerk sessie kan houden. Hoewel, misschien ook niet. Want ’s ochtends in de klas zie je dan toch weer al die slaperige gezichtjes en denk je.. ‘Jeetje meisje… ik dacht dat je van al die alcohol zo goed kon slapen?’
“Nu vraagt u zich natuurlijk af: Alcohol? Is Nederland zo’n tolerante samenleving geworden dat men drinken tijdens het werk duld? Nee, natuurlijk niet! Maar na het werk word er hevig rondgessenmest om te kijken wie er allemaal naar die vette party gaat. En dan word het motto van Onzer Eigenen Neerlandsche Jeugd – ‘leef voor het moment, een fatale overdosis schuilt in een klein hoekje’ - in praktijk gebracht. Wie geeft er een neuk om huiswerk! Vanavond gaan we weer precies zoals de afgelopen weken FeEsTuH1!!1! Last one there betaald de xtc!!
En ja, dan krijg je slaperige gezichtjes in je klas.

Maar nu ik er over nadenk… hoe komt Onzer Eigenen Neerlandsche Jeugd aan zoveel vrije tijd? Ik bedoel, heeft een mens geen doel in zijn leven? Geen ik wil in ieder geval dit gedaan hebben voordat ik sterf door een terreuractie van de ‘Meer Vrijheid voor Hamsters Bond’?
Ik persoonlijk wil op zijn minst president van een onbewoond eiland worden of zo. Of een rijke stinkende alles ( inclusief gezond tandvlees) bezittende yup. Maar, hoe word je zo rijk? Erfenissen zijn schaars, en er word toch over gevochten door opeens uit de dood wederkerende achterneven. Neen, wie rijk wil worden moet voorbeeld nemen aan Dagobert Duck! Das pas een stinkende eend! Ik bedoel, deze vent baddert in geld. Moet je nagaan waar al die muntjes zijn geweest! Maar vies of niet, hij houd er wel de goeie tactiek op na. Deze ‘4 gazirillion dollar man’ is zou een hart aanval krijgen bij het aanschouwen van Onzer Eigenen Neerlandsche Jeugd. Hoe een verspilling! Wie kan er nou ongedwongen tot diep in de nacht zich de benen uit het lijf hoppen, tientallen euro’s per persoon uitgeven aan verslavende drankjes, doof en scheel thuis komen en de volgende dag met grafkop aan school beginnen? Zo bouw je toch nooit een toekomst op!

‘Rare jongens, die Hollanders’ zou Obelix zeggen.. en groot gelijk heeft ie!

Biertje?