"Handleidingen", of "vervelende klanten"

Blapiet wilde het volgende aan ons kwijt:
Zojuist heb ik voor niets 700MB gedownload. Jammer. Op de één of andere manier lukt het mij toch steeds weer om eerst te handelen, en dan pas te lezen.
Dit zet je aan het denken. Ik ben zo iemand die nooit een handleiding leest, handleidingen zijn voor mensen die niet technisch onderlegd zijn, ik denk altijd dat ik dat wel ben. Deze gedachtegang garandeert me er van dat als ik dan ook een fout maak, dat 'ie echt heel stom is en dat ik niemand de schuld kan geven behalve mezelf. Wegens mijn man-zijn en omdat de wereld om mij heen nog steeds in de illusie leeft dat ik geniaal ben, probeer ik dus altijd mijn fouten te verbergen of d.m.v. een technisch onbegrijpelijke zin de schuld te verleggen naar het apparaat in kwestie.
"ja meneer, door de interpolatie van de AGP-bus die duidelijk geen PCI-enhancements ondersteunt, is nu het V.92 protocol van het kleurenmodem ge-distord".
Het leukst zijn de mensen die je dan begrijpend aankijken en melden dat ze zoiets al hadden vermoed. Een groot risico wordt echter gevormd door de groep mensen die doorhebben dat je staat te "bla-bla'en" en je nooit meer in de buurt van het apparaat laten. Deze groep is gelukkig klein en heeft deze techniek zelf ongetwijfeld ook al menig maal toegepast. Deze wetenschap schept een soort elitaire band van computer-nerds. De onbegrepen underdogs so to say.
Maar goed, als er dan een klant binnenkomt, apparaat onder de arm, met de altijd populaire openingszin "Hij doet het niet", dan volgt er ook altijd een wedervraag: "Heeft u de handleiding gelezen?". Op zich is het een stomme vraag, aangezien je het antwoord eigenlijk al wel weet. Wat de klant hier ook op antwoord, hij/zij bedoeld gewoon "Nee". Excuses zijn ook populair "De handleiding?? Nee, daar kwam ik echt niet uit!" of "Nee, die was niet in het Nederlands". Voor dit soort mensen geldt een vuistregel: snap je de handleiding niet? Laat de doos dicht!
Maar omdat veel mensen net als ik zijn heb ik er ook wel begrip voor, niet veel hoor!, maar toch.
Mensen, nee, klanten, verwachten ook altijd maar dat je wel even langs kan komen. Of dat we even het "Windows CD'tje erin kunnen leggen". Probeer dan maar eens uit te leggen hoe het zit en waarom jij zo verdrietig wordt van klanten zoals zij. Waarom DAT soort klanten je tot wanhoop drijft, dat ZIJ de reden zijn van het hoge zelfmoordaantal onder ICT'ers.
Ik stel voor om een Nationale Handleiding-lees dag in te voeren. Dat groepen mensen samen komen en dat een voorzitter een handleiding voorleest van wat voor apparaat dan ook. Dit kan worden gesponsord door bijvoorbeeld Microsoft, HP, Sony, de grote jongens, ik wil zelfs nog wel doneren voor dit doel. Uiteindelijk is het toch ook de schuld van de hedendaagse apparaten en hun onnoemelijk aantal functies, mijn moeder heeft een koffiezetapparaat met een digitaal klokje erin en volgens mij wel 50 opties op dat ding. WAAROM???? Mensen willen gewoon koffie, die hoeven niet te weten hoe laat het in de keuken is op dat moment, en als ze het willen weten dan kijken ze wel op hun horloge.
Maar goed, als ik op tijd naar bed ga en goed m'n rust neem kom ik m'n dagen wel door. Het is jammer dat de hele wereld schijnt te weten dat ik een videorecorder kan instellen, een thermostaat kan programmeren en een koffiezetapparaat op tijd kan zetten. Ze weten me altijd te vinden...