Dossier: 'Eiergate'

Monique Verlind (DJMO)

Een chronologisch overzicht van de gebeurtenissen rondom 'eiergate'. Het schandaal waarbij het bedrijf ChickFriend het verboden middel fipronil gebruikte om bij een groot aantal pluimveebedrijven bloedluis te bestrijden. 

31-07-2017
De NVWA waarschuwt voor de besmette eieren en publiceert een lijst met codes  op haar website. Later zal deze lijst verder uitgebreid worden. 

01-08-2017
Verschillende pluimveebedrijven die gedupeerd zijn door het gebruik van fipronil stellen ChickFriend uit Barneveld verantwoordelijk voor het gebruik van het gif. Voorzitter Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders houdt er rekening mee dat ChickFriend door dit schandaal failliet gaat, hoewel het bedrijf waarschijnlijk wel verzekerd zal zijn. 

In de middag wordt bekend dat de bron van de besmetting waarschijnlijk ligt bij een Belgische toeleverancier van bestrijdingsmiddelen. Foodwatch vraagt zich af waarom niet 'gewoon uit voorzorg' alle eieren van de verdachte bedrijven worden terugggeroepen uit de supermarkten. 

Later op de avond wordt bekend dat de NVWA zich achter Foodwatch schaart en de consument adviseert om terughoudend te zijn met eieren. Inmiddels is de lijst uitgebreid met nog eens 17 codes. 

02-08 2017
De pluimveehouders zijn boos op de NVWA vanwege het advies dat 1 augustus werd afgegeven. Ze eisen een rectificatie van het adviies omdat ze door het advies nog verder gedupeerd worden. 

In de ochtend maakt de NVWA bekend ook een onderzoek te starten naar voedselproducten waarin mogelijk besmette eieren zijn verwerkt. Het zou hierbij alleen gaan om de eieren die een 'acuut gevaar voor de volksgezondheid' vormen. 

In de middag stellen vijf dierenwelzijnsorganisaties dat het 'ruimen van fipronil-kippen' in strijd is met de wet. Verschillende bedrijven hebben hun kippen laten ruimen omdat ze anders wel kosten maken, maar geen inkomsten hebben. 

In de avond maakt het RIVM bekend dat het eten van een fipronil-ei helemaal geen acuut gevaar oplevert. Dat stellen twee toxicologen die aan het RIVM verbonden zijn. Volgens hen is de dosis die in de eieren terecht gekomen is, veel te laag. Op korte termijn zou er geen reden tot zorg zijn. Wat de effecten op lange termijn zijn, daar durven ze geen uitspraak over te doen. 

De NVWA verwacht donderdag nog alle onderzoeken naar de besmette eieren af te ronden. Eerder zou dat pas het weekend worden. 

03-08-2017
De pluimveehouders hoeven niet op staatssteun te rekenen aldus het ministerie van Economische Zaken. Het gaat niet om een 'bestrijdingsplichtige ziekte' dus de problemen gelden als een bedrijfsrisico. 

Albert Heijn geeft aan uit voorzorg 14 soorten eieren terug te halen uit de winkel. Ook de Duitse winkelketens REWE en Penny maakten bekend te stoppen met de verkoop van Nederlandse eieren. Hennie de Haan is geschrokken van dit besluit. De Duitse Aldi en Lidl willen nog niet zover gaan als REWE en geven aan alleen de verdachte eieren terug te halen. 

René Roordavan het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel 'garandeert' dat er vanaf vrijdag alleen nog schone eieren te koop zullen zijn in de supermarkt. In hoeverre dat gaat lukken is niet bekend omdat het om een 'grote klus' gaat: er moeten miljoenen eieren worden teruggeroepen. 

04-08-2017
In Barneveld, waar ruim éénderde van de getroffen bedrijven is gevestigd, zijn de mensen geschrokken en ontdaan. Volgens burgermeester Asje van Dijk mochten de getroffen boeren ervan uit gaan dat ze te maken hadden met een betrouwbaar bedrijf omdat ChickFriend over een certificaat van Kwaliteitszorgbureau IKB beschikt. Echter, dat certificaat geldt alleen voor het reinigingsbedrijfonderdeel, en niet voor het bestrijdingsbedrijfonderdeel. 

De Duitse Aldi komt terug op haar besluit en roept uit voorzorg toch alle eieren terug uit haar filialen. Het concern geeft aan alleen nog eieren in te kopen als er een bewijs is van een labaratorium dat de eieren geen sporen van fipronil bevatten. Ook Albert Heijn roept veel meer eieren terug dan in eerste instantie het geval was. Een kleine steekproef leert dat bij veel supermarktketens de schappen leeg zijn. Een briefje verwijst de klanten naar de website van de Nederlandse voedsel- en Warenautoriteit. 

Vroeg in de middag maakt ook de HEMA bekend alle scharreleieren terug te roepen uit haar winkels. Het gaat om eieren met een houdbaarheidsdatum van 4 tot en met 27 augustus. Klanten kunnen de eieren (ook zonder bon) terugbrengen naar de winkel. Ze krijgen dan hun geld terug. De keten wil niet kwijt welk bedrag er met de terugroepactie gemoeid is. 

Lege schappen bij de supermarkt (Foto: Hilzillah)Lege schappen bij de supermarkt (Foto: Hilzillah)
Lege schappen bij de supermarkt (Foto: Hilzillah)