FOK!toen: Kiss - Love Gun

dekatophetspek

Het is deze week op de kop af veertig jaar geleden dat het album Love Gun van de band Kiss in de platenwinkels verscheen. Love Gun was alweer het zesde studioalbum van de band uit de stad New York, die in 1973 was opgericht door Gene Simmons, Paul Stanley, Ace Frehley en Peter Criss. Tevens was het een plaat waarmee een tijdperk in het bestaan van de groep werd afgesloten. Een goed moment dus om eens terug te kijken op de totstandkoming van deze elpee.

Kiss - Love Gun

De voorgaande jaren
Na hun roemruchte debuutoptreden voor een publiek van slechts drie mensen in 1973 was Kiss in de daaropvolgende drie jaren uitgegroeid tot een behoorlijke succesvolle band met een heerlijk waanzinnige live-act. In 1975 verscheen het zeer succesvolle live-album Alive waarmee Kiss zelfs het platenlabel Casablanca van een naderend faillissement wist te redden. Na het succes van Alive kwam Kiss in contact met producer Bob Ezrin die eerder al behoorlijk succes had gehad met Alice Cooper. De samenwerking met Ezrin resulteerde in het ambitieuze en opzienbarende album Destroyer, waarop we Kiss een stevige muzikale koerswijziging hoorden maken. Ook was het de eerste plaat van Kiss die de platinastatus zou bereiken. Een plaat met live-favorieten als 'Detroit Rock City', 'God of Thunder' en 'Shout It Out Loud' die door veel van de oudere fans nog steeds als één van de beste Kiss-albums wordt gezien.

Kiss - Love Gun 3

Op het daaropvolgende album Rock And Roll Over gingen de mannen van Kiss in zee met de legendarische producer Eddie Kramer, die eerder al had gewerkt met grootheden zoals The Beatles, The Rolling Stones, Jimi Hendrix, David Bowie en Led Zeppelin. De mannen van Kiss kenden de Zuid-Afrikaanse producer al van de opnames van hun eerste demo waarmee ze destijds een platencontract hadden weten te bemachtigen. In oktober 1976 is Kiss met een drietal liedjes te zien in The Paul Lynde Halloween Special, waarmee ze nog meer bekendheid in hun thuisland genereren. Eind 1976 verscheen Rock And Roll Over, het eerste door Kramer geproduceerde album. De plaat met knallers als 'I Want You', 'Calling Dr. Love' en 'Hard Luck Woman' was wederom een immens succes en ging in de Verenigde Staten meer dan 1 miljoen keer over de toonbank.

Kiss - Love Gun merchandise 1

Love Gun
In mei 1977 doken de mannen van Kiss samen met Eddie Kramer de Record Plant Studios in New York City in om aldaar in slechts drie weken het volledige album Love Gun op te nemen. Love Gun was in meerdere opzichten een bijzondere plaat voor de band Kiss. Zo was het de eerste plaat waarop we een nummer van Ace Frehley konden horen en daarmee dus ook de eerste Kiss elpee waarop alle bandleden zongen. Ook was het de laatste plaat die volledig door de oorspronkelijke line-up van Kiss konden horen. In de clips voor de volgende elpee Dynasty uit 1979 was drummer Peter Criss nog wel te zien in de promotiefilms maar werden de tracks op één na allemaal met een sessiedrummer opgenomen.

In juni 1977 was Kiss bij een poll in hun thuisland al uitgeroepen tot de meest populaire band van dat moment, waarmee ze gezaghebbende artiesten als Led Zeppelin, Aerosmith en The Eagles achter zich wisten te houden. Dezelfde maand geeft Kiss vijf concerten in de uitverkochte Budokan Hal in Tokio, waarmee ze het record van The Beatles uit 1966 (vier uitverkochte optredens) wisten te verbreken.

Kiss - Love Gun merchandise 2

De ontvangst
Op de laatste dag van juni 1977 verscheen het album Love Gun in de platenwinkels en was een groot succes. In Amerika, Canada, Japan, Zweden en Zwitserland wist de plaat al snel de top 10 van de landelijke albumcharts te bereiken en was daarmee de meest succesvolle Kiss-alpee tot op dat moment. Om de één of andere onduidelijke reden was de schrijvende pers nog steeds niet te spreken over de prestaties van Kiss, maar het publiek liet zich daardoor niet weerhouden om de plaat toch massaal aan te schaffen. In Nederland was de plaat destijds alleen via de import te koop bij de betere platenboeren. Uiteindelijk gingen er wereldwijd meer dan 1 miljoen exemplaren van Love Gun over de toonbank.

Kiss - Love Gun 2

De plaat

Kiss - Love Gun A

Kant A:

01 I Stole Your Love
'I Stole Your Love' werd geschreven door Paul Stanley, die zich hiervoor liet inspireren door het nummer 'Burn' van Deep Purple. De gitarist van Kiss luisterde in die tijd voor inspiratie wel meer naar Britse bands uit het genre. Een nummer dat zich in een adem laat noemen met Kiss-hits zoals 'Makin' Love' en 'C'mon and Love Me'



02 Christine Sixteen
In 1976 nam Gene Simmons al een demo op van 'Christine Sixteen' op met de toen nog totaal onbekende Eddie en Alex van Halen. De solo in het liedje werd door Eddie van Halen bedacht, waarna Ace Frehley het noot voor noot na mocht gaan doen van Simmons.



03 Got Love For Sale
Ook 'Got Love For Sale' werd in 1976 al door Gene Simmons opgenomen met de heren Van Halen. Beide tracks werden opgenomen in een studio in Los Angeles.



04 Shock Me
Op 12 december 1976 was Ace Frehley bijna bij een concert om het leven gekomen door electrocutie tijdens een optreden in the Lakeland Civic Center in Lakeland, Florida. Frehley viel na de schok bewusteloos neer maar kon later het optreden nog wel afmaken, al had de snarenplukker gedurende de rest van dat optreden geen gevoel meer in zijn handen. Frehley zou er later het nummer 'Shock Me' over schrijven, wat daarna nog geruime tijd op de setlists van de groep te vinden was. In een later interview met Frehley zou de gitarist van Kiss zeggen dat nummer gewoon over seks ging. Volgens Frehley gingen namelijk alle liedjes van Kiss alleen maar over seks.



05 Tomorrow And Tonight
'Tomorrow And Tonight' was een soort van remake van het hitgevoelige 'Rock and Roll All Nite' wat evenwel niet als dusdanig uit de bus wist te komen. Op het album Alive II is een opname van het nummer tijdens een soundcheck van Kiss te horen.

 Kiss - Love Gun B

Kant B:


01 Love Gun
'Love Gun' was het eerste nummer van Kiss dat geheel door Paul Stanley werd gemaakt. Het was één van de favoriete nummers van Stanley, wat sinds 1977 bij elke tour van Kiss gespeeld zou worden. Stanley schreef de basis voor 'Love Gun' aan boord van een vliegtuig naar Japan. Bij de opname van 'Love Gun' speelde Stanley ook op de basgitaar omdat er verder niemand beschikbaar was. Volgens de makers van de film Role Models uit 2008 ging het liedje simpelweg over het geslachtsorgaan van de schrijver van het liedje. Stanley heeft dit nimmer ontkent.



02 Hooligan
De bijdrage van drummer Peter Criss aan dit album. Het nummer werd tijdens de tournee van 1977 negenmaal gespeeld en verdween daarna van de setlist van Kiss.



03 Almost Human
'Almost Human' was wederom een compositie van Gene Simmons die vooral opviel door de fijne gitaarsolo van Ace Frehley. Het nummer werd slechts driemaal uitgevoerd bij een concert van Kiss; eenmaal in Canada in 1995 en tweemaal tijdens de Kiss Kruise in 2013.



04 Plaster Caster
'Plaster Caster' is een door Gene Simmons geschreven liedje over de uit Chicago afkomstige groupie Cynthia Plaster Caster. Samen met haar vriendinnen Dianne en Marilyn wist Cynthia bij vele beroemde muzikanten in de kleedkamer te komen, waar ze vervolgens de artiest wisten over te halen om een gipsafdruk van zijn leuter te mogen maken. Saillant detail: In een later interview met Cynthia wist deze te vertellen dat geen van de bandleden van Kiss ooit in aanmerking was gekomen voor een gipsafdruk. Kiss stond wel bekend om hun avonturen met groupies. Zo zou Simmons een verzameling polaroidfoto's hebben waar menig man niet eens van zou kunnen en durven dromen.



05 Then She Kissed Me
'Then She Kissed Me' was een soort van antwoordplaat op 'Then He Kissed Me' van The Crystals uit 1963. Stanley zou het later het enige minpuntje van dit verder prima album noemen.

De Japanse her-uitgave van Love Gun van Kiss uit 2015
De Japanse her-uitgave van Love Gun van Kiss uit 2015

Bonustracks op de 2e cd van de Deluxe Edition uit 2014:
01. Much Too Soon (Demo)
02. Plaster Caster (Demo)
03. Reputation (Demo)
04. Love Gun (Teaching Demo)
05. Love Gun (Demo)
06. Gene Simmons 1977 Interview
07. Tomorrow and Tonight (Instumental Demo)
08. I Know Who You Are (Demo)
09. Love Gun (Live)
10. Christine Sixteen (Live)
11. Shock Me (Live)