In Memoriam: Chris Cornell (1964-2017)

dekatophetspek
Vandaag bereikte ons het treurige nieuws dat zanger Chris Cornell gisteren plotseling is overleden. Cornell was bij de grote massa vooral bekend als de zanger van Soundgarden en Audioslave maar had veel meer creatieve muzikale noten in zijn mars. In deze In Memoriam blikken we terug op het leven van de sympathieke grungerocker.
Chris Cornell RIP
Chris Cornell RIP
De vroege jaren
Christopher John Boyle wordt op 20 juli 1964 geboren in de Amerikaanse stad Seattle als zoon van een Ierse apotheker en een Joodse accountant. Chris groeit op in een behoorlijk muzikaal gezin van zes kinderen. Zo heeft hij twee oudere broers (Peter en Patrick) en een drietal jongere zussen (Katy, Suzy en Maggie). Als Chris zeven jaar oud is gaat hij een blauwe maandag op pianoles. De piano wordt echter al snel ingeruild voor een drumstel. In zijn vroege tienerjaren krijgt Cornell te maken met ernstige depressies, een periode waarin hij zo goed als niet het ouderlijk huis verlaat. De jongen zit liever in de kelder thuis te luisteren naar een verzameling Beatles elpees die hij in de kelder van één van zijn buren had gevonden. Ook is de jonge Chris in die tijd een fan van artiesten zoals Lynyrd Skynyrd en Alice Cooper.
 
Mede door zijn liefde voor muziek weet de jonge Amerikaan uiteindelijk zijn verlegenheid voor andere mensen te overwinnen. Als zijn ouders in 1978 gaan scheiden neemt Chris, net als de rest van de kinderen, de achternaam van zijn moeder aan en gaat vanaf dat moment door het leven als Chris Cornell. Als hij een jaar later van de highschool wordt getrapt gaat Cornell aan het werk als onder meer kelner, groothandelaar in zeebanket en weet het uiteindelijk te schoppen tot sous-chef in een restaurant genaamd Ray's Boathouse.
 
Rond diezelfde tijd maakt Cornell ook als drummer deel uit van de band The Shemps, waarin we ook bassist Hiro Yamamoto aantreffen. Als The Shemps zonder zanger komen te zitten neemt Cornell deze rol over. Nadat Yamamoto de band heeft verlaten vinden ze een gitarist in de persoon van Kim Thayil, maar The Shemps hebben dan al hun beste tijd gehad. Cornell en Yamamoto delen in die tijd samen een appartement en zijn beiden van mening dat ze toch verder moeten gaan in de muziek. Samen met Thayil richten ze in 1984 het trio Soundgarden op.
Soundgarden
In de begindagen van Soundgarden is Chris Cornell zowel drummer als zanger van de band. Hij wil zich echter meer richten op de rol van zanger en zo vindt de band al snel een vervangende drummer in de persoon van Scott Sundquist. Met deze bezetting neemt Soundgarden in 1986 de tracks 'Heretic', 'Tears To Forget' en 'All Your Lies' op voor het verzamelalbum Deep Six op C/Z Records, waarop we ook de bands Green River, Melvins, Malfunkshun, Skin Yard en The U-Men tegenkomen. Een fijne blauwdruk van wat later bekend zou gaan worden als grunge.
 
Na een jaar wil drummer Sundquist meer tijd besteden aan zijn vrouw en kind en wordt zijn plaats overgenomen door Matt Cameron (ex-Skin Yard). Niet lang daarna krijgt Soundgarden een platencontract aangeboden door Sub Pop Records en debuteert datzelfde jaar met de Screaming Life EP, gevolgd door de Fopp EP in 1988. In 1988 stappen de mannen over op het SST label waarop datzelfde jaar nog het debuutalbum Ultramega OK verschijnt. Later in dat jaar tekent Soundgarden een platencontract bij A&M Records en is daarmee de eerste grungeband bij een toonaangevende grote platenmaatschappij.
In 1989 verschijnt het tweede album van Soundgarden, getiteld Louder Than Love. Na het verschijnen van de plaat verlaat Yamamoto de band om zijn opleiding af te kunnen ronden en wordt zijn plaats overgenomen door Jason Everman, een snarenplukker die eerder al korte tijd deel had uitgemaakt van de groep Nirvana en die later ook te vinden zou zijn in de band Old Lady Drivers.
 
In 1989 is Soundgarden, ter promotie van Louder Than Love, voor het eerst te zien in Nederland. Zo geeft de band op 20 mei 1989 een optreden in de Groningse concertzaal Vera waar zo'n vijftig bezoekers met een kortingsbon uit de Vera-krant voor slechts een knaak entree getuige zijn van een gedenkwaardig optreden met onder meer een spetterende uitvoering van 'Everybody's Got Something to Hide Except Me and My Monkey' van The Beatles.
Uit het nieuwsblad van het Noorden van 19 mei 1989
Uit het nieuwsblad van het Noorden van 19 mei 1989
Temple Of The Dog
In 1990 richt Chris Cornell de band Temple Of The Dog op als eerbetoon aan zijn overleden vriend Andrew Wood (Malfunkshun, Mother Love Bone). Naast Cornell bestaat de band uit de gitaristen Stone Gossard en Mike McCready, bassist Jeff Ament en drummer Matt Cameron. Ook worden een aantal nummers van vocalen voorzien door zanger Eddie Vedder. Temple Of The Dog zou slechts één album uitbrengen die pas bekend zou worden toen Vedder, Ament, Gossard en McCready een grote doorbraak hadden gemaakt als Pearl Jam. Van het titelloze album van Temple Of The Dog zouden in eerste instantie zo'n 70.000 exemplaren verkocht. Daar kwam evenwel verandering in toen er een nieuwe plaat werd uitgebracht door Soundgarden.
 
Eind 1989 was Everman weer uit de band gezet en vond Soundgarden eveneens een nieuwe bassist in de persoon van Ben Shepherd. Met deze nieuwe bezetting neemt Soundgarden in 1991 het epische album Badmotorfinger op. Met succesvolle singles als 'Outshined', 'Rusty Cage' en 'Jesus Christ Pose' kunnen we de plaat dan ook gerust wel bestempelen als het album dat voor de internationale doorbraak van Soundgarden zou zorgen. Laatstgenoemde single zou trouwens wel voor de nodige controverse zorgen door de spraakmakende videoclip die al snel werd verbannen van de toenmalige muziekzender MTV. Het was geen belemmering voor de band die al aardig naam had weten te maken in de alternatieve scene. Zo geeft Soundgarden op 8 juni 1992 een verpletterend optreden op het Pinkpop Festival.
Samen met Alice in Chains, Nirvana en Pearl Jam werd Soundgarden in de vroege negentiger jaren één van de meest succesvolle bands uit de grungescene van Seattle. Dat kwam vooral door het verschijnen van de plaat Superunknown in maart 1994. Zo kwam de plaat op de allerhoogste plaats binnen in de Billboard 200 en kende zeer succesvolle singles zoals 'Black Hole Sun', 'Fell On Black days' en 'Spoonman'. Superunknown was in vele landen op de eerste plaats van de albumcharts te vinden en was het meest succesvolle album van de groep, waarvan wereldwijd zo'n 9 miljoen exemplaren over de toonbank gingen.
 
In 1996 brengt Soundgarden haar vijfde album Down From The Upside uit, waarop we een duidelijk ander geluid van de band te horen krijgen. Met singles als 'Pretty Noose', 'Blow Up the Outside World' en 'Burden in My Hand' (de laatste nummer 1 hit van de band) lijkt de groep afstand te hebben genomen van hun grungegeluid en is er meer ruimte om te experimenteren met andere instrumenten. Door de muzikale koerswijziging ontstaan er ook spanningen tussen Cornell en de rest van de band. Hoe hoog deze spanningen waren bleek wel toen Soundgarden door Metallica werd gevraagd voor de Lollapalooza tour. Zo reisden de bandleden van Soundgarden afzonderlijk van elkaar naar de plaatsen waar ze moesten optreden en kwamen ze elkaar alleen nog op het podium tegen. Na de Lollapalooza tour volgde nog een wereldwijde tournee maar de fut was er duidelijk uit bij de mannen van Soundgarden. In april 1997 maakten ze dan ook bekend dat de groep niet langer zou bestaan.
Audioslave
Na het uitelkaargaan van Soundgarden besloot Chris Cornell om zich te gaan richten op een solocarrière. Zo neemt hij in 1998, samen met Natasha Shneider en Alain Johannes van de band Eleven zijn eerste soloalbum Euphoria Morning op. Ondanks alle goede kritieken worden er maar 343.000 exemplaren van het album verkocht in Amerika. Op de plaat was een ingetogen nieuw geluid van Cornell te horen. Op de plaat, die ook een Grammy-nominatie ontving, komen we ook 'Wave Goodbye' tegen, een integer eerbetoon aan Jeff Buckley. Ook is Cornell met een fijne remix van 'Mission' te horen op de soundtrack van de film Mission: Impossible II. Ter promotie van het album Euphoria Morning ging Chris Cornell voor het eerst met zijn nieuwe band, bestaande uit Alain Johannes, Natasha Shneider, Rick Markmann en Greg Upchurch, op tournee. Zo zijn ze op 29 oktober 1999 ook te zien in Paradiso in Amsterdam met een spetterend optreden waarbij ook de nodige nummers van Soundgarden en Temple Of The Dog worden gespeeld.
 
Nadat in 2000 Zach de La Rocha de band Rage Against The Machine had verlaten waren de overige bandleden hard op zoek naar een vervanger. Op aanraden van producer Rick Rubin kwamen ze bij Chris Cornell terecht die bezig was met zijn tweede soloalbum. Na een korte jamsessie hadden Chris Cornell, Tim Commerford, Tom Morello en Brad Wilk al het gevoel alsof dit een band was die al jarenlang bestond. In november 2002 verschijnt het titelloze debuutalbum van Audioslave. Ondanks alle kritieken van azijnpissende journalisten gingen er meer dan drie miljoen exemplaren van de plaat over de toonbank. Tijdens de opnames van de plaat had Cornell wederom in een persoonlijke crisis gezeten. Zo bracht hij een drietal maanden door in een afkickkliniek, scheidde van zijn vrouw Susan Silver en verloor hij daarna ook nog eens zijn goede vriend Layne Staley (Alice In Chains).
In 2005 had het leven van Chris Cornell een positieve wending gemaakt wat ook goed te horen was op de plaat Out Of Exile van Audioslave. Het door Rick Rubin geproduceerde album bereikte als enige Audioslave-album de nummer-1 positie in de Billboard 200. Binnen drie weken waren er al meer dan een miljoen exemplaren van de plaat verkocht. Op 5 mei 2005 was Audioslave de allereerste Amerikaanse band die een optreden zou geven op het eiland Cuba. Bij het concert in La Tribuna Antiimperialista José Martí, een plaats die oorspronkelijk bedoeld was voor anti-Amerikaanse betogingen, waren zo'n 50.000 Cubanen aanwezig. Van het concert werd ook de dvd Audioslave: Live in Cuba uitgebracht.
 
In 2006 volgde vervolgens nog Revelations, het derde en tevens laatste album van Audioslave. Het album kreeg gemengde recensies en ook de verkoopcijfers vielen tegen. Dat kwam ook voor een deel omdat zowel Cornell als Morello bezig waren met soloalbums en er zodoende niet kon worden getourd. In februari 2007 maakte Cornell dan ook bekend dat hij de band had verlaten. Tim Commerford, Tom Morello en Brad Wilk gingen weer verder met de band Rage Against The Machine en dat betekende het einde van Audioslave.
De naam is Cornell, Chris Cornell
In 2006 wordt Chris Cornell gevraagd om een nummer te maken voor de soundtrack van de James Bondfilm Casino Royal. De muzikant neemt hiervoor het nummer 'You Know My Name' op. Het was tevens het eerste nummer dat Cornell zou opnemen voor zijn tweede soloplaat Carry On. Van die plaat, waarop we ook een imponerende uitvoering tegenkomen van Michael Jackson's 'Billy Jean' zouden wereldwijd 'slechts' 300.000 exemplaren verkocht worden. In 2007 tourt Chris Cornell met Aerosmith in hun Britse tournee gevolgd door een tournee met Linkin Park in 2008.
 
In het daaropvolgende jaar duikt Cornell met producer Timbaland de studio in om aan zijn derde soloplaat te werken. Op de plaat Scream, die verscheen in maart 2009, laat de muzikant uit Seattle zich van een geheel onbekende kant horen. Inplaats van stevige gitaarmuziek kregen we electronische muziek met urban invloeden te horen en dat levert de artiest een heleboel felle kririeken op. Commercieel gezien was de plaat dan ook een enorme flop.
De Soundgarden reünie
"The 12-year break is over and school is back in session. Sign up now. Knights of the Soundtable ride again!". Met deze woorden liet Chris Cornell op 1 januari 2010 weten dat de band Soundgarden weer bijeen gekomen was. Op 16 april van dat jaar geeft de band onder de naam Nudedragons een anderhalf uur durend optreden in Seattle. Kaartjes voor het concert waren in minder dan een kwartier uitverkocht. Datzelfde jaar verschijnt ook het verzamelabum Telephantasm, waarvan op de dag van verschijning al meer dan 1 miljoen exemplaren worden verkocht.
 
In 2011 is er opnieuw muziek van Chris Cornell te horen in een grote Hollywoodfilm. In de film Machine Gun Preacher is namelijk de track 'The Keeper' te horen. Datzelfde jaar verschijnt er ook een livealbum van Chris Cornell getiteld Songbook met daarop een overzicht van de mooiste composities uit de loopbaan van Cornell en imponerende covers van Led Zeppelin's 'Thank You' en John Lennon's 'Imagine'.
 
In november 2012 verschijnt het zesde en tevens laatste studioalbum van Soundgarden, getiteld King Animal. De wereld was duidelijk nog niet uitgeluisterd op Soundgarden en de plaat krijgt dan ook voornamelijk lovende kritieken. Datzelfde jaar staat de band ook als terechte headliner op het Pinkpop Festival. Twee jaar later worden fans van Soundgarden enorm verwend met de 3CD-set Echo of Miles: Scattered Tracks Across the Path. Een prachtige verzameling van moeilijk te vinden B-kanten van singles, onuitgebrachte Peel-sessies en andere obscure opnames uit het gehele oeuvre van de groep.
De laatste jaren
In januari 2015 laat Cornell via zijn Twitterkanaal weten dat hij bezig is met een nieuwe plaat. In september van dat jaar verschijnt Higher Truth, het vierde en eveneens laatste album van Chris Cornell. De plaat wordt gevolgd door de Acoustic Higher Truth World Tour, waarbij Cornell op 9 april 2016 te zien zou zijn in Tivoli Vredenburg (Het Gegeven Paard) in Utrecht. In maart 2017 verschijnt de allerlaatste compositie van Chris Cornell. 'The Promise' is het titelnummer van de gelijknamige film van regisseur Terry George over de Armeense genocide.
Op 17 mei 2017 geeft de band Soundgarden een optreden in Detroit. Van dat optreden zijn opnames gemaakt die je hieronder kunt bekijken. Slechts enkele uren na het optreden maakt Chris Cornell een einde aan zijn leven door zichzelf op te hangen in een hotelkamer. Chris Cornell is 52 jaar geworden.
Na Layne Staley, Kurt Cobain en Chris Cornell is Eddie Vedder de laatste van de zangers van de meest succesvolle bands uit Seattle in het grungetijdperk. Zijn "I'm Still Alive" heeft vanaf nu een nieuwe betekenis gekregen...