Interview 13 Steps

dekatophetspek

13 Steps is een band die in relatief korte tijd al behoorlijk naam hebben weten te maken in de Nederlandse metalwereld. Zo verschenen er al een drietal indrukwekkende albums en trad de band al in alle uithoeken van ons land op. Hoog tijd dus om de mannen eens wat vragen te gaan stellen. Dekatophetspek sprak namens FOK! met zanger Erik van den Akker en gitarist Jeljer Glashouwer, wat resulteerde in het volgende interview.

13 Steps (Foto: Frank Botman)
13 Steps (Foto: Frank Botman)

FOK!: Uit wie bestaat de band 13 Steps en hoelang bestaat de band al?
13 Steps: 13 Steps bestaat uit Jeljer Glashouwer (gitaar), Diederik Struik (drums), Henk Siepel (basgitaar), Niels Land (zang) en Erik van den Akker (zang). De band is opgericht in 2011. Door de jaren heen zijn wel wat wisselingen in bezetting geweest, de huidige samenstelling bestaat nu bijna een jaar.

Hoe kwamen jullie op het idee om de band 13 Steps te noemen?
Bij de oprichting van de band waren we er snel over uit wat het doel was. “Gewoon lekker snoeiharde muziek maken”. “Nothing new just fucking loud” was vanaf het begin ons credo (zo heet onze eerst EP ook) en toen begon de zoektocht naar een bandnaam. Nadat verschillende bloederige namen de revue passeerden kwam onze toenmalige zanger met de naam “13 STEPS TO NOWHERE”. Dit vonden we goed passen bij de inhoud van de teksten toen en eigenlijk past het nog steeds. Omdat we verwachten dat we in de praktijk toch zouden worden afgekort naar “13 STEPS” hebben we besloten dit dan meteen zelf maar te doen en 13 STEPS bekt ook wel lekker .

In welk genrehokje zouden jullie je muziek plaatsen?
Altijd lastig om jezelf in een bepaalde hoek te plaatsen. We laten ons vooral beïnvloeden door de moderne vormen van hardcore en trash, maar halen onze inspiratie per instrument uit heel uiteenlopende hoeken. Onze favoriete genres variëren binnen de band van NYHC, math metal en deathcore tot black, death en singer/songwriters. Hoewel deze verschillende smaken op zichzelf ogenschijnlijk moeilijk matchen, heeft ieder bandlid zijn eigen sausje toe te voegen wat uiteindelijk in de oefenruimte in een soort mixer gaat en de eigen sound van 13 STEPS vormt.

Als ik jullie nieuwe album beluister heb ik het idee dat dit niet de eerste band is waarin jullie spelen. Klopt dat?
Inderdaad. Alle bandleden hebben een ruime voorgeschiedenis met andere bands (o.a. Summon The Flood, Passengers, In Limbo, The Adverse Effect) en daarnaast hebben bijna alle bandleden op dit moment meerdere bands. Zo speelt Jeljer hiernaast in The Hunting Party (progrock/stoner), spelen Diederik en Niels samen in Chelsea Smile (hardcore) en heeft Henk The Horrible Twunts (death/metalcore). De meeste jongens maken vanaf hun vroege tienerjaren al muziek in groepsverband en die ervaring komt zowel live als in het schrijfproces goed van pas.

Waar, wanneer en met welke producer hebben jullie Maleficent Thoughts opgenomen?
In de tweede helft van 2014 is onze plaat opgenomen bij Pieter Tjeerdsma en WD Glashouwer van Double Impact Productions te Oenkerk. Zij hebben het gehele traject gedaan van recording tot mixing en mastering. Het definitieve eindproduct was uiteindelijk halverwege 2015 klaar en we hebben de plaat gereleased op het Freeze Festival 2015 in de Harmonie.


Laten we Maleficent Thoughts eens erbij pakken. Zou je in het kort iets over elk nummer kunnen vertellen?
'First Portcullis' is de openingstrack van de plaat, waarin de bijna-profetische sample uit de film The Network de huidige staat van de wereld in onze optiek perfect samenvat. Het spoort aan om de onvrede die verderop in de plaat als thematiek in verschillende vormen steeds terugkomt, om te zetten in actieve woede. Pas als je problemen en frustraties erkent en omarmt, kan je echt in actie komen om veranderingen in je leven aan te brengen.

'Second Portcullis' gaat vervolgens over de elitaire houding van personen in een machtspositie. Over managers die ver van de werkvloer staan, van politici die de afstand met de kiezer voelen groeien, van een koning die zijn koningschap voor lief neemt 'omdat het altijd zo geweest is'. Over je bereikte positie voor lief nemen, niet wetend dat de mensen onderaan de ladder die je beklommen hebt, aan de poten aan het zagen zijn.

'Heart of Stone' gaat over de donkerste verlangens, motivaties en frustraties die een persoon kan hebben en de kunst deze verborgen te houden binnen een relatie. Dat het diepste van je hart en ziel volledig openbaren aan een partner in zekere zin altijd onmogelijk is en dat iedereen zijn zwartste kanten zoveel mogelijk wegstopt om het leven (en een relatie in het specifiek) werkbaar te houden.

'Cold Hands' heeft de teleurstelling in de mensheid als thema. Dat we momenteel oogsten wat we als maatschappij jarenlang gezaaid hebben, dat de ellende die ons nu overspoelt een gevolg is van massale desinteresse van burgers en disinformatie vanuit de media, de overheid en de religieuze instanties. Dat het niet erg zou zijn wanneer er een hogere macht orde op zaken zou stellen en we met een schone lei opnieuw zouden kunnen beginnen.

'The Brittlest Promise' is een intermezzo welke gaat over het beëindigen van een relatie op een iets finalere manier dan normaal. Een crime passionel die leidt tot de meest definitieve breuk van de trouwbelofte '...tot de dood ons scheidt'.

'Exsanguinated' tapt vervolgens in het feit dat kinderen nog steeds geïndoctrineerd mogen worden vanaf jonge leeftijd. Drinken en roken wordt zwaar gereguleerd om onze jeugd te beschermen, maar waarom gaan we zo laconiek om met het toedienen van religie aan kinderen op jonge leeftijd? Want als God bestaat, dan vinden je kinderen hem later toch op eigen initiatief?

'Willing For Power' gaat over de onstilbare drang naar macht en weelde die bijna in onze genen geprogrammeerd lijkt. Dat we als beschaving over de planeet woekeren op een bijna parasitaire manier. Zo zijn er biologische parallellen te trekken tussen de verspreiding van de mensheid over onze planeet met de ontwikkeling van schimmels en tumoren.

'Song Of Perish' heeft de wanhoop van een disfunctionele liefde als onderwerp. Dat je soms letterlijk de weg kwijt kan raken in je gedachten wanneer een relatie je tot de rand drijft. Maar ook dat in deze momenten je het leven op zijn meest intense manier kan ervaren omdat de emoties intenser zijn en de belangen extra zwaar wegen.

'Into Extinction' sluit vervolgens het album af met een sample over de gedachte wat ons bewustzijn wezenlijk voorstelt als je er bij stil zou staan. Of we niet een productiefout van de natuur zijn en of het ons niet veel ellende zou besparen als we collectief de stekker eruit zouden trekken. Dat de mensheid bewust zou besluiten zich niet verder voort te planten en het boek dicht te slaan.

13 Steps in concert (Foto: Christel Janssen)
13 Steps in concert (Foto: Christel Janssen)

Klopt het dat liefhebbers jullie nieuwe schijf gratis kunnen downloaden?
Klopt helemaal! Je kunt al onze platen gratis downloaden of streamen vanaf www.13steps.nl. We brengen onze platen met een professionele kwaliteit uit, maar geloven niet zo zeer meer in hardcopy platenverkoop. In eerste instantie schrijven en produceren we een album dan ook vooral voor onszelf, als een tijdscapsule van het feit dat we op dit moment in deze band zitten. Hoe cool is het dat je later je kleinkinderen een metalplaat kunt laten luisteren van een hobby die opa een halve eeuw geleden had? Op onze shows kun je ons overigens concreter supporten, we nemen altijd een mooi aanbod aan shirts en hardcopy cd's mee.

Toekomstplannen?
Momenteel zijn we druk aan het schrijven voor een nieuwe full-length. Planning ligt op dat we eind 2016 weer de studio in willen. Daarnaast pakken we dit jaar een aantal contests mee in de hoop wat shows te draaien. Tot nu toe is dit niet zonder succes. Vorige week stonden we in de landelijke finale van de metalbattle en de aanloop er naartoe en het winnen van de voorrondes heeft het ons leuk wat shows opgeleverd. Voor de rest zien we gewoon wat er op ons pad komt. Zoals het nu gaat zitten we in een lekkere flow. Regelmatig een showtje en voor de rest dus druk bezig met het schrijven van nieuwe nummers.