In Memoriam: Prince (1958-2016)

dekatophetspek

Gisteravond dacht ik, zoals gewoontelijk op de donderdagavond, even te kunnen genieten van een fijne ouderwetse bak koffie verkeerd in Utoop, de oudste koffieshop van Nederland, toen een vriend binnenkwam met de vragende opmerking "Heb je al gehoord dat Prince dood is?" In eerste instantie dacht ik nog dat er een vet foute mop zou volgen maar al snel merkte ik dat er van humor geen sprake was. Na grote helden als David Bowie, George Martin en Johan Cruijff had de wereld alweer een icoon verloren. De 57-jarige Prince, die al enkele weken liep te kwakkelen met zijn gezondheid, was in een lift op zijn landgoed in bewusteloze toestand aangetroffen en was niet meer te redden geweest.

Prince was bij de meeste mensen vooral bekend als zanger en gitarist, maar had nog veel meer noten op zijn zang. Zo was de muzikant uit Minneapolis ook een geslaagd componist, pianist, toetsenist, bassist, platenproducer, filmregisseur en acteur. Het is schier onmogelijk om alles te benoemen wat de beste man heeft gedaan, maar in deze In Memoriam blikt dekatophetspek voor FOK! beknopt terug op het rijke en veelbewogen leven van Prince.

Intro Prince 

De jonge jaren
Prince Rogers Nelson wordt op 7 juni 1958 geboren in Minneapolis als zoon van pianist John Lewis Nelson en jazz-zangeres Martie Della Shaw. Prince werd vernoemd naar zijn vader die onder de naam Prince Rogers speelde in het jazzy Prince Rogers Trio. In zijn jonge jaren had Prince last van epileptie en had ook regelmatig aanvallen van de ziekte. In een later interview zou Prince vertellen hoe hij als kind op zekere dag naar zijn moeder liep en haar liet weten dat hij geen last meer had van de ziekte omdat een engel hem dat zou hebben verteld.

In 1960 wordt Tika Evene, de zus van Prince geboren. De twee kinderen in het gezin Rogers hadden beide veel interesse voor muziek en werden daarbij aangemoedigd door hun vader. Als Prince nog maar 7 jaar oud is schrijft hij zijn eerste liedje 'Funky Machine'. Als Prince 10 jaar is gaan zijn ouders scheiden. Prince woonde vanaf die tijd het ene moment bij zijn vader en op andere momenten bij zijn moeder en stiefvader. Uiteindelijk kwam Prince terecht bij de familie Anderson, de buren van zijn moeder en de ouders van Andre Anderson, één van de beste vrienden van Prince. Andre Anderson zou later bekend worden onder de naam André Cymone.

De eerste band
In 1972 richten Prince, Andre Anderson en Charles Smith, een neef van Prince, de coverband Grand Central op. Smith zou de band in 1974 verlaten en werd vervangen door de linkshandige drummer Morris Day, de latere frontman van de band The Time. Vanaf 1976 zou de band verder gaan als Champagne om verwarring te voorkomen met de in die tijd populaire band Graham Central Station. De band speelde vanaf dat moment ook alleen nog maar eigen werk, waarbij de muzikanten zich lieten inspireren door grootheden als Sly and the Family Stone, James Brown, Earth, Wind & Fire, Miles Davis, Parliament, Funkadelic, Carlos Santana, Jimi Hendrix en Todd Rundgren.

In 1975 richt Pepe Willie de band 94 East op samen met Marcy Ingvoldstad en Kristie Lazenberry. Als de band de studio ingaat om opnames te maken voor hun debuutalbum worden Prince en André Cymone ingehuurd. Hierbij wordt ook het door Prince en Pepe geschreven nummer 'Just Another Sucker' opgenomen. Als Prince 17 jaar oud is neemt hij in de Sound 80 Studios in Minneapolis zijn eerste demo op en trekt daarmee de aandacht van platenmaatschappijen als A&M Records, Columbia Records en Warner Bros. Records. Prince zou uiteindelijk een contract tekenen bij laatstgenoemde label en vertrok in 1977 uit Minneapolis om in Sausalito (Californië) zijn debuutalbum op te nemen.

For You

For You
In april 1978 verschijnt het album For You van Prince. Op de door Prince geproduceerde, gearrangeerde en gecomponeerde plaat speelde de muzikant in zijn eentje op maar liefst 27 verschillende instrumenten. Een jaar later richt Prince samen met bassist André Cymone, gitarist Dez Dickerson, de toetsenisten Gayle Chapman en Doctor Fink en drummer Bobby Z. zijn eigen band op. Datzelfde jaar brengt de muzikant de elpee Prince uit, waarop we ook de eerste echte hitsingles van de muzikale duizendpoot tegenkomen. Zo ging de single 'I Wanna Be Your Lover' meer dan een miljoen keer over de Amerikaanse toonbanken.

Dirty Mind

In 1980 verschijnt het album Dirty Mind, de eerste plaat die door Prince in zijn eigen studio werd opgenomen. Ook mag de muzikant dat jaar optreden als voorprogramma bij de Fire It Up-tour van Rick James. Prince maakt datzelfde jaar ook zijn debuut in het tv-programma Saturday Night Live, waarin hij te horen en te zien is met het liedje 'Partyup'. In 1981 is Prince te zien als voorprogramma van The Rolling Stones en brengt in oktober van dat jaar alweer een nieuwe plaat uit. Ook is de muzikant op 29 mei 1981 voor het eerst in Nederland te zien met een spetterend optreden in Paradiso in Amsterdam.

Bambi

Vanaf het album Controversy zou Prince jarenlang gebruik gaan maken van zogenaamde afgekorte spelling. Zo werd 'you' opeens 'u', werd 'to' opeens geschreven als '2' en 'for' als '4'. 1981 was ook het jaar dat Prince bezig ging met het muzikale project The Time. Met de band, die later bekend zou worden als Morris Day and the Time, neemt Prince tussen 1981 en 1990 een viertal albums op, waarbij Prince op de meeste instrumenten te horen is.

1999

De grote doorbraak
De wereldwijde grote doorbraak van Prince zou eind 1982 volgen als Prince het epische dubbelalbum 1999 uitbrengt. 1999 kende dat onmiskenbare geluid van Minneapolis maar combineerde dat met invloeden uit zo'n twintig jaar populaire muziek, zoals electropop en techno. Naast de titelsong kende het album ook uiterst succesvolle singles in de vorm van de nummers 'Little Red Corvette' en 'Delirious'.

Purple Rain

Vanaf 1984 noemt Prince zijn begeleidingsband The Revolution. De groep bestaat op dat moment naast Prince uit de toetsenisten Lisa Coleman en Doctor Fink, drummer Bobby Z., bassist Brown Mark en gitarist Dez Dickerson. Als laatstgenoemde na de 1999-tour de groep verlaat wordt zijn plaats overgenomen door de snarenplukkende Wendy Melvoin, een jeugdvriendin van Coleman. Datzelfde jaar brengt Prince zijn wereldwijd succesvolle album Purple Rain uit.

Uit de Afro-American van 1 september 1984
Uit de Afro-American van 1 september 1984

In Amerika werden meer dan 13 miljoen exemplaren van het album verkocht en staat de elpee Purple Rain onafgebroken 24 weken op de eerste plaats in de Billboard Hot 200. Ook kreeg Prince een Oscar voor de gelijknamige film, die alleen in Amerika al zo'n 80 miljoen dollar in het kassalaatje zou brengen. Overal ter wereld stond de muzikant hoog in de hitlijsten met knallende singles als 'When Doves Cry' en 'Let's Go Crazy'. Prince was dan ook de allereerste artiest ter wereld die in 1984 met zowel het album, de single en de film Purple Rain op nummer 1 zou staan, wat een prestatie was die nog niet eerder was vertoond.

Around The World In A Day

Pop Life
In 1985 liet Prince weten dat hij voorlopig op zou houden met het geven van concerten. Wel verscheen datzelfde jaar nog het psychedelisch aandoende album Around The World In A Day, waarop we onder meer de fijne singles 'Raspberry Beret' en 'Pop Life' tegenkomen, die drie weken op de hoogste plaats in de Amerikaanse albumcharts te vinden was. Ook met het in 1986 uitgebrachte album Parade heeft Prince weer een kassucces te pakken. Zo staat de single 'Kiss' al snel bovenaan in de Billboard Hot 100.

Uit de Leeuwarder Courant van 18 augustus 1986
Uit de Leeuwarder Courant van 18 augustus 1986

Daarnaast heeft Prince datzelfde jaar nog een megahit te pakken als de dames van The Bangles zijn liedje 'Manic Monday' op single uitbrengen. Parade was ook de soundtrack van Under the Cherry Moon, de tweede speelfilm van Prince, die echter beduidend minder succesvol blijkt te zijn dan zijn voorganger. Wel zou Prince met de floppende film een tweetal Golden Raspberry Awards winnen. In 1986 volgt ook de korte Hit n Run – Parade-Tour, waarbij Prince in Noord-Amerika, Europa en Azië te zien is. Na de tour ontslaat Prince, op toetsenist Doctor Fink na, zijn hele band en gaat verder met een nieuwe groep, bestaande uit drumster Sheila E, gitarist Mike Weaver, trompetist Atlanta Bliss, saxofonist Eric Leeds, toetsenist Boni Boyer, bassist Levi Seacer Jr. en danseres Cat Glover.

Sign O' The Times

Sign "☮" The Times
Vlak voordat The Revolution werd opgeheven was Prince bezig met een tweetal projecten. Zo werkte hij met The Revolution aan het album Dream Factory en was hij ook bezig met een solo-project getiteld Camille. Uiteindelijk zouden beide albums niet worden uitgebracht maar kreeg Prince het idee om van het materiaal een 3LP uit te brengen onder de titel Crystal Ball. Warner Bros. wist Prince evenwel over te halen om er een dubbelalbum van te maken en zo verscheen in maart 1987 Sign "☮" The Times.

In tegenstelling tot de voorgaande platen was Sign "☮" The Times vooral een enorme hit in Europa en volgde dat jaar een uitgebreide tournee door het continent. Ook was het album een klapper wegens hitgevoelige singles als de titelsong, 'I Could Never Take the Place of Your Man' en het duet met Sheena Easton 'U Got the Look'. Het album zou in totaal zo'n 3,2 miljoen keer over de toonbank gaan. Na de triomfen in Europa volgde de Noord-Amerikaanse tak van de Sign "☮" The Times-tour, waarbij van de laatste optredens opnames werden gemaakt voor de film Sign O' The Times. De film deed het beduidend beter dan Under The Cherry Moon maar was na enkele weken alweer uit de theaters verdwenen.

Lovesexy

Lovesexy
Gedurende 1986 en 1987 werkte Prince aan zijn negende studioalbum The Black Album. Met de plaat wilde Prince reageren op al de critici die vonden dat de muzikant te popgericht was geworden. Met de plaat, die ook wel The Funk Bible werd genoemd, liet Prince zich van een geheel nieuwe kant horen met rauwe pompende funk, duistere hip hop en zwaar vervormde zangstem. Nadat er al 500.000 exemplaren van het album waren geperst kreeg Prince een week voor het verschijnen van de plaat een inzinking en besloot dat The Black Album uit de handel moest worden gehaald omdat de plaat 'kwaadaardig' zou zijn. Zo was Prince te zien in de videoclip van het nummer 'Alphabet St.' waarin hij een wandelstok heeft met de tekst 'Don't Buy The Black Album. I'm Sorry'.

Van het album blijven in Europa ongeveer 100 exemplaren circuleren en het duurt dan ook niet lang voordat de plaat alsnog als bootleg zou verschijnen. Het zou één van de meestverkochte illegale albums aller tijden zijn. Warner Bros zou de plaat in 1994 alsnog officieel uitbrengen. Eind 1987 duikt Prince opnieuw de studio in en neemt in slechts 8 weken zijn hitalbum Lovesexy op. Op het nummer 'Eye No' na was het gehele album door Prince alleen opgenomen. De plaat, die als positieve tegenhanger van het duistere The Black Album moest worden gezien, werd gevolgd door een grootse en indrukwekkende wereldtournee, waarbij Prince en zijn band zo'n 84 concerten gaven. Bij de tournee geeft Prince op 17, 18 en 19 augustus ook een aantal spetterende shows in De Kuip in Rotterdam. Na het optreden van 18 augustus ging de muzikant met zijn gevolg naar Het Paard van Troje in Den Haag, waar nog eens een 2 uur durende jamsessie werd gespeeld voor de gelukkige aanwezigen.

Graffiti Bridge
In 1989 is Prince te horen op het album Like A Prayer van Madonna. Zo is de snarenplukker te horen op liedjes als 'Like a Prayer', 'Keep It Together' en 'Act of Contrition' en zingt samen met Madonna het duet 'Love Song'. Datzelfde jaar wordt Prince door regisseur Tim Burton gevraagd om een aantal tracks op te nemen voor de soundtrack van zijn film Batman. De exentrieke muzikant dook opnieuw de studio in en nam een volledig album op, dat in juni 1989 in de platenwinkels zou verschijnen. Het album was wederom een Nummer 1 hit en zou meer dan 4,3 miljoen keer worden verkocht.

In 1990 volgt de Nude-tour die begint met een tweetal optredens op 2 en 3 juni in De Kuip in Rotterdam. Ook is Prince op 5 augustus 1990 te zien in Thialf in Heerenveen. Opvallend aan deze korte Greatest Hits-tour was het feit dat Prince voor het eerst geen optredens gaf in Noord-Amerika. Eind augustus 1990 verschijnt het album Graffiti Bridge, de soundtrack van de later verschijnende nieuwe film van Prince. Naast Prince waren ook Candy Dulfer, The Time, George Clinton, Tevin Campbell en Mavis Staples op de plaat te horen. De plaat werd lauw ontvangen en ook de film Graffity Bridge, een vervolg op de film Purple Rain, was maar kort in een handvol Nederlandse bioscopen te zien. De fans van Prince zaten duidelijk niet op de religieuze referenties van de muzikant te wachten en de film was dan ook een commerciele flop. In Graffiti Bridge mochten we wel voor het eerst kennismaken met New Power Generation, de nieuwe band van Prince.

Diamonds and Pearls

In 1991 verschijnt het album Diamonds and Pearls van Prince & the New Power Generation, waarmee de muzikant vooral in zijn thuisland een soort van comeback maakte. Zo kende het album met singles als 'Gett Off', 'Cream' (zijn vijfde nummer 1 hit), 'Diamonds and Pearls' en 'Money Don't Matter 2Night' weer een aantal wereldhits. In het daaropvolgende jaar brengt Prince een album uit met een onuitspreekbare titel. Het album, dat ook wel het Love Symbol Album, Symbol Album of simpelweg Symbol werd genoemd, liet weer een rauwere en ongepolijste kant van Prince horen. Het album was commercieel gezien geen groot succes maar met singles als 'Sexy MF' en 'My Name Is Prince' had de muzikant wel weer een tweetal top 10 hits in Nederland.

Sexy MF

Ondertussen tekende Prince een megacontract (30 miljoen dollar) met zijn platenmaatschappij Warner Brothers waarvoor hij zes albums moest afleveren. Het eerste in die reeks was een drievoudig verzamelalbum getiteld The Hits/The B-Sides, dat verscheen in september 1993.

Love Symbol

The Artist Formerly Known as Prince
Vanaf zijn 35e verjaardag op 7 juni 1993 weigerde de muzikant om nog langer de naam Prince te gebruiken. De rechten van de artiestennaam Prince lagen in de handen van Warner Bros. en de artiest, die zichzelf omschreef als een slaaf van de platenmaatschappij, zag het absoluut niet zitten om nog langer reclame te maken voor zijn voormalige platenbaas. Prince luisterde vanaf dat moment naar de onuitspreekbare naam O(+>. Als vervanging voor het onuitspreekbare symbool noemde men hem in deze periode dikwijls TAFKAP oftewel The Artist Formerly Known as Prince. Ook werd hij vanaf dat moment wel The Symbol en The Artist genoemd.

Uit de New Straits Times van 14 augustus 1993
Uit de New Straits Times van 14 augustus 1993

In augustus 1994 verschijnt bij Warner Bros het album Come van Prince, het tweede van de zes verplichte albums voor het label. Op de hoes van de plaat stond de tekst 'Prince 1958-1993' waarmee de muzikant verwees naar de 'dood' van de artiest Prince. Het duistere jazzy album was commercieel gezien geen groot succes maar fans van de muzikant zien het nog steeds als één van de creatieve hoogtepunten uit de rijke loopbaan van TAFKAP. De single 'Letitgo' werd een kleine hit in Nederland. Het debuutalbum van TAFKAP liet lang op zich wachten. TAFKAP wou zijn album door Warner Bros. laten distribueren, maar deze wilden niet vlak na Come alweer een nieuw album van de artiest uitbrengen. Prince was vanaf dat moment in de media te zien met het woord 'slave' in spiegelbeeld op zijn wang.

In 1995 volgt de Gold Experience Tour door Europa, die vooraf gegaan wordt door het in eigen beheer uitgebrachte album Exodus van de New Power Generation, waarop Prince te horen is onder het pseudoniem Tora Tora. Bij de The Gold Experience Tour is Prince ook weer in Nederland, waar hij op 24 en 25 maart in 's-Hertogenbosch te zien is. De daaropvolgende twee dagen geeft de muzikant ook een tweetal gedenkwaardige nachtconcerten in Paradiso in Amsterdam. Pas in september 1995 verschijnt het album The Gold Experience. De plaat verkocht iets beter dan Come, maar was nog steeds geen lucratieve uitschieter.

1-800-NEW-FUNK
Een jaar later zou Prince zijn voorlaatste verplichte album voor Warner Bros. afleveren met Chaos and Disorder. Op de binnenkant van de plaat stond de tekst 'Originally intended 4 private use only, this compilation serves as the last original material recorded by "O(+>" 4 Warner Brothers Records - May U live 2 see the dawn'. Van het stevig rockende album werden wereldwijd meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht. TAFKAP tekende een platencontract voor een jaar bij EMI en bracht daar in oktober 1996 het driedubbelalbum Emancipation uit. Ter ondersteuning van Emancipation volgde van januari tot en met juni 1997 de bescheiden Amerikaanse Love 4 One Another Tour.

Op Emancipation werd ook Crystal Ball aangekondigd, een driedubbelalbum met onuitgebracht materiaal dat tot die tijd alleen op bootlegs te vinden waren. Naast het album Crystal Ball bestond de box uit het akoestische album The Truth en het instrumentale album Kamasutra. De box kon vanaf de zomer van 1997 besteld worden via het nummer 1-800-NEW-FUNK. Door het grote aantal bestellingen verscheen de plaat met veel vertraging. Ook waren veel fans niet te spreken over het feit dat er voornamelijk materiaal op de box stond uit de jaren negentig. Eind juni 1998 werd het album Newpower Soul uitgebracht door de band New Power Generation, een plaat die door de fans evenwel werd bekeken als een echt TAFKAP-album.

Ter promotie van het album bezocht TAFKAP, met Candy Dulfer als bandlid, tweemaal Nederland. Zo was de band te zien in Rotterdam en Utrecht. Bij het laatstgenoemde concert leek de muzikant over voorspellende gaven te beschikken. Zo horen we TAFKAP tijdens het nummer '2001: Also Sprach Zarathustra' de tekst "Osama Bin Laden get ready to bomb" zingen. Vanaf deze tijd nam Prince heel duidelijk afstand van zijn vroegere werk, dat vaak nogal seksueel expliciete teksten bevatte. Prince was lid geworden van de Jehovah's getuigen en weigerde om bepaalde oudere nummers nog te spelen. Ook werden teksten van liedjes aangepast. Zo werd 'The Cross' opeens 'The Christ', omdat er binnen de sekte niet werd geloofd in een kruis.

In augustus 1999 bracht Warner het nog op de schappen liggende contractueel verplichte Prince-album The Vault... Old Friends 4 Sale uit, een jazzy album met niet eerder uitgebracht materiaal. Tegelijkertijd werd ook bekend dat TAFKAP een deal had met Arista Records. Zo verscheen in november van dat jaar het gevarieerde album Rave Un2 the Joy Fantastic. Van het album zou ook een remix-uitvoering verschijnen onder de titel Rave In2 the Joy Fantastic. Ook bracht de muzikant zijn oude hit '1999' opnieuw uit onder de noemer 1999: The New Master. Ter promotie van de plaat zou Prince onder meer te zien zijn in De TV-Show van Ivo Niehe. Op oudejaarsavond 1999 was via een pay-per-view kanaal de special Rave Un2 the Year 2000 te zien. Het betrof een opname van optredens in de Paisley Studios van 17 en 18 december van dat jaar, dat uiteraard geheel in stijl werd afgesloten met de hymne '1999'. Het concert, met gastoptredens van Lenny Kravitz, George Clinton en The Time, zou later ook op video en dvd worden uitgebracht.

N.E.W.S

The Artist Formerly Known as TAFKAP
Kort na de eeuwwisseling werd duidelijk dat TAFKAP weer gebruik zou gaan maken van zijn naam Prince. In een officiële verklaring zei de muzikant: "Op 31 december 1999 liep mijn contract met Warner-Chappell af, waardoor de naam Prince, die me bij mijn geboorte gegeven werd, verlost werd van beperkingen op lange termijn. Ik zal nu mijn oude artiestennaam gebruiken, in plaats van het symbool dat ik aannam om mezelf te bevrijden van ongewenste relaties." Vanaf 2000 wordt het nieuwe werk van Prince in eerste instantie alleen via zijn online muziekdienst de NPG Music Club uitgebracht. De meeste muziek die in die tijd werd aangeboden zou later ook op de alleen via internet verkrijgbare albums The Chocolate Invasion en The Slaughterhouse worden uitgebracht.

In 2001 verschijnt het religieus getinte album The Rainbow Children, waarop de artiest op onnavolgbare wijze jazz en funk mengt tot een eigenzinnig geluid. Door het grote publiek zou The Rainbow Children echter niet echt worden opgemerkt. Na The Rainbow Children volgde in 2002 het sobere album One Nite Alone... waarop we Prince achter een piano aantreffen. Ook was Prince vanaf dat moment weer regelmatig op een podium aan te treffen en bracht datzelfde jaar zijn eerste livealbum One Nite Alone... Live! uit. In de herfst van 2002 toerde Prince door Europa, waarbij hij twee keer Ahoy in Rotterdam te zien was. Ook werd de tournee afgesloten met een spectaculaire aftershow in de Rotterdamse concertzaal Nighttown.

Op 1 januari 2003 verscheen het instrumentale album Xpectation, waarop we de legende uit Minneapolis aan het werk konden horen met violiste Vanessa Mae. Een maand later was de prductieve muzikant opnieuw in de studio om opnames te maken voor het eveneens instrumentale album N.E.W.S. De albums, die in eerste instantie alleen te downloaden waren via de NPG Music Club, zouden later alsnog in de reguliere platenwinkels verschijnen. De critici waren echter niet te spreken over de platen en noemden het werk van Prince 'niet baanbrekend en niet opwindend'.

Musicology

De comeback van Prince
Nadat Prince in 2004 het album Musicology had uitgebracht begon de eigenzinnige artiest de publiciteit weer wat meer op te zoeken. De plaat was in vele landen een succes en haalde in meerdere hitlijsten de top 5. Eind 2005 wordt bekend dat Prince een platencontract heeft afgesloten met Universal Records, om via hun zijn volgende album 3121 uit te brengen. 3121 was het comeback-album van Prince, die in Amerika zelfs op nummer 1 binnenkwam in de Billboard Hot 100, waarmee hij zijn meest succesvolle album in 17 jaar afleverde. De plaat markeerde eveneens het einde van de NPG Music Club.

In het daaropvolgende jaar zou Prince het liedje 'The Song of the Heart' opnemen voor de soundtrack van de animatiefilm Happy Feet. De artiest kreeg hiervoor een Grammy Award. Op 4 februari 2007 trad Prince op in de halftime show van de door regenbuien gedomineerde Super Bowl in het Sun Life Stadium in Miami, Florida. Op een podium in de vorm van het beroemde symbool vertolkte Prince een indrukwekkende set, met naast eigen nummers als 'Let's Go Crazy', '1999' en 'Baby I'm A Star' ook imponerende covers van Queen's 'We Will Rock You', 'All Along The Watchtower' van Jimi Hendrix en 'Best Of You' van de band Foo Fighters, waarna Prince geheel in stijl afsloot met 'Purple Rain'.

Lotusflower + MPLSound + Elixer

Eind mei 2007 werd bekend dat Prince' nieuwe album de titel Planet Earth zou dragen. Het album werd in het Verenigd Koninkrijk op 15 juli uitgebracht als gratis cd bij de The Mail on Sunday. In het kader van The Earth Tour gaf hij van 1 augustus tot en met 21 september 2007 een reeks van 21 concerten in The O2 Arena in Londen, waarbij Prince ook een reeks korte en langere aftershows in een club genaamd The Indigo2 (onderdeel van The O2) gaf. Van deze concerten verscheen een jaar later het fotoboek 21 Nights, waarbij we ook het exclusieve livealbum Indigo Nights aantreffen. In 2009 wou Prince een drietal albums uitbrengen. Zo werkte hij aan het door gitaren gedomineerde LOtUSFLOW3R en het electronische funkalbum MPLSoUND en was Prince ook te horen op het album Elixer van zijn nieuwe protegé Bria Valente. Ter promotie van de platen en zijn nieuwe website lotusflow3r.com was de muzikant drie dagen te zien in The Tonight Show met Jay Leno.

Plectrumelectrum

De laatste jaren
In de zomer van 2010 komt Prince weer naar Europa voor een aantal grote openluchtconcerten. Zo is hij op 10 juli te zien op Werchter waar hij promotie maakte voor zijn aanstaande album 20Ten. Net als Planet Earth werd ook dit album gratis uitgebracht bij onder meer het Belgische Het Nieuwsblad en De Gentenaar, het Duitse Rolling Stone magazine en de Britse Daily Mirror en Daily Record. Datzelfde jaar geeft Prince ook zijn eerste optreden in het Midden-Oosten. Vanaf december 2010 gaf Prince een concertreeks in New York en omgeving onder de noemer Welcome to America. Later zou hij ook andere Amerikaanse steden bezoeken.

In april en mei 2011 volgde een langere reeks concerten in Californië. Ook is de artiest weer in Europa te zien op een aantal grote festivals. Zo geeft Prince een drietal zeer gedenkwaardige nachtoptredens tijdens het North Sea Jazz Festival in Ahoy in Rotterdam. Ook geeft Prince, vanwege aanslagen in Noorwegen op 25 en 26 juli onverwachte concerten in de Melkweg in Amsterdam. Begin 2013 brengt Prince een videoclip uit van het nummer 'Screwdriver' en laat weten dat hij, onder de noemer Live Out Loud Tour, op tournee zal gaan langs de westkust van Amerika. Hierbij laat Prince zich begeleiden door de band 3rdeyegirl. Ook verschijnt er een nieuwe single getiteld 'Breakfast Can Wait', gevolgd door het album Plectrumelectrum in 2014.

In februari 2014 geeft Prince samen met 3rdeyegirl een aantal imponerende concerten in de Electric Ballroom, een relatief kleine en intieme concertzaal in Londen. Ook verschijnt er wederom een verrassende single in de vorm van 'The Breakdown'. De grootste verrassing was echter het feit dat de muzikant weer teruggekeerd was bij zijn oude platenmaatschappij Warner Bros. De platenfirma mocht als dank een fraaie heruitgave uitbrengen van het inmiddels 30 jaar oude album Purple Rain. Prince kreeg in ruil eindelijk zeggenschap over zijn oude werk dat hij eerder bij Warner Bros. had uitgebracht.

Hit N Run Phase Two

In mei 2015 brengt Prince de single 'Baltimore' uit als eerbetoon aan de door politiegeweld omgekomen Freddie Gray. Ook geeft hij, onder de noemer Dance Rally 4 Peace, een verrassingsconcert op zijn landgoed Paisley Park, waarbij hij de aanwezigen oproept om grijze kleding te dragen. Datzelfde jaar verschijnt ook zijn voorlaatste album Hit n Run Phase One, dat eerst verkrijgbaar is via de streaming dienst Tidal. In januari 2016 krijgt de plaat een vervolg, getiteld Hit n Run Phase Two, een album waarop we wederom tracks kunnen horen die eerder op zeer beperkte schaal werden uitgebracht.

Vanaf februari 2016 gaat Prince in zijn eentje op tournee onder de noemer Piano & a Microphone. Zo geeft hij een elftal optreden in Australië en Nieuw-Zeeland, waarbij hij klassiekers als 'I Would Die For You', 'Little Red Corvette', 'The Most Beautiful Girl in the World' en 'Pop Life' in een nieuw jasje giet. Na nog een aantal afwisselende optredens in Canada en Noord-Amerika geeft Prince op 14 april 2016 zijn allerlaatste optreden in het Fox Theater in Atlanta. Na het optreden moet het vliegtuig van Prince en zijn gezelschap een noodlanding maken. Volgens woordvoerders van de muzikant had het iets te maken met een griepje waar de artiest al enkele weken aan leed. Op de donderdagochtend van 21 april wordt het levenloze lichaam van Prince aangetroffen in een lift op zijn landgoed Paisley Park.