Van Herwijnen reageert op FOK!kers

Monique Verlind (DJMO)

In het vorige artikel vroegen wij aan jullie welke vragen jullie hadden voor de heer Van Herwijnen, voorzitter van de Republikeinse Moderne Partij. Wij hebben jullie vragen én opmerkingen aan hem voorgelegd, en zullen de meest interessante vragen én antwoorden hier uitlichten. 

Als jullie het leuk en/of interessant vinden om live met Ben van Herwijnen te debatteren, of hebben jullie nog andere vragen, laat het hieronder weten en dan kijken we wat de mogelijkheden zijn! 

We beginnen met de vraag van Arutha_ConDion, die graag wilde weten hoe het voelt om als landverrader beschouwd te worden. Hierop heeft Ben het volgende antwoord gegeven: "In de 80-jarige oorlog sneuvelden honderdduizenden inwoners uit onze noordelijke en zuidelijke provincies, om uiteindelijk de republiek te realiseren nadat ook Willem van Oranje was vermoord. Steun aan Oranje kunnen wij dus eenvoudig landverraad aan de Republiek noemen.

Op de vraag van Royy hoe het is om als schoothondje van Amerika te dienen en waar de grens ligt met kloongedrag gaf hij het volgende antwoord: "Amerika nam de Republiek van ons over in 1789 inclusief een vertaling van onze naam toen, de Republiek der Verenigde Nederlanden. Wij worden dus nooit het schoothondje van Amerika. Wij waren het origineel en de VS nam het van ons over. Niemand overtreft het origineel. 

Nederland is nu een soort district van Groot-Brittannië. In 1813 verdreven namelijk de Engelsen de Fransen uit ons land en bombardeerden een in Engeland wonende afstammeling van de in 1795 naar Engeland gevluchte Willem V hier tot koning."

Govie vroeg zich af wat de RMP precies wilde bereiken door Nederland om te vormen tot een republiek. Hij is van mening dat het concreet niet veel verschil zal maken. Ben legt dat anders uit: "Wat beter is volgens mij is dat u, ik en onze kinderen en kleinkinderen president kunnen worden van hun geboorteland. Een president is zelf verantwoordelijk voor zijn doen en laten en daarvan is nu geen sprake. De premier verschuilt zich achter de koning en de koning achter de premier."

Wat gaat er gebeuren met het koningshuis als er een republiek komt is de vraag van ErwinRommel. Het antwoord hierop luidt als volgt: "Wij zijn niet van plan ze te gaan vermoorden of hun bezittingen te confisqueren. Of ze hier blijven wonen of emigreren is geheel aan hun."

Op de vraag van Snipperaar wat hij als eerste tegen David Cameron (premier van Engeland, red.) zou willen zeggen is de reactie: "Dat ik vóór Brexit ben." en op de vraag waarom hij president wil worden, geeft Ben het volgende antwoord: "Omdat er niemand anders is en je Oranje alleen kunt afzetten als er een president voor in de plaats komt."

Ook Timmmmm stelde een interessante vraag over de financiële motieven van Ben, aangezien er op elke pagina wel een iDeal Betaalknop schittert. Ben: "Tsja, we hebben nu eenmaal geld en leden nodig om de Tweede Kamer te halen en het gebrek daaraan is ons grootste probleem, vandaar."

Op de vragen van CrazyHary kregen we de volgende reactie: "De meeste van mijn meningen zijn weloverwogen. Ik zuig nooit dingen uit mijn duim, de basis is bijna altijd Wikipedia."

Op de opmerking van DiRadical dat hij geen (direct) gekozen president wil, maar liever een parlementaire staat zoals Duitsland of Israël reageert Ben als volgt: "Wij willen een president die grofweg dezelfde bevoegdheden heeft als nu de koning, dus niet veel, maar hij tekent wel alle wetten zoals nu ook de koning doet. Verder een rechtstreeks door het volk gekozen president."

Op de vragen van Sniker met betrekking tot Koningsdag, een overgangsregeling voor de huidige Koning en de Gouden Koets antwoordt Ben het volgende: "Koningsdag zullen we vervangen door de 'Dag van de Republiek', een vrije dag en een feest vergelijkbaar met quatorze juillet in Frankrijk. Voor- of nadelen voor de bevolking zien wij niet.

De laatste Koning kan een pensioen krijgen van de staat ter hoogte van het pensioen dat ook ex-presidenten gaan ontvangen. De Gouden Koets schenken we aan de familie V. Oranje Nassau en de paleizen kunnen een andere bestemming krijgen. De kosten betaalt de staat nu ook al."

Tot slot wilde Ben graag tegen Geseki2 zeggen dat als hij een beter logo voor de Republikeinse Moderne Partij kon ontwerpen, hij deze kan doormailen naar info@republikeinen.org.