In gesprek met Jandino Asporaat over zijn nieuwe film 'Bon Bini Holland'

Dwayne (D-wayne93)

Hij maakt al jaren cabaret, speelt in uitverkochte zalen en presenteert zijn eigen talkshow. Nu speelt hij verschillende rollen –waaronder de hoofdrol- in zijn eerste film Bon Bini Holland waarin hij een Curaçaose oplichter speelt. Jandino Asporaat barst van de energie en dat straalt hij ook uit bij het uitvoeren van zijn werk, zowel op het podium als op het witte doek.

Acteren in een film vergt natuurlijk een andere aanpak dan optreden in een theater of het presenteren van een tv-show; ook voor Jandino is die overstap merkbaar: “Het is anders. Hard werken, en anders omgaan met je energie want ik ben gewend om constant veel, maar kort te werken. Op een dag werk vier uurtjes aan het ene project, dan weer drie uurtjes aan het andere, een vergadering van twee uur tussendoor, maar een draaidag voor de film duurde ongeveer twaalf uur op een dag en dan deed ik verschillende typetjes, dus ik moest anders omgaan met mijn concentratie.” Volgens de komediant is het spelen van meerdere rollen maar vooral het spelen van de hoofdrol een flinke uitdaging geweest: “Ik moest de hoofdrol zo zien te brengen dat de mensen niet zouden denken dat dat ik nóg een typetje van mezelf zou spelen. Ik moest echt acteren dus ik heb acteerlessen moeten nemen om de rust in het personage te krijgen, want de andere rollen die ik in de film gespeeld heb, waren allemaal super energiek en kleurrijk, dus dit was het enige personage waarbij ik wat rustiger moest spelen.”

Jandino in Bon Bini Holland
Jandino in Bon Bini Holland

Naast zijn acteerwerk in de film was Asporaat betrokken bij andere fasen van het productieproces, en dat nam nogal wat tijd in beslag, maar dat ging volgens hem niet ten koste van de creativiteit: “Het schrijven van de film kostte veel tijd omdat ik heel veel typetjes speelde. Ik heb de film met iemand anders bedacht, op de set was ik continu bezig met de regisseur want ik had alles wel in mijn hoofd maar dan moet je dus gaan kijken hoe gaan we het uitvoeren. Dan heb je nog de montage en het uitzoeken van de muziek. Al die dingen zijn supertijdrovend, maar ik heb niet het idee dat ik daarmee heb moeten inkorten wat mijn creativiteit betreft. Samen met scriptschrijvers Ernst Gonlag en Reint Schölvinck heeft Asporaat het schrijfwerk verricht, en het opbouwen van scènes ging volgens hem vrij snel: “Het begon met wat ik allemaal bedacht had. Ik schiet gewoon de hele tijd grappen en dan heb je Ernst die als een soort klankbord diende en zei of iets grappig of helemaal niet grappig was, en dan kwam hij weer met ideeën waarvan ik dacht dat is niks of dat is echt geniaal, dus dat was een soort wisselwerking. Vervolgens kwam Reint erbij voor de hoofdlijnen en hij bracht ook het drama in het verhaal. En dan kwam ik weer met tekst voor mijn typetjes en zo hebben we met z’n drieën een manier gevonden om snel scènes op de bouwen.

Jandino wil een voorbeeld zijn (Foto: ANP)

In Bon Bini Holland komen we een heleboel typetjes van Jandino tegen. Een van die typetjes is de Nederlandse Gerrie; voor Jandino was dit typetje het leukst om te spelen: “Gerrie was vooral leuk om te spelen omdat niemand mij herkende, ik had een fatsuit aan. In die rol kon ik dus nog meer maken dan dat ik met mijn andere typetjes kan maken. Het was alleen best wel zwaar en vooral heel warm om met zo’n fatsuit rond te lopen, maar ik ben heel blij dat ze in de film zit want ze geeft voor mijn gevoel wel een heel andere dimensie aan de film. Niet alleen door haar houding en mening, maar door haar hele manier van zijn. 

Het werk van Jandino Asporaat kenmerkt zich door de energie die hij uitstraalt, maar ook de vele typetjes die hij speelt vormen zijn handelsmerk. Hij laat zich in zijn werk inspireren door enkele grootheden in de komediewereld: “Als het gaat om stand-upcomedy maar ook film is Eddie Muprhy een van mijn grote voorbeelden, maar ook Chris Rock met zijn intelligente en goede grappen; ik vind zijn mimiek op het podium ook heel gaaf. Toen ik voor het eerst meedeed aan het Cameretten Festival was ik een ontzettende Jamie Foxx-fan en toen ik later cabaret begon te maken, ontdekte ik Richard Pryor en zijn werk vind ik ook heel gaaf, dus dat zijn de mensen waar ik wel echt door geïnspireerd ben. En ja, uiteindelijk ben ik meer een entertainer dan een echt stand-upcomedian. Mijn enige doel is gewoon dat de mensen met lach op hun gezicht naar huis gaan als ze een show of iets dergelijks van mij gezien hebben.

Bon Bini Holland draait op dit moment in de Nederlandse bioscopen