FOK! games op Firstlook Festival 2015

Puddington

Ook dit jaar vond weer de Firstlook plaats, in de Jaarbeurshallen in Utrecht. En Firstlook heeft besloten dit jaar flink uit te pakken: zo is het festival omgedoopt tot Firstlook Festival, is het aantal dagen uitgebreid van twee naar drie, neemt het festival maar liefst drie hallen in beslag en wordt er dit jaar meer dan ooit gefocust op eSports, met onder andere een heuse eSports-arena en internationale sterren.

Het was duidelijk dat Firstlook dit jaar nog grootser wilde uitpakken dan voorgaande jaren en had daarom drie hallen in de Jaarbeurs afgehuurd. Nieuw waren onder ander Cosville, een plek waar cosplayers hun hart konden ophalen en daaraan grensde de grootste hoek voor merchandise die Firstlook tot nu toe had gezien. Ook de indie gallery heeft meer ruimte gekregen en bevatte nu maar liefst 23 verschillende Nederlandse ontwikkelaars, maar de grootste blikvanger was toch wel de eSports-arena, met een tribune voor 1500 mensen en een enorm podium.  Ook wel zo fijn trouwens, aangezien Firstlook altijd wordt bezocht door zo’n plusminus 200.000 bezoekers – de voorgaande jaren kwam het regelmatig voor dat de hallen zo druk waren dat je het nodige duw- en trekwerk moest gebruiken om bij de stand te komen die je wilde bezoeken.

Firstlook

Wat ik altijd fijn vind aan Firstlook is dat er naast games ook altijd een plaats is voor technologie. Ik ben een echte pc-gamer en ik vind het altijd interessant welke dingen er nu weer bereikt kunnen worden met de nieuwste grafische kaarten en processoren. MSI had voor Firstlook Festival een primeur met de GS40-laptop, een gaming laptop die pas in november uitkomt en voor het eerst op het festival te zien was. De laptop is een indrukwekkend staaltje technologie met onder andere een Nvidia Geforce GTX 970M, een Intel core i7 die opgekrikt kan worden tot 3,5 GHz en een scherm van 14 inch, en dit alles weegt maar slechts 1,7 kilo. Ook Steelseries, Cooler Master, Logitech en Mad Catz waren met een stand aanwezig zodat iedere gamer die ook een voorliefde heeft voor sleutelen aan zijn trekken kwam.

De grootste troefkaart dit jaar was echter dat dat er een prominente hoofdrol was voor eSports. Met games Heroes of the Storm, Rocket League en Super Smash Bros. for Wii U was er een enorme diversiteit en met teams zoals het Franse Roccat en Gamers2 van Poolse origine zaten er zeker zwaargewichten bij. Voor de toernooiopzet deed Black Label eSports Master niet moeilijk met poules of een knock-outfase, maar werd er direct een finale gespeeld tussen twee teams. Dat komt de diversiteit ten goede omdat er zo veel mogelijk games dan aan te pas kunnen komen, maar het kwam op mij ook over dat alle wedstrijden meer demonstraties waren dan ‘echte’ toernooien, zoals Black Label eSports ze aanprees op de website.

Firstlook2

Wat opviel was dat Firstlook voor een evenement dat zich prijst als ‘de grootste gamebeurs van de Benelux’ verrassend weinig stands had met grote games. Ubisoft stond er zoals gewoonlijk met Assassin’s Creed Syndicate en Rainbow Six: Siege en ook Call of Duty: Black Ops III was aanwezig. Maar voor de rest waren het voornamelijk games die al een tijdje uit waren zoals Super Mario Maker en Destiny: The Taken King, en sommige grote releases zoals Overwatch. XCOM 2, Star Wars: Battlefront en  Fallout 4 ontbraken helemaal. Die laatstgenoemde was nogal een ironisch geval aangezien Fallout 4 wel hevig gepromoot werd met Vault Boy-maskers en een Vault Boy-standbeeld waarmee je op de foto kon, en dit terwijl Bethesda niet eens een stand had dit jaar.

En dan de rijen. O god, de rijen. Firstlook is uiteraard een consumentenbeurs en als pers ben je natuurlijk een beetje verwend doordat je vaak rijen kan overslaan, maar ook dit jaar was het weer van de zotte. Om enorme wachtrijen te voorkomen, had Firstlook een nieuwe app geïntroduceerd waarbij je virtueel in de rij kon staan – je scande een code op een bordje bij de stand, werd achterin de wachtrij geplaatst en vervolgens kon je iets anders gaan doen. Een goed idee, maar een vriend die zich om 9 uur ’s ochtends in de wachtrij had geplaatst bij de meest populaire stand van Assassin’s Creed: Syndicate, moest om 1 uur ’s middags alsnog zes uur wachten voor hij zich aan de game kon wagen. Een wachtrij van 10 uur! Mijn respect voor de mensen die het op kunnen brengen, maar ik pas daarvoor.

Welgeteld heb ik maar twee uur over de beursvloer gelopen, en daarna had ik alles wel gezien. De games die werden tentoongesteld waren redelijk oud nieuws en de wachtrijen waren gewoon te lang. Lichtpuntjes waren wel dat er veel tech voorbij kwam en dat er een grote rol was voor eSports, wat leuk was voor de fans die hier graag naar kijken, en voor nieuwsgierige of vermoeide mensen die even ergens wilden zitten. Maar buiten dat alles is Firstlook Festival vooral leuk voor de mensen die geen tijd hadden of het niet konden veroorloven om naar andere grote gamebeurzen zoals gamescom en EGX te gaan. Iedereen die daar wel is geweest zal Firstlook Festival waarschijnlijk een sterk uitgedunde gamesconventie vinden.