Gotham: meer diepgang in het tweede seizoen

Peter Breuls

Het tweede seizoen van de Batman-prequelserie Gotham staat op het punt te beginnen. Wat we kunnen verwachten? Minder 'case of the week' en meer langer lopende, karaktergedreven verhalen. We zaten aan tafel bij een aantal cast- en crewleden van de serie en spraken over de show, hun personages en wat het tweede seizoen ons gaat brengen.

Gotham begon vorig jaar met misschien wel de meest iconische scène uit Batmans geschiedenis: de moord op Thomas en Martha Wayne. David Mazouz' schreeuw ging door merg en been toen hij als Bruce Wayne alleen achterbleef. De moord was de eerste zaak in wat uiteindelijk veel weg begon te krijgen van een politieserie: regelmatig dook een nieuwe crimineel op, met een op te lossen zaak en de serie draaide voor een groot deel om James Gordon en zijn partner Harvey Bullock. Maar dat groeide langzaam verder uit. Bruce, bijvoorbeeld, begon zich obsessief bezig te houden met het onderzoeken van de moord op zijn ouders. Wie gaf de opdracht om ze dood te schieten? We konden volgen hoe hij dagenlang over papieren gebogen zat, tripjes maakte naar Wayne Enterprises-bijeenkomsten en uiteindelijk ook butler-wordt-surrogaatvader Alfred vroeg hem te leren vechten.

Gotham toonde daarmee het allervroegste begin van Batman en nam daar ook echt de tijd voor. Maar meer dan een jonge wees die gedreven is om de moord van zijn ouders op te lossen is Bruce nog niet. Volgens David Mazouz gaat dat in het tweede seizoen veranderen. "In seizoen 2 gaat Bruce echt met zijn transitie naar Batman beginnen. Vorig jaar was hij echt meer een kind, in de rouw, vastbesloten om uit te vinden wie zijn vader eigenlijk was, wat er gebeurt bij Wayne Enterprises, maar in seizoen 2 begint hij Batman te worden. Hij is niet meer alleen vastbesloten, hij wordt echt Batman," vertelt Mazouz enthousiast aan een tafel vol journalisten, waarbij de veertienjarige acteur het niet kan laten te vertellen dat zijn vrienden het enorm cool vinden dat hij een jonge Batman speelt. En terecht, natuurlijk.

Gotham: David Mazouz als Bruce Wayne

Maar hij was nog niet klaar met vertellen. "En met de hulp van de set van wat er ook onderaan die trap moge zijn [maakt een mond-op-slot gebaar], met de hulp van Lucius Fox en met de hulp van Alfred zal hij echt zijn transformatie naar Batman beginnen. Hij krijgt zijn Batman-kant en zijn publieke kant. Zijn Bruce Wayne kant, zijn party boy, publieke persona. In seizoen 2 gaat hij echt beginnen die publieke persona te ontwikkelen om het publiek te laten denken dat Bruce Wayne een loser is, en een playboy, en dat hij nooit in staat zou kunnen zijn om Batman te zijn. Het wordt echt epic." Volgens Mazouz gaat Bruce meer naar buiten en komt hij in contact met meer anderen dan alleen Alfred en Selina Kyle. "Ik kijk er heel erg naar uit om te werken met sommige van deze geweldige acteurs, die ik al zo lang ken, maar waar ik nog helemaal niet mee heb mogen werken." Sowieso komen de veelal losse verhaallijnen van het vorige seizoen nu meer bij elkaar. "Vorig jaar had je al die losse verhalen, dit jaar wordt het volgens mij meer: de goeieriken en de slechteriken. Er komen niet meer van die kleine verhaaltjes. En daardoor zal Bruce meer een band opbouwen met Gordon, die meer een mentor voor Bruce zal worden. Bruce krijgt meer te maken met alle misdaad in Gotham, in plaats van zich alleen met zijn eigen zaak bezig te houden." En die ruimte onderaan de trap? "Die 'cave', of hoe je het wil noemen, wordt echt een keerpunt voor Bruce."

James Gordon zelf, in de persoon van Ben McKenzie, geeft ook aan dat hij, en volgens hem ook de andere castleden en producers, wat meer optimistisch is over het nieuwe seizoen. "We herconfigureren de show dit seizoen een beetje, om het uit het procedurele te halen, waar het een beetje per ongeluk in terecht gekomen is, en om het meer te maken wat het al had moeten zijn, namelijk een epische saga, een drama met al die personages waarvan je denkt dat je ze kent, maar je weet niet hoe ze geworden zijn wie ze zijn. Het wordt een seriële show, met vriendschappen, verraad, veel meer in de Game of Thrones-stijl dan in de misdaad-van-de-week stijl. En daar zijn we erg enthousiast over. We hebben de eerste vier scripts al gelezen, ikzelf heb er een paar meer gelezen, en ze zitten vol met rijke, donkere humor, geweld, liefdes, verraad en onthullingen die lezers van de comics zo waarderen, dus ik denk dat fans van de show het ook geweldig zullen vinden."

Direct aan de start van het begin zal Gotham de twee nieuwe schurken introduceren: Theo en Tabitha Galavan, gespeeld door James Frain en Jessica Lucas. "Zij zouden misschien personages uit de mythologie kunnen worden, waar iedereen mee bekend is," plaagt McKenzie over de nu nog onbekende figuren. "Ze komen de stad in, schijnbaar om deze op te ruimen, maar ze hebben donkerdere motieven." McKenzies eigen rol, de toekomstige politiecommissaris en Batman-vertrouweling, kreeg aan de start van het eerste seizoen direct te maken met de georganiseerde misdaad die Gotham onder controle had en met Oswald Cobblepot, wiens opkomst een grote focus was in het seizoen. "We springen direct het seizoen in met Jim die een beslissing moet nemen, die wederom met Cobblepot te maken heeft, die hem langs een donker pad leidt en ik denk dat mensen daardoor best geschokt zullen zijn."

Oswald Cobblepot, die al vroeg in het seizoen de bijnaam Penguin kreeg vanwege zijn opvallende manier van lopen, wordt gespeeld door Robin Lord Taylor, die zittend aan een tafel vol journalisten alleen uiterlijk lijkt op de klassieke Batman-schurk. In eigen persoon is hij verre van de geflipte, berekenende psychopaat die de misdaadwereld van Gotham wil overheersen. In plaats daarvan ontmoeten we een bijna verlegen lachende acteur, die met een oprechte bescheidenheid complimenten in ontvangst neemt. "Ik krijg wel eens vragen van 'hoe krijg je het voor elkaar om iemand te spelen die zo verschrikkelijk en zo gemeen is?' en dan heb ik zoiets van, dat noemen ze nou acteren," aldus Taylor. "Het is wel grappig, want ik ben echt de minst confronterende persoon die ik ken. De kans om eens een klootzak te kunnen zijn is best leuk. Ikzelf stuur in een restaurant niet eens eten terug naar de keuken."

Gotham: Robin Lord Taylor als Oswald Cobblepot

Taylor speelt zijn Cobblepot op een heel andere manier dan we hebben gezien van een Burgess Meredith of Danny DeVito. Hij is een uniek personage en heel kenmerkend voor de serie als geheel. "Ik geef alle credit aan Bruno Heller en Danny Cannon en de rest van de schrijvers," wendt hij het compliment af. "Het is Bruno's visie. Dat ze mij gekozen hebben om hun woorden te spreken is gewoon een enorme eer. Ik krijg gewoon de beste dingen om te zeggen. En het is niet alleen de manier waarop zij Penguin benaderd hebben, maar ook de andere personages. We kunnen er echt diep in duiken. Het is een beetje zoals Chris Nolan deed, het echt naar een realistische plek brengen en in hun psyche kunnen duiken, dat is gewoon heel leuk." Voor Taylor is het moeilijkste aan de rol bovendien fysiek. "Het mank lopen, dat is heel lastig. Het doet pijn, na een tijdje. We zijn net weer begonnen met de opnames en na een paar uur heb ik zoiets van 'Kunnen we niet even stoppen? Ik kan niet meer.'"

Bruno Heller is de showrunner van Gotham. Hij heeft het idee, om een serie te maken over een pre-Batman-wereld waarin het ontstaan van de schurken wordt verteld, ontwikkeld tot de serie die het nu is, nadat hij eerder verantwoordelijk was voor de BBC/HBO-serie Rome en de CBS-serie The Mentalist. Ook hij kijkt positief aan tegen de gewijzigde vorm van de serie in het tweede seizoen. "In het eerste seizoen van eigenlijk elke serie ben je nog bezig uit te zoeken wie je bent. Uitproberen wat er werkt, waar het publiek op reageert. In het tweede seizoen heb je dat achter de rug en denk je 'we begrijpen het spel nu' en dat is heel leuk, we kunnen het nu op het hoogste niveau spelen," legt Heller het proces uit. "Als je kijkt naar het verhaal, omdat het het verhaal is van hoe Gotham bergafwaarts gaat, wordt elk seizoen iets intenser, anarchistischer. Het DC Universe is zo enorm groot en episch en wild; geen enkele tv-serie kan in een enkele aflevering dat allemaal bevatten, dus dit tweede seizoen laat het ons toe om de benen te strekken en echt met het verhaal aan de slag te gaan met meer bravoure."

Het is voornamelijk het nieuwe format waardoor cast en producers zo enthousiast zijn over wat ze ons de komende negen maanden mogen voorschotelen. John Stephens, net als Heller een executive producer voor de serie, sluit zich daarom aan bij Hellers woorden. "Seizoen 2 is volledig serieel, dus er is veel meer aandacht voor de personages, omdat je niet meer steeds misdaden aan het oplossen bent. Het wordt echt de saga van de personages die in Gotham leven. Het is veel leuker om te schrijven en ook leuker voor de acteurs om te spelen, omdat de scènes veel groter zijn. Het voelt voor mij als een grote evolutionaire stap richting het Gotham dat we kennen. In het eerste seizoen was het een beetje de mafia-stad, terwijl we in het tweede seizoen de stap maken richting de stad waarin superschurken zullen gaan bestaan. Dat is enorm leuk."

"We hebben nu ons ritme gevonden," vervolgt Erin Richards (Barbara Kean). "Mensen willen graag de origineverhalen van die geweldige schurken zien, en hoe dat Jim beïnvloedt en hoe Gotham een invloed heeft op iedereen."

Maar hoe zit het dan met die schurken? In het eerste seizoen ging de grootste aandacht natuurlijk naar Penguin, en had Edward Nygma zijn eigen verhaallijn die hem overduidelijk naar zijn Riddler-persona leidde. Bovendien was er Jerome, gespeeld door Shameless-acteur Cameron Monaghan, die misschien wel, of misschien niet, een jonge versie van de Joker kon zijn. "Hij is een enorm getalenteerd acteur," aldus McKenzie over Monaghan. "Ik heb toevallig deze week nog met hem gewerkt. Ik denk dat mensen verrast zullen worden door wat er gebeurt in die verhaallijn, en hoe ontketend Jerome zal zijn in de stad in de eerste paar afleveringen." Maar er zijn ook nieuwe schurken, naast natuurlijk broer en zus Galavan. "Victor Fries zal een verschijning maken," voegt Stephens toe. "We gaan de oorsprong van Firefly vertellen en er komt een groot verhaal over Azrael." Daarnaast blijven de schrijvers constant zoeken naar andere schurken om mee te nemen in de verhalen, voor zover ze in te passen zijn. "Er is tussen de schrijvers altijd veel discussie over welke van die DC figuren goed zouden werken in onze show," licht Heller toe. "Het mooie is," vervolgt executive producer Danny Cannon, "geen van die personages hebben een origineverhaal, dus het is aan ons om te bekijken hoe we dat verhaal kunnen vertellen. Daarom hebben we gepraat over Mr. Freeze, maar ook over Hugo Strange. En ook Mad Hatter en Calendar Man zijn ter sprake gekomen. We voelen ons dit seizoen comfortabeler om deze origineverhalen met meer vrijheid te benaderen."

Gotham: Camren Bicondova als Selina Kyle

En er is natuurlijk ook nog Catwoman, zij het in een nog erg jonge vorm. Gespeeld door de nu zestienjarige Camren Bicondova, is de jonge Selina Kyle nog slechts een dakloze jongere, die langzaam een vriendschap met Bruce Wayne ontwikkelt. Ook Bicondova heeft te maken met leeftijdsgenoten die het maar wat gaaf vinden dat zij Catwoman speelt. "Ze waren eerst boos op me omdat ik er niks over gezegd had. Ik mocht niks vertellen over de serie, dus zij ontdekten het pas toen het officieel bekend werd gemaakt. Maar ze vinden het heel cool voor me. Ze zijn niet jaloers ofzo, maar ze noemen we wel constant Catwoman. En dan zeg ik steeds 'Kom op jongens!'." Voor haar is het prachtig om een sterke, jonge, vrouwelijke persoonlijkheid te kunnen spelen waarmee ze andere meisjes kan inspireren. "Ik was op andere comic cons en daar waren van die jonge meisjes die verkleed waren als Selina Kyle en dat vond ik erg cool. Selina is een sterke meid, wijzer dan haar leeftijdsgenoten en dat is erg mooi om te mogen spelen."

Selina Kyle, als straatjongere, is ook iets ruwer dan andere jongeren. Bicondova hoopt daarom dat er misschien ook iets te vechten zal zijn in het nieuwe seizoen. "Ik heb nog niet echt vechttraining gehad. Wel parkour, en ik ben zelf ook een danser. De parkour helpt wel, want zij doet dat veel. Ik hoop wel op wat vechttraining, want een vechtscène lijkt me erg leuk."

Wanneer komende week het tweede seizoen start op het Amerikaanse Fox, wordt de verhaallijn van de eerste seizoensfinale direct opgepikt. "We pikken het meteen op nadat we naar beneden gingen in de wijnkelder van zijn vader," licht John Stephens toe terwijl hij wellicht onbewust benoemt wat voor ruimte dat mogelijk is. "En daarna springen we een maand, of zes weken of zo, vooruit, om te zien wat er is ontstaan na de finale."

Het nieuwe seizoen is in promotievideo's ook omschreven als 'Rise of the villains'. Het wordt dus duidelijk de goeieriken versus de slechteriken in een meer doorlopende verhaallijn. "Dat is veel beter voor bingewatchen, wat kijkers tegenwoordig leuk vinden," aldus Stephens. Dat klinkt goed.

Gotham seizoen 1 is op zondagavonden te zien bij Veronica. Vanavond is aflevering 8, The Mask, te zien om 22.20 uur. Gotham seizoen 2 zul je zelf ergens moeten zien te vinden.