Interview met Ciarán Foy over Sinister 2

Daan de Witte (daan1601)

Sinister was een razend succes en trok een hoop horrorliefhebbers naar de bioscopen. Het is aanstaande donderdag tijd voor de tweede film in de franchise en FOK! sprak regisseur Ciarán Foy, die eerder de low-budget horrorfilm Citadel maakte, over zijn nieuwe project, en over meer filmgelateerde zaken.

Ciarán, op wat voor manier verschilt de tweede film van de eerste?

Het is vooral een verandering van perspectief. We vertellen meer het verhaal van hoe een kind een hele familie zou kunnen uitmoorden. Ook zal er een focus liggen op hoe een bepaalde tweeling een kind zo erg kan manipuleren om over te gaan tot moord. Het is gewoon wat je van een Sinister-film verwacht, want we wilden ook gewoon de fans van de eerste geven wat ze zouden willen zien in een vervolg. Overigens zit er in deze meer donkere humor dan in zijn voorganger.

Wat is een goede horrorfilm voor jou? 

Een goede horrorfilm voor mij bestaat uit twee dingen. Allereerst moet het een goed drama zijn, en dit ligt voornamelijk aan de acteerprestaties. Als die in orde zijn kan ik een kijker elk concept van het bovennatuurlijke voorleggen en er een geloofwaardig verhaal omheen vertellen. Het tweede punt is de atmosfeer van de film, de vibe. Dit ligt dan weer aan dingen als het kostuumontwerp, het geluidontwerp. Iedereen moet op dezelfde golflengte zitten. Ik gebruik alleen bijvoorbeeld jumpscares als er te weinig in een film zitten, ik wil ze niet teveel gebruiken. Dat is dan precies weer iets wat bij de afdeling geluidsontwerp vandaan komt. Sinister 2 heeft er naar mijn mening niet veel, en sowieso moeten films zoals deze het hebben van de directe impact op een publiek. 

Van een lowbudgetfilm als Citadel naar een groot project als Sinister 2, hoe was dat voor je?

Je zou denken dat de stap heel groot zou zijn, maar dit is eigenlijk helemaal niet waar. Citadel had een budget van 2 miljoen euro en deze 5 miljoen dollar. Ik had ook heel erg verwacht toen ik de wereld van Hollywood instapte dat ik verschrikkelijk getest zou worden, maar dit bleek achteraf helemaal niet zo te zijn. Natuurlijk hebben we wel te maken gehad met een testpubliek, zoals bij elke grote Hollywood-productie gebeurt, maar dit vond ik juist wel verhelderend. Ik kon ook veel van de opties die de mensen invulden bij de enqûetes op een of andere manier wel gebruiken voor de film. 

Wat zou jij nou doen als die Bagul in je huis zat en hoe zou jij hem proberen te verslaan?

Ik zou hem denk ik wel wat vragen te stellen hebben, haha. Hoe je het verslaat is echt iets voor de detective in deze film om uit te vinden. Ik denk dat ik alleen als grootste boodschap mee zou geven aan de kijkers als ze geen Bagul in huis willen hebben: krijg geen kinderen.

Als er een derde gepland wordt, zou je dan klaar staan om hem weer te regisseren?

Dat ligt echt puur aan het script. Dat zou trouwens mijn antwoord zijn voor elke film waarvoor ik gevraagd wordt. Zelfs met Sinister 2, ook al was ik gevleid dat ik gevraagd werd, heb ik wel eerst eens goed het script doorgelezen en mezelf afgevraagd of dit echt iets zou zijn wat ik wilde maken. Het moet geen kwestie zijn van makkelijk geld verdienen, we moeten de kijkers iets geven wat aansluit op de verwachtingen na het succes van het eerste deel.  

Welke horror-franchise zou jij graag weer een kans geven?

Ik moet zeggen dat ik na deze zomer een beetje allergisch ben geworden voor reboots. We hadden Jurassic World, Terminator: Genisys en de Poltergeist-reboot, die gewoon slecht was. Voor mijn gevoel moet het publiek duidelijker gaan maken wat ze graag willen zien. Als dat reboots zijn, is dat prima, mij echter niet gezien, ik ben daar klaar mee. Daarom ben ik bijvoorbeeld heel erg enthousiast over Guillermo del Toro's Crimson Peak, omdat aanvoelt als een fris, nieuw horrorverhaal. Ik denk dat we met horror eens moeten stoppen met rebooten en gewoon originele nieuwe verhalen moeten vertellen, die het publiek elke keer weer op het puntje van de stoel brengt.  Zeg nou zelf, worden we niet allemaal een beetje moe van "Nightmare on Elm Street deel zoveel"? 

Wat voor soort film zou je graag willen regisseren, naast horror?

Sciencefiction, zonder twijfel. Dit is mijn eerste liefde, van vroeger eigenlijk al. Paul Verhoeven, jullie trots, maakte RoboCop, nog steeds een van de beste scifi-films ooit gemaakt. Wat daar zo fantastisch aan was, was de mix van sci-fi en horror. Verhoeven wist echter ook een dosis humor toe te voegen waardoor ik haast boos werd toen ik de reboot vorig jaar keek. Het miste gewoon totaal de ziel van het origineel en had echt niet de reboot-behandeling gekregen hoeven hebben. Je hebt alleen iets meer budget nodig voor iets wat ik dan voor ogen zou hebben, maar ik hoop dat ik dat ooit tot m'n beschikking ga krijgen. Voor Terminator 6 hoeven ze me trouwens niet te bellen.

En wat voor nieuws kunnen we verwachten van je de aankomende tijd?

Er is gister bekendgemaakt dat ik een nieuw project ga ontwikkelen in samenwerking met Blumhouse Productions, genaamd The Shee. Het wordt weer een horror-thrillerachtig project en ik heb er echt heel veel zin, maar eerst hoop ik dat het publiek gaat genieten van Sinister 2.