Nederlanders in LoL-eSports

ShinyShinx

De grote toernooien van League of Legends liggen nu stil. Dat geeft ons de tijd om eens rustig te kijken naar alle landgenoten in het professionele circuit. Want met een Solo Queue-god en een titelhouder van de Europese LCS is dat het zeker waard. 

League of Legends is een MOBA waarin een team van vijf spelers het andere team van vijf spelers moet verslaan. Ieder team bestaat uit een toplaner, jungler, midlaner, ad carry en een support. De lanes, top, mid en bottom, zijn de drie banen waarover de spelers bewegen. De jungle is het stuk er tussenin. De beste teams van Europa spelen in de LCS, een soort Europees Kampioenschap wat tweemaal per jaar wordt gehouden. In de LCS zullen wij volgend jaar minstens drie Nederlanders tegenkomen, tijd om deze heren beter te leren kennen.

Van links naar rechts: Febiven, YoungBuck, Shook

Allereerst hebben we een nieuwkomer in de LCS: Fabian ''Febiven'' Diepstraten. Hoewel hij nog nooit in de hoogste competitie heeft gespeeld, draait Febiven al een tijdje mee in de top van Solo Queue, de ingame-ranking van iedereen die League of Legends speelt. Recent heeft hij zelfs twee accounts in de top 5 weten te brengen. Deze gamer heeft misschien wel de meeste potentie van alle Europese midlaners.

Febiven staat momenteel nog onder contract bij H2k, maar er zijn overtuigende geruchten dat hij zich zal aansluiten bij Fnatic om daar de vertrokken legende xPeke in de midlane te vervangen. Fnatic heeft het eerste League of Legends WK gewonnen en draait sindsdien altijd mee in de top van Europa. Febiven's favoriete champions (de personages waar de gamer mee speelt) zijn Riven, Ahri en Zed.

Ook Joey ''YoungBuck'' Steltenpool is van de partij. YoungBuck speelt aankomend seizoen - net als afgelopen seizoen - voor de Copenhagen Wolves in de toplane. Vorig jaar kwam hij de LCS binnen en heeft sindsdien met zijn team moeten strijden tegen degradatie. Dit jaar worden de Wolves ook gezien als grootste kanshebbers om de hoogste competitie te moeten verlaten. YoungBuck's favoriete champions zijn Renekton, Vladimir en Shen.

Ilyas ''Shook'' Hartsema wist vorig jaar de Summer Split van de EU LCS te winnen met zijn team Alliance. Shook heeft een geschiedenis met grote pieken en diepe dalen. Omdat hij op het spel zelf woordkeuzes gebruikte die je als professional niet mag gebruiken, was hij in 2013 een jaar lang geband voor toxic behavior. Maar vorig jaar liet de jungler zien nog steeds goed te zijn na Froggen hem opnam in zijn team. Alliance werd vierde in de Spring Split, maar won de Summer Split. Alliance is dit jaar dé favoriet om opnieuw Europees kampioen te worden. Shook's favoriete champions zijn Lee Sin en Rammus.

Voor de Nederlanders zal het dus een interessant jaar worden, met aan de ene kant Fnatic's Febiven en Alliance's Shook die willen strijden om de titels en aan de andere kant Copenhagen Wolves' YoungBuck die er alles aan moet doen om in de LCS te blijven. Wat zijn jouw ideeën over het komende seizoen? Gaan de Nederlanders spreekwoordelijke potten breken?