Game Of The Year 2014 - nummer 6

Nathan (Noppie2000)

Men noemt mij wel eens een Nintendo fanboy. Ergens kan ik ze geen ongelijk geven. Al vanaf mijn tweede ben ik in aanraking geweest met Nintendo (als eerste de NES) en ging toen als rode draad door mijn gamende leven. Er is geen Nintendo-console geweest die ik niet heb gehad. Het is dan ook niet gek dat wanneer er een serie is met de meest kenmerkende Nintendo personages, muziek en levels, dit voor mij per definitie GOTY-materiaal is. Super Smash Bros. voor Wii U is dit jaar die titel.

Super smash bros wii u banner

Alleen al door de hoeveelheid content zou Super Smash Bros. GOTY moeten worden. Zo zijn er op het moment maar liefst 50 speelbare personages, 47 speelbare stages, 437 muziektracks en 716 trofeeën om te verzamelen. Een aantal van deze muziektracks en trofeeën zijn bovendien vrij te spelen door speciale uitdagingen te voltooien of in de klassieke event-modus opdrachten uit te voeren. De kans dat je je met Super Smash Bros. gaat vervelen is nagenoeg nul: er is altijd wel wat te doen. Dit alles gaat gepaard met prachtige graphics. De game laat, net als eerdere titels als Mario Kart 8, goed zien waar de Wii U tot in staat is. Een pretje voor het oog.

Dan heb ik het nog niet eens gehad over de strakke gameplay, die weer van ouderwets hoog niveau is. Sterker nog, hij komt in de buurt van de kwaliteit van de gamecube-versie en is op sommige vlakken zelfs beter. Na de ietwat teleurstellende Wii-versie is de terugkeer van de snelle gameplay hartstikke welkom. Combo’s maken is weer goed mogelijk, er gebeurt altijd wat maar het blijft toegankelijk voor iedereen. Veteranen kunnen weer op hoog niveau spelen, terwijl nieuwelingen niet bang hoeven te zijn voor een oneerlijke of te ingewikkelde game.

Smash Bros Wii U - 2

Een andere welkome toevoeging is dat online spelen werkt. In de Wii-versie zat al een online-modus, maar deze was nagenoeg onspeelbaar. Je mocht blij zijn als je met de zeer slechte matchmaking al een tegenstander vond. Vond je deze, had je dusdanig veel lag dat een potje een kwartier duurde in plaats van twee minuten. In de Wii U-versie zijn deze problemen grotendeels voorbij. Het kan zijn dat je nog lag ervaart, maar in 95% van de potjes die ik heb gespeeld (en dat zijn er nogal wat), was geen lag aanwezig. Daarnaast is er voor iedereen wel wat te doen. Of je nu voor je plezier wilt spelen, met vrienden of toch meer serieus, alleen of met iemand naast je, met of zonder items: het kan allemaal.

Natuurlijk zijn er ook een aantale nieuwe modi in de game. Met 8-player Smash is het mogelijk offline met acht man tegelijkertijd te spelen. Het is de eerste (en mogelijk ook meteen de laatste) keer dat dit mogelijk is en het is hilarisch om te spelen. Overal ontstaat chaos en mensen spelen of heel serieus of zijn juist één specifieke aanval aan het spammen omdat ze geen idee hebben wat er gebeurt. Gooi er een zooi items bij en het leidt tot hilarische momenten. Daarnaast is er Smash Tour, een bordspel waarin je zoveel mogelijk vechters moet verzamelen. Ook zijn er de Master orders en Crazy orders, waarmee je nieuwe muziek, goud en meer kunt vrijspelen. Tevens is het mogelijk gemaakt om diverse terugkerende modi, zoals All-stars en Classic, als co-op te spelen in plaats van alleen. Multiplayer heeft dus nog meer body gekregen in een game, die toch al meer uitging van de multiplayer.

8-player smash

Was dit het dan? Nee, zeker niet. Customization heeft namelijk ook een enorme rol in Smash Bros. gekregen. Elk personage heeft nu voor zijn speciale aanvallen namelijk drie alternatieven. Deze kun je alleen offline of online tegen vrienden gebruiken, maar is een welkome toevoeging. Elk personage is nu in principe namelijk vier unieke personages in één. Dan heb je nog de Amiibo, een CPU die je zelf kunt trainen en jouw eigen stijl van spelen overneemt.

Zo is er nog veel meer te noemen, zoals de terugkeer van de stage builder, de stadium-modus, het opslaan van replays, muziek modus, de demo’s van vele Nintendo-klassiekers, de lopende support en aankomende DLC, de terugkeer van de legendarische gamecube-controller en ga zo maar door. Ik denk dat wel duidelijk is dat er ontzettend veel te doen is in Super Smash Bros. voor Wii U. Dit gaat gepaard met prachtige graphics en zeer strakke gameplay. De game verdient het om in deze lijst te staan en iedere gamer verdient het om deze game te spelen.