FOK! op rode loper première Fury

Robbert Willegers

Deze keer geen limousines of sjieke avondjurken bij een cocktailparty. Nee, voor de première van Fury werd besloten het over een andere boeg te gooien. Militairen, een legerbasis als locatie en sterren die met een tank bij de rode loper worden afgezet. FOK! was erbij en deed verslag.

Tientallen gasten overspoelden op dinsdagmiddag de militaire basis De Bernhardkazerne in Amersfoort. Het aanwezige personeel werd in groten getale ingezet, maar dit keer voor iets anders dan hun dagelijkse werkzaamheden. De vele gasten moesten namelijk vervoerd worden. Met militaire trucks werden de gasten (en de pers) over het terrein geleid en afgezet bij de rode loper. Dit was het ontvangst voor vele gasten, waaronder een aantal BN'ers, een paar belangrijke militairen en speciale gasten David Ayer (regisseur van de film) en Logan Lerman, één van de hoofdrolspelers van de film.

Fury premiere

Logan Lerman

De gasten werden uitgebreid welkom geheten door Brigade-Generaal Martin Wijnen. Hij vertelde over de oorlog en hoe deze bijzondere situaties soms de beste kant van mensen kunnen laten zien. In sommige situaties is er geen andere uitweg dan knokken. En dit is ook nu nog steeds actueel. Er wordt kort stilgestaan bij de verschillende missies die 'onze' mannen nu in het buitenland aan het voeren zijn. Dit gaat van trainingsmissies tot het opleiden van soldaten in risicogebieden en uiteraard de bombardementen die worden uitgevoerd tegen de IS.

Fury vertelt het verhaal over een groep mannen tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog. Onder aanvoering van Wardaddy (Brad Pitt) trekken deze mannen door Duitsland richting Berlijn om de oorlog zo snel mogelijk tot een einde te brengen. Regisseur David Ayer wilde met zijn film voornamelijk het broederschap tussen de mannen in deze tank laten zien. Om dit voor de camera tot leven te brengen, moesten er veel hindernissen worden overwonnen. Hoe film je namelijk in een benauwde ruimte als de binnenkant van een tank? Dit is uitgevoerd door het bouwen van grote, open sets die toch de essentie van een tank benaderden. Ook de samenwerking met Brad Pitt komt aan bod. Hoewel Pitt ook producer van deze film was, was op de set nooit te merken dat Brad Pitt bijzondere wensen had. Hij werd net zo behandeld als ieder ander.

Fury premiere 2

Regisseur David Ayer

Logan Lerman moest vanmiddag de jongedames van zich afslaan. Hij wordt tegenwoordig al vaker herkend dan Brad Pitt. Tijdens alle premières die deze week worden aangedaan heeft Brad dan ook aangegeven weleens jaloers te zijn. Van alle locaties waar ze deze week aanwezig zijn, vond hij Washington D.C. de meest bijzondere locatie. En dat wil wat zeggen, na Parijs, Londen en nu dus ook De Berhardkazerne. Hierna gaat de route gelijk door naar Zweden. Lerman vertelt over zijn visie op oorlog welke helemaal veranderd is na deze ervaring. Hij geeft aan dat het belangrijk is dat we de mensen respecteren die voor onze vrijheid hebben gevochten.

Na een typisch legermaal (stamppot met jus) wordt iedereen weer ingeladen en naar de film gebracht. Op een legerbasis is normaal geen bioscoop, maar voor deze gelegenheid waren kosten noch moeite gespaard om ons een goede ervaring te geven. Een gigantische tent was opgezet met een flink scherm en dito geluidsinstallatie. De storm dreigde even roet in het eten te gooien, maar de vertoning kon toch doorgang vinden. Tijdens de film leverde dit een extra dimensie op met windgeluiden en kletterende regen op de tentdoeken. Maak dit af met een flinke donderslag en je hebt alle ingrediënten voor een geslaagde première. 

De film werd met luid applaus ontvangen. Een uitgebreide review vind je later deze week op Fok.nl.