FOK!@E3: de voorbereiding

Pheno

De E3 staat voor de deur en FOK!games is erbij. Maar wat moet er nu eigenlijk gebeuren voordat je de eerste persconferentie binnen mag lopen?

Header

Dit jaar ga ik in mijn eentje. Dat heeft een groot nadeel: we kunnen niet alles coveren. Het grote voordeel is dat ik kan kiezen wat ik zelf wil zien en een afspraak die ik zelf graag zou doen niet hoef af te staan. Cherry picking dus, maar de voorbereidingen voor een E3 begonnen voor mij al in januari. Want geloof het of niet, hotels zijn heel snel volgeboekt. Dus een vliegtuigticket kopen en een hotelkamer reserveren hebben de hoogste prioriteit, anders mag je met wat zwervers onder een brug in Los Angeles slapen. En dat vooruitzicht trekt me niet echt. Ik wil ook niet te ver van het beursgebouw, het Los Angeles Convention Center, af zitten. ’s Ochtends vroeg lekker in het zonnetje even langs een Subway lopen op weg naar het gebouw is een stuk relaxter dan met het OV of een gehuurde auto bij het gebeuren zien te komen.

E3

Wat ook al in januari gedaan kan worden is het registreren voor de E3 zelf. Pers mag, als je de juiste credentials meestuurt, gratis naar binnen. Omdat een normaal kaartje 800 dollar kost, vergeet je zoiets liever niet op tijd te doen. Een weekje later krijg je meestal bevestiging en staan de bevestigende woorden “Welcome to E3, the world's premier trade show for computer and video games and related products! This message confirms that your registration for an E3 media badge has been approved.” in een mailtje. Mooi, geregeld. En dan begint het lange wachten tot de uitgevers en persbureaus mailtjes gaan sturen om afspraken te maken.

Dit jaar was iedere uitgever laat. Het lijkt erop dat al het uitstellen van games ook is overgesprongen naar afspraken maken, want zelfs op het moment van schrijven zijn er uitgevers die nog wat met de Benelux moeten regelen. Niet dat ik daar zenuwachtig van word: normaal gesproken begint de storm van mail en telefoontjes zo’n drie à vier weken voor het evenement. Met als toppunt dit jaar bijna 75% van mijn afspraken in 24 uur tijd, terwijl ik nog bezig was met een belangrijke migratie op het werk ook. Stressbestendigheid is soms zo handig …

Mijn agenda staat op twee uurtjes na bomvol. Waarom heb ik die over? Nou, na ondertussen enkele E3’s, gamescom en zelfs een Tokio Game Show achter de rug, leert de ervaring dat er altijd lastminuteafspraken worden voorgesteld. En dan is het altijd handig nog wat ruimte te hebben. Vandaag ben ik begonnen met mijn looproute te checken. Ook hier weer is de ervaring van voorgaande jaren handig gebleken: ik heb alle afspraken op makkelijk haalbare afstanden. Meestal staan de stands zelfs naast elkaar, dus ik hoef me niet kapot te lopen om op tijd aanwezig te zijn. Ook dat is wel eens anders geweest. Maar ja, toen was ik nog een E3-groentje.

Maar de E3 begint op maandag 9 juni, wanneer de grote jongens persconferenties houden. Dat is een dag lang bus in, bus uit. Van de ene persconferentie naar de andere. Dat begint ’s ochtends met Microsoft en eindigt ’s avonds met Sony. En dan is het dinsdag, tijd voor de bizarre drukte met journalisten die rennen ( :’)_!!! ) naar stands om in een wachtrij te staan. Nooit begrepen, maak gewoon een afspraak, wachtrijen zijn puur tijdverlies. Mijn afspraken zelf zien er interessant genoeg uit. Naast een heleboel next-gen games en nog onaangekondigde verrassingen, heb ik wat interviews met bijvoorbeeld de makers van Destiny, een avonddate met Nintendo over een nu nog aan te kondigen 3DS-game en een avond waarop uitgenodigde journalisten op de Microsoft-booth de games mogen uitproberen. De rest van de beurs is dan dicht, dus een stuk rustiger. Nou ja, er zijn alsnog veel mensen uitgenodigd, maar ik vind vast wel een snelle weg naar de games.E3 2013

En als de E3 dan voorbij is, begint het vele werk voor mij pas. Schrijven, schrijven en nog eens schrijven. Op het vliegveld in Los Angeles, in het vliegtuig en daarna in de avonduren na het werk en in het weekend. Een normaal mens zou er RSI van krijgen. En dan wacht ondertussen gamescom in Keulen weer, waar ondertussen ook al voorbereidingen voor getroffen zijn. Juni is dus topdrukte voor mij en toch zou ik het allemaal niet willen missen. Games zijn een te leuke hobby en rondlopen op een groot mediacircus als E3 is een belevenis voor iedere gamer. Nu alleen nog even dollars regelen, de Subway is ook niet gratis.