Armloze tafeltennisser: "Niks is onmogelijk"

heywoodu

Tafeltennis is een sport die voor de meesten van ons al lastig genoeg is. Er zijn echter mensen voor wie het, als het aan hun lichaam ligt, nog lastiger is. Het is een sport die ook op de Paralympische Spelen beoefend wordt en daar zie je een zeer breed scala aan lichamelijke problemen langskomen. Zo zitten mensen om verschillende redenen in een rolstoel, de een mist een onderarm en weer een ander heeft tien centimeter verschil in beenlengte, ook lastig.

Tijdens het 'gewone, valide' WK voor landenteams in Tokyo was er een bijzondere man te gast. Ibrahim Hamadtou is de naam, afkomstig uit Egypte. Zijn motto? 'Niks is onmogelijk'. En de reden is duidelijk: Hij mist namelijk niet één, maar twee armen! Hij verloor ze allebei door een treinongeluk toen hij tien jaar oud was. Toch is Ibrahim een hartstochtelijk tafeltennisser.

Natuurlijk rijst direct de vraag hoe de beste man het balletje opgooit en hoe hij slaat, want zonder armen kun je toch je batje niet vasthouden? "Drie jaar na het ongeluk ging ik tafeltennissen. Eerst probeerde ik het met het batje onder mijn oksel en daarna heb ik nog wat dingen geprobeerd die niet zo goed werkten. Het laatste wat ik probeerde was om het batje in mijn mond te houden en dat ging erg goed", aldus de Egyptenaar, die de bal opgooit met zijn voet.

Zijn handicap was helaas niet het enige wat Ibrahim in de weg stond richting het bereiken van succes. Veel mensen hadden er geen vertrouwen in dat hij ook maar iets kon bereiken. "Vooral in het begin was dat een grote uitdaging voor me. Mensen dachten dat ik niet fatsoenlijk zou kunnen spelen en hadden al helemaal niet het idee dat ik het anderen lastig zou kunnen maken in wedstrijden, ook als mijn tegenstanders zelf eveneens een lichamelijke beperking hadden."

De sympathieke Ibrahim bleef echter doorzetten"Doordat zo weinig mensen vertrouwen hadden maakte ik meer tijd vrij voor trainingen. Zo kon ik dus veel meer trainen en deed ik veel meer zelfvertrouwen op. Tegenwoordig ben ik vooral heel gelukkig als ik aan het tafeltennissen ben, of het nou trainingen of wedstrijden zijn." Met dank aan zijn doorzettingsvermogen heeft de Egyptenaar op de Afrikaanse kampioenschappen paratafeltennis inmiddels al een zilveren medaille kunnen veroveren. 

Ibrahim aan het trainen, als gast op het WK in Tokyo (Foto: ITTF/Rémy Gros)
Ibrahim aan het trainen, als gast op het WK in Tokyo (Foto: ITTF/Rémy Gros)

Positief blijven lijkt misschien lastig als je beide armen kwijt bent geraakt, maar Ibrahim heeft daar inmiddels geen problemen mee. Hij verdeelt zijn leven in twee delen: Het leven zelf en tafeltennis. "In mijn hele leven is mijn huwelijk het beste wat me ooit is gebeurd. Ik ben echt gezegend met mijn vrouw. Bij het tafeltennis was elke overwinning een prestatie waar ik trots op was, maar tweede worden tijdens het Afrikaans kampioenschap was natuurlijk echt geweldig", legt Hamadtou uit. 

Op het WK in Tokyo was Ibrahim de persoonlijke gast van Adham Sharara, de in Egypte geboren Canadese voorzitter van de ITTF, de mondiale tafeltennisbond. Niet alleen was hij aanwezig om naar wedstrijden van zijn helden te kijken, in de trainingshallen pakte hij ook regelmatig zijn batje op om een potje te tafeltennissen met WK-deelnemers.

Éen van de toppers die graag een balletje wilde slaan met Ibrahim was Ma Long. Met het Chinese team was Long al goed voor olympisch goud in Londen en vijf wereldtitels. Daarnaast is hij de nummer twee van de wereld, een absolute wereldtopper dus. Long zag Hamadtou aan de andere kant van de zaal spelen tijdens zijn training en stond erop om zelf te ervaren hoe goed de Egyptenaar nou echt is. De Chinees stond versteld: "Hij speelde ontzettend goed! Ik kon het niet geloven", aldus de voormalig nummer één van de wereld.

Ook de Japanner Jon Mizutani, de mondiale nummer acht, wilde graag even sparren met de vriendelijke Egyptenaar. "Hij speelde echt heel goed. Ik kan amper geloven dat hij met zijn mond speelt, zoiets heb ik in mijn hele leven nog nooit gezien!", zegt de aanvoerder van de Japanse ploeg. Ibrahim zelf was dolgelukkig met zijn trainingspotjes: "Om met zulke talenten te mogen spelen is voor mij de grootst mogelijke prijs. De beste speler van Japan en de voormalig nummer één van de wereld...ik ben zo gelukkig, het voelt alsof ik de tafeltenniskoning van Egypte ben!"

Bekijk zelf de bijzondere speelstijl van Ibrahim. Ook komen een aantal toppers, waaronder legende Vladimir Samsonov, even een balletje slaan (Bron: YouTube)

Hamadtou speelt verder graag voetbal, maar zijn passie zal altijd tafeltennis blijven. "Hier ben ik al jaren mee bezig en zolang mijn gezondheid het toestaat zal ik altijd blijven spelen." Ibrahim sluit vervolgens af met een paar welgemeende woorden richting onder meer zijn vroegere critici: "Ik wil tegen die mensen, maar eigenlijk tegen iedereen zeggen dat niks onmogelijk is en dat je altijd hard zou moeten werken voor dat waar je van houdt en wat goed voor jezelf is. De handicap zit hem niet in armen of benen, maar in het niet doorzetten voor iets wat je echt wilt bereiken."