[OS 2014] De stadions deel 3

Maarten (rubbereend)

Op 7 februari gaan de Olympische Spelen in Sochi van start. In aanloop naar de Winterspelen brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van dit grootse evenement. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaat over Sochi, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Voor de Olympische Spelen zijn vele nieuwe stadions gebouwd en diverse nieuwe wedstrijdlocaties aangelegd. In een drie delen willen we een aantal bijzondere stadions en locaties belichten. In november en december verschenen al de eerste twee delen. Vandaag deel drie;

Stadion: Iceberg Skating Palace
Capaciteit: 12.000 toeschouwers
Sporten die er plaatshebben: Shorttrack en kunstrijden

Het Iceberg Skating Palace ligt in het olympisch park aan de Zwarte Zee. De bouw van het stadion startte in 2009 en na de oplevering vond de eerste wedstrijd er in 2012 plaats. De totale bouwkosten bedroegen 32 miljoen euro. In het complex is meer dan 15.000 ton staal verwerkt.

Zoals de naam al zegt is het ontwerp van het IJspaleis geïnspireerd op een ijsberg. Het complex is zo ontworpen dat het na de Spelen afgebroken kan worden en in een andere Russische stad weer opgebouwd zal worden. Het zal dan dienst gaan doen als ijsbaan of wielerbaan.

Aangezien het kunstrijden en shorttrack gedurende de hele Winterspelen op de agenda staan is hier bij het ontwerp rekening mee gehouden. De hal kan in twee uur omgebouwd worden van de ene naar de andere sport. Die korte ombouwtijd is ook nodig aangezien op donderdag 13 februari beide onderdelen op het programma staan. Sporters zijn zeer enthousiast over het Iceberg Skating Palace, onder de toeschouwers waren de meningen verdeeld. Een deel van de bezoekers die op de tweede ring zaten bij een wedstrijd hadden last van relingen die hen een deel van het zicht op de ijsvloer ontnamen.

Het Iceberg Skating Palace (WikiCommons/Mikhail Mokrushin)
Het Iceberg Skating Palace (WikiCommons/Mikhail Mokrushin)

Stadion: Laura Cross Country Ski & Biathlon Center
Capaciteit: 20.000 toeschouwers
Sporten die er plaatshebben: Langlaufen, biatlon en een deel van de noordse combinatie

In het bergcluster bij het skiresort Krasnaya Polyana ligt het Laura Cross Country Ski & Biathlon Center. Op de Psekhako bergrug ligt het complex dat tijdens de Winterspelen het decor zal zijn voor het langlaufen, de biatlon en het langlaufdeel van de noordse combinatie. Voor deze sporten zijn er twee aparte stadiondelen gebouwd met beide een capaciteit van 7.500 toeschouwers. Beide complexen hebben eigen start- en finishzones en er liggen in het gebied twee complete langlaufparkoersen.

De naam heeft het complex te danken aan de bergrivier de Laura, de turbulente rivier met talloze watervallen die ontspringt in de Kaukasus, de regio waarin Sochi ligt. De naam van de bergstroom stamt af van een legende waarin een jong meisje, Laura genaamd, moest trouwen met een oude prins. Het meisje verkoos echter de dood boven het leven met de prins. Ze pleegde zelfmoord door vanaf een rots in de bewuste rivier te springen. Haar minnaar Murat kon niet zonder Laura verder leven en sprong volgens de legende ook in de rivier. Hun lichamen werden echter nooit gevonden. Volgens de overlevering waren de goden zo geroerd door het gebeuren dat ze de geliefden meenamen naar de top van de heilige berg de Elbrus.

Eén van de twee tribunes die zijn gebouwd op het Laura Cross Country Ski & Biathlon Center (WikiCommons/www.skp.su)
Eén van de twee tribunes die zijn gebouwd op het Laura Cross Country Ski & Biathlon Center (WikiCommons/www.skp.su)

Stadion: Shayba Arena
Capaciteit: 7.000 toeschouwers
Sport die er plaatsheeft: IJshockey

De Shayba Arena is het tweede ijshockeystadion en ligt direct naast de Bolshoy Ice Dome (het andere ijshockeystadion) in het olympisch park aan de Zwarte Zee. Tijdens de Winterspelen zal de hal voornamelijk het decor zijn van het vrouwenijshockey. Bij de Paralympische Spelen zal hier het sledgehockey plaatsvinden. De bouw van het complex startte in 2009 en in 2012 had het voltooid moeten zijn. De bouw liep echter een jaar uit en in 2013 werd het stadion alsnog opgeleverd. De totale kosten van de bouw bedroegen 26 miljoen euro.

De naam van het stadion is ontleend aan het Russische woord voor puck; shayba. Russische ijshockeyfans roepen ook vaak het woord "Shaybu" om hun nationale ploeg aan te moedigen. De Shayba Arena is een tijdelijke constructie. Na de Spelen zal de hal worden afgebroken en elders in Rusland weer worden opgebouwd als ijshockeystadion.

De Shayba Arena (Foto: Pro Shots)
De Shayba Arena (Foto: Pro Shots)