FOK! Wishlist #3: Watch Dogs

Pheno

Als een spel de hypeboot gemist heeft, dan is het Watch Dogs wel. De game zou eerst eind dit jaar uitkomen, maar werd verplaatst naar 2014 om het te verbeteren, te tunen, wat dan ook.

Header

Mensen werden weggeblazen door de aankondiging van Watch Dogs op de E3 in 2012. Niemand had de titel aan zien komen, de trailer zag er fantastisch uit en de setting was eens geheel iets anders. Over het verhaal is eigenlijk nog niet veel bekend. CtOS is het grote systeem van Chicago dat de hele stad bestuurt en beheert. Aiden Pierce, de hoofdpersonage, is een hacker en gebruikt zijn smartphone om het systeem te omzeilen en zelf informatie te vergaren over iedereen en alles. Je krijgt opdrachten om mensen uit te schakelen of medehackers te helpen, maar wat Aidens ultieme doel is, is niet bekend.

Watch Dogs (Foto: Ubisoft)

Vooral de setting van Watch Dogs spreekt aan. Met Noord-Amerika onder vuur met hun NSA is het een erg actuele vraag: hoe erg is een groot softwaresysteem waarin veel data over mensen staat? En wat als dat systeem eigenlijk niet veilig blijkt? Het laat je denken en hopelijk wordt het verder uitgediept in het verhaal, zodat het hacken zelf niet alleen gameplay is, maar het verdergaat met een diepere betekenis erachter. Een spel als Beyond Two Souls laat zien dat een sterk verhaal het spel helemaal kan maken, zelfs als je het geen spel kunt noemen. Hopelijk hebben Watch Dogs en de gameplay en een sterk verhaal.

Grafisch ziet het er in de trailers en demo’s prachtig uit, maar spelers vragen zich toch dingen af. Is het niet dezelfde gameplay als Assassin’s Creed, maar dan in een modern jasje? Zijn de mogelijkheden om een missie uit te spelen daadwerkelijk legio, of zijn er, zeg, vijf scripted gebeurtenissen en dat is het? De multiplayer, hoe zit het? Veel vragen dus. Dit jaar, met de hypetrain in volle gang, wilde iedereen Watch Dogs graag uitproberen.

Watch Dogs (Foto: Ubisoft)

Maar ja, dat uitstel heeft Watch Dogs geen goed gedaan. Mensen twijfelen over eerder genoemde vragen en als er dan nog een vertraging optreedt, dan is er weer meer reden om te twijfelen. Want waarom is het uitgesteld? Zijn de ontwikkelaars geschrokken van twijfels? En natuurlijk worden er aan de lopende band nieuwe titels voor de nieuwe generatie platformen aangekondigd. Er is dus een kans dat de hypetrain iets te vroeg gestart is en dat het uiteindelijk het station voorbijrijdt.

Watch Dogs is nu naar het tweede kwartaal van 2014 geschoven. Het spel komt uit op Wii U, PlayStation 3, Xbox 360, PlayStation 4, Xbox One en pc.