Vijf filmtips voor de maand oktober

CoJackso

Aangename herfstdagen worden afgewisseld met barre avonden die zich perfect lenen voor een bezoek aan de plaatselijke bioscoop. Daarbij is het aanbod deze maand heel behoorlijk, waarbij de revolutionaire 3D-beelden in de grensverleggende Sci-Fi film met George Clooney zeer zeker niet gemist mogen worden.

Naast de vijf filmtips biedt oktober als filmmaand ook de door de bandleden van Metallica geproduceerde en geschreven film Metallica: Through the Never, die tot nu toe verrassend goed ontvangen is. Voor actieliefhebbers is er de samenwerking tussen Stallone en Schwarzenegger in Escape Plan. Maar ook titels als Machete Kills, Thor: The Dark World, The Family met Robert de Niro en Runner Runner met Justin Timberlake zijn films waar de gemiddelde actie/misdaadliefhebber blij mee zal zijn. Voor de humor hoef je deze maand niet bij de animatiefilms te zijn, aangezien zowel Planes als Turbo matig ontvangen zijn. Maar wie weet kunnen Bad Grandpa met Johnny Knoxville als opa en De Club van Sinterklaas & De Pietenschool voor een glimlach zorgen.


Filmtip 1: Don Jon

Releasedatum: 3 oktober 2013
Genre: Komedie
Regisseur: Joseph Gordon-Levitt
Acteurs: Joseph Gordon-Levitt, Scarlett Johansson en Julianne Moore
IMDb

Plot
Jon Martello (Joseph Gordon-Levitt) wordt door zijn vrienden ook wel Don Jon genoemd, omdat hij in staat is om ieder weekend een aantal vrouwen binnen te halen. Maar het genot dat hij hieruit haalt, valt in het niet wanneer hij alleen achter de computer pornografisch materiaal bezichtigd. Geheel tegengesteld van hem is Barbara (Scarlett Johansson), een vrouw vol idealen die op zoek is naar de prins op het witte paard. Desondanks proberen deze twee tegenpolen er iets van te maken en is Don Jon, na zijn ontmoeting met Esther (Julianne Moore), bereid om zijn leven vanuit een ander perspectief te zien.

Verwachtingspatroon
Joseph Gordon-Levitt timmert behoorlijk aan de weg in Hollywood. Met prestigieuze sleutelrollen in succesfilms als The Dark Knight Rises en Looper behoort Gordon-Levitt definitief tot de elite van Hollywood. Maar zijn ambitie reikt verder en dit resulteert in zijn regiedebuut Don Jon, een film die thematisch gezien raakvlakken heeft met het meesterwerk Shame uit 2011. Echter de toon waarmee in Don Jon wordt omgegaan met de seksverslaving van de hoofdpersoon is een stuk losser.

Voor de gemiddelde man zal Don Jon ongetwijfeld veel herkenbare situaties bevatten en daarbij heeft Joseph Gordon-Levitt met Scarlett Johansson (Lost in Translation, The Avengers) en de ervaren Julianne Moore (Boogie Nights) twee tegenspeelsters weten te strikken die iedere film naar een hoger niveau kunnen brengen. Het is alleen afwachten of zijn regiedebuut tot het einde interessant blijft, aangezien het plot af lijkt te stevenen op een zoetsappig slot.