Zwart Goud: Oops Baby Records

dekatophetspek

Bij mijn speurtochten op het wereldwijde web kom ik regelmatig kleine labeltjes tegen, die verdomd leuke bandjes de kans geven om hun muziek wat bekender te maken. Het zijn vaak labeltjes die onderhouden worden door liefhebbers, die van mening zijn dat ook muziek van minder bekende bandjes door zoveel mogelijk mensen beluistert moet kunnen worden. Tenslotte zijn veel van de nu wereldberoemde bands ooit ook als klein bandje begonnen. In deze eerste aflevering van Zwart Goud aandacht voor het label Oops Baby Records uit New York.

Oops Baby Records

Oops Baby Records is een onafhankelijk labeltje uit Brooklyn, New York, die zich richt op heerlijk ouderwetse rammelpunk en melodieuze garagerock. Het label werd in 2010 opgericht en heeft sindsdien al een zestal singletjes en een verzamelcassette uitgebracht. Oops Baby Records brengt voornamelijk muziek uit van bands uit de Big Apple en laat daarmee duidelijk horen dat de punkscene van New York ook in de 21e eeuw nog steeds springlevend is.

Web Dating

Web Dating – Lovin' You, Freakin' Easy (2010)
Het bandje Web Dating is opgericht door Tucker Rountree, die we ook kennen van het trio Total Slacker. Op haar eerste ep laat het trio uit Brooklyn een geluid horen dat het beste kan worden omschreven als een combinatie van jaren zeventig punk en powerpop in de stijl van legendarische artiesten zoals The Nerves en The Ramones. Samen met producer Max Peterson gingen de drie mannen naar de Bedford Stuyvesant Studios om daar een viertal uiterst poppy punkliedjes op te nemen. Lovin' You, Freakin' Easy verscheen in een oplage van slechts 300 exemplaren.

Shark

SHARK? – Hip Hop Hooray (2011)
Net als Web Dating komt ook het kwartet Shark? uit Brooklyn. De muziek van Shark? is meer in de richting van alternatieve indierock in de stijl van bands zoals Buffalo Tom, Dinosaur Jr., Interpol en zelfs een klein beetje Joy Division. Het bandje, bestaande uit Kevin Diamond, Andy Kinsey, Andy Swerdlow en Chris Mulligan bracht ook muziek uit bij Old Flame Records en Look Behind You Records. Van de single op Oops Baby Records verschenen slechts 250 exemplaren.

Stalkers

Stalkers – Lady Sonia (2011)
Stalkers is een garagerockbandje, afkomstig uit de stad die nimmer slaapt, dat al sinds 2004 actief platen uitbrengt. Nadat in 2007 het album Yesterday Is No Tomorrow op One Little Indian verscheen is het voorspoedig gegaan met het vijftal. Zo verschenen er singles op Norton Records, Heron Recordings en New York Night Train Recordings. Nadat in 2011 het album Full Blown Stalkers op Burger Records uitkwam, verscheen op Oops Baby Records de spetterende single 'Lady Sonia' waarop we een verrassende mix van rock-n'-roll en punk horen. Van de single verscheen een oplage van 500 exemplaren waarvan 400 op zwart en 100 op transparant blauw vinyl.

End of Summer Mix

Various – End Of Summer Mix Vol. 1 (2011)
Er bestaan nog steeds labeltjes die hun muziek uitbrengen op audiocassette! Uiteraard is de audiocassette naast de grammofoonplaat het meest voor de hand liggende formaat voor heerlijk rammelende lofi rock-n'-roll en punkrock liedjes. Op End Of Summer Mix Vol. 1 horen we een prima doorsnede van wat er in de zomer van 2011 hot was in het alternatieve circuit. Maar liefst 17 bandjes uit Amerika en Puerto Rico laten het beste van hun kunnen horen in een explosieve mix van garagerock, powerpop en lofi rock. Uitschieters zijn het uit Mississippi afkomstige Flight met hun trippy 'Some Lies', de rauwe sixtiespunk van het Puerto Ricaanse Davila 666-zijproject Las Ardillas en de New Yorkse punkkrakers van XRay Eyeballs met 'Die Little Love' en het heerlijk rammelende Peacekillers met 'Curtains'.

Personal and the Pizzas

Personal & The Pizzas – Diet, Crime And Delinquency (2011)
Personal & The Pizzas is een trio uit New York, bestaande uit Personal oftewel Drew Cramer (zang en gitaar), Gary With A Circle Around The "A" oftewel Garett Godard (basgitaar en achtergrondzang) en Nikki Carwash (drums). Sinds 2008 verschenen er al een achttal singles op evenveel verschillende labels en een album op 1-2-3-4 Go! Records. Voor de liedjes van de Diet, Crime And Delinquency-ep heeft de band zich duidelijk laten inspireren door de legendarische Ramones. Het resultaat is drie catchy poppunkliedjes op een aanstekelijk hoog tempo. Zo kent het titelnummer een eigenwijs introductie van de zanger en doet 'Brain Damage' denken aan een liedje van The Monkees in een uitvoering van The Ramones. Van de single verscheen een oplage van 100 exemplaren op pizza-kleurig vinyl. Op haar Facebook-pagina omschrijft de band haar muziek zelf als: "One Stooges Riff + One Ramones Song + Really Dumb Words." Wie zijn wij om dat tegen te spreken.

Davila 666

Davila 666 – Pa Que Vives (2012)
Davila 666 is een bandje uit Puerto Rico dat klinkt alsof ze ergens in het midden van de zestiger jaren ontstaan zijn. De groep maakt psychedelische garagerock en klinken daarmee behoorlijk afwijkend van de voorgaande releases op Oops Baby Records. Het zestal was al eerder te beluisteren op de End Of Summer Mix-tape. Van de single verscheen een oplage van 100 exemplaren op vinyl in de kleuren van de vlag van Puerto Rico.

Livids

Livids - (Some Of Us Have) Adrenalized Hearts (2013)
Livids is het nieuwe bandje van Eric Davidson, die we natuurlijk ook kennen als de charismatische voorman van New Bomb Turks. Samen met Jami Wolf (Shop Fronts/Zodiac Killers), Daniel Kelley (Dead Ringers/Complaints/Paper Bags), Greg Collins (Radio 4) en Joi La Cour vormt Davidson de punkrock supergroep Livids, die voor Oops Baby Records vier sterke punkliedjes op het zwarte goud hebben vastgelegd. De muziek van Livids vist duidelijk uit dezelfde vijver als waar bands als New Bomb Turks en The Thermals hun inspiratie ophalen. Bij Livids resulteert dit een liedjes die vaak de twee minuten grens niet eens halen. Van de ep van Livids verschenen 100 exemplaren op blood splattered vinyl.

Voor meer informatie over Oops Baby Records en hun releases kun je kijken op hun Facebook-pagina of op de officiële website van het label.