Interview: Marlon Wayans

Robbert Willegers

Onlangs spraken we Marlon Wayans over zijn nieuwe film A Haunted House. In deze parodie op horrorfilms als Paranormal Activity neemt Wayans samen met zijn vriendin intrek in een huis dat blijkt te spoken. Iedereen die Scary Movie kent, weet wat die kan verwachten van een film als dit. Dit keer schreef Wayans de film zonder zijn broer. We spraken hem over zijn afwezigheid in de filmzalen en over zijn grootste angsten...

Wayans

Na het maken van al die Scary Movie-films, moeten ze vast de bekende vraag vaak aan je gesteld hebben. Dus: What's your favourite scary movie?

Haha, je hebt gelijk. Die vraag heb ik vaak gehad, zeker meer dan vijftig keer. Mijn favoriete enge film is A Nightmare on Elm Street. Wat is er beter dan al die jonger tiener-dames? En als achtjarige is er toch niks enger dan iemand die je in je dromen komt opzoeken?

Je bent een tijd niet in de bioscopen geweest. Wat heb je in de tussentijd gedaan en waarom was je even weg?

Soms moet je even een stap terug doen om weer een grote stap voorwaarts te doen. Hierdoor krijg je een andere invalshoek. Hierbij moet je letten op de ontwikkeling van de industrie en hier moet je werkwijze op zien aan te passen.

A Haunted House is weer een horror-spoof. Wat zijn de verschillen met Scary Movie?

Deze keer hebben we een serieuzer uitgangspunt genomen. Waar het in die films over feestende jongeren ging, gaat het nu over een jong stel dat gaat samenwonen in een huis. Dus minder feesten, maar meer een echte film.

Meer volwassen dus?

Jazeker. Dat klopt. Ik ben met het publiek meegegroeid. Hoewel de grappen natuurlijk wel flauw blijven, van binnen blijf ik een kind.

Worden er ook andere genres in deze film gespoofd?

Nee, we blijven in het horrorgenre. In het verleden is vaak de fout gemaakt dat er andere genres bij worden gehaald. Zo moet je in een superheldenspoof geen parodie gaan maken op Oscarfilms. We hebben het aantal popcultuurreferenties verminderd maar blijven binnen in het horrorgenre.

Wat was de grootste uitdaging tijdens het maken van deze film?

Het budget. Echt wel het beperkte budget. We misten de luxe broodjes echt bij de lunch. 

Een spoof is meer dan alleen scenes uit andere films naspelen? Hoe zoek je deze grens op dat het ook echt grappig wordt?

We hebben niet alleen scènes nagespeeld uit Paranormal Activity. Je moet de subtiele verschillen opzoeken. We hebben een hele andere invalshoek genomen. Wat we eigenlijk onszelf hebben afgevraagd: wat als je een zwarte familie in een huis laat intrekken waar het spookt. Hoe anders zouden hun reageren op de situaties dan de mensen die we kennen uit Paranormal Activity?

En hoe kom je dan op de proppen met nieuwe grappen?

Doordat we een andere invalshoek hebben, kom je vanzelf uit op andere grappen. Er is een hele andere setting dan in de Scary Movie-films waardoor je (gelukkig) gedwongen wordt tot nieuwe grappen.

En kunnen we een sequel verwachten?

Als de film een succes wordt gaan we hopelijk aan de slag met een sequel.

Marlon Wayans

Heb je zelf weleens een paranormale ervaring gehad?

Ik heb het zelf nog nooit meegemaakt. Als ik het ooit meemaak, hoop ik wel dat het iemand is die me geld schuldig is.

Wat is dan het engste wat je tot nog toe hebt meegemaakt?

Dat moet het moment zijn geweest dat mijn vriendin belde dat ze gonorrhea had en dat ik mezelf maar eens moest laten checken. 

Wat kunnen we de komende tijd nog van je verwachten?

Binnenkort speel ik een film met Sandra Bullock, The Heat. We hebben een aantal scenes samen, maar helaas geen hete seksscène.

Dat is jammer, ze is natuurlijk wel sexy.

Inderdaad, haha. Misschien niet in het echt, maar in gedachten vele, vele keren!

En waar zie je jezelf over een paar jaar?

Ik wil verder gaan met het laten lachen van mensen. Als ik daar mijn werk van kan maken, is het allemaal goed. Orgasmes en lachen zijn de beste gevoelens die er zijn, dus als ik mensen kan laten lachen is dat toch prima.

Misschien ooit op zoek naar de combinatie?

Haha, goed idee. Ga ik mee aan de slag!

A Haunted House verschijnt 14 februari in de Nederlandse bioscopen. Je kunt Marlon Wayans tweeten via zijn account @MARLONLWAYONS. Je kan ook het twitteraccount van de film volgen via @AHHMOVIE.