Game of the Year #6: Borderlands 2

Borderlands 2 wordt gekenmerkt door de krankzinnige personages, opvallende en kleurrijke cell-shaded graphics en de dwaze en grove humor. Voor mij waren het echter de wapens die deze game uitzonderlijk hebben gemaakt.

Gearbox claimt dat de game ‘87 bazillion’ aantal verschillende geweren heeft. Ik denk dat ze daarmee gewoon 'eindeloos veel' bedoelen. Het zou ook nog zomaar kunnen, want er zijn erg veel willekeurige combinaties mogelijk. Een adjectief zoals ‘heavy’, ‘lumpy’ of ‘incendiary’ kan je wapen net ietsjes anders maken dan die van je co-op partner. Meestal is het verschil alleen zo subtiel dat je amper van een verschil kunt spreken.

Naast ‘gewone’ wapens heb je ook ‘unieke’ wapens. Die laatste kun je herkennen aan de cryptische rode tekst in de beschrijving die vaak naar een speciale vaardigheid refereert. ‘Dodge this’ betekent bijvoorbeeld dat het wapen doelzoekende kogels heeft. Ook hier maakt een adjectief zoals ‘unending’ ze net even anders. Deze unieke wapens kun je alleen krijgen na het volbrengen van (zij-)missies.

Borderlands 2 introduceerde de zeldzame E-tech wapens; geweren met een aparte geweerloop die bijzondere kogels afvuurt. Ze zijn over het algemeen sterker dan de paarse wapens. Ten slotte heb je nog de legendarische oranje wapens. Bij mijn eerste playthrough vond ik er maar drie in totaal. Je kunt ze onder andere heel soms krijgen wanneer je een (mini-)baas verslaat.

Bij elkaar opgeteld heeft Borderlands 2 geen 87 bazillion wapens, maar ‘slechts’ niet veel meer dan honderd echt afzonderlijke wapens. Je kunt ze allemaal in de Borderlands wiki terugvinden. Het belangrijkste is dat het er in ieder geval genoeg zijn en dat jij en je vrienden nooit hetzelfde wapenarsenaal zullen hebben.

Tijdens het spel, maar ook zeker nadat ik het had uitgespeeld, heb ik obsessief deze wapens lopen verzamelen. Mijn backpack, waar je een combinatie van 27 wapens, schilden, relics en mods kunt meenemen, raakte al snel vol. De kluis in het hoofdkwartier en zelfs Claptraps mini-kluisje werden ook volgepropt. Er zat niets anders op, uiteindelijk moest ik een paar wapens uit mijn collectie verkopen.

Het deed even pijn, maar toen realiseerde ik me dat die wapens inmiddels grotendeels waardeloos waren. Ik was al een veel hoger level waardoor ik veel sterkere wapens kan dragen. Ik was me er alleen echt aan gaan hechten. Borderlands 2 is een lang spel en je kunt soms uren met dezelfde sterke geweren zitten. Het machinegeweer waarmee je die ene baas hebt verslagen wordt dan aan die herinnering gekoppeld.

Borderlands 2 is een van de beste games van 2012 omdat het mij zowat een obsessieve-compulsieve stoornis bezorgde. Wat zeg je? De Captain Scarlett-DLC voegt de mysterieuze ‘Seraph’-wapens toe? …