iOS op de gamescom

koei

Op de gamescom waren naast de grote titels ook verschillende kleinere iOS-games te spelen. Welke games kunnen we de komende tijd onder andere in de App Store verwachten?

ios

Need for Speed: Most Wanted
EA brengt al enige tijd tegelijk met de echte game een iOS-versie van hun grote titels uit. Naast FIFA 2013 is dat dit jaar ook een nieuwe Need for Speed-game. Need for Speed: Most Wanted is in de basis dezelfde racegame als zijn grote broer waarbij je moet racen terwijl je tegelijk uit de handen van de politie moet zien te blijven. De game kun je geheel met motion controls besturen. Draai je het scherm, dan draait de auto mee. Trek je op het scherm een streep omhoog dan activeer je een boost, druk je links op het scherm dan rem je. De besturing is dus heel intuïtief en het spel ziet er erg mooi uit. Bots je met je auto ergens tegenaan dan is dat ook duidelijk aan de auto te zien en het spel werkt samen met de consoleversies. Unlock je een auto op de PlayStation 3, dan unlock je de auto ook voor iOS en alle speedpoints die je haalt, in welke versie dan ook, worden bij elkaar opgeteld voor jouw plaats op de most wanted-lijst. Een goede stand-alone racegame, maar nog leuker in combinatie met de consoleversie.

Need for Speed iOS

Happy Hills 2
De Duitse uitgever DreamFab timmert aardig aan de weg. De puzzelgame Saving Yello was een succes en heeft een opvolger gekregen in de vorm van actie-game Chasing Yello. Happy Hills was een andere vrolijke puzzelgame van DreamFab waarin je werelden moet verlossen van gekleurde blokken. Happy Hills 2 is het vervolg hierop, met nieuwe puzzels én de beste puzzels uit het eerste deel. Elk type blok heeft speciale eigenschappen. Houten blokken kunnen bijvoorbeeld verwoest worden door vuur en kunnen blijven drijven op water, terwijl ballon blokken zweven en metalen blokken erg zwaar zijn. Als je alle puzzels van een bepaalde regio gehaald hebt dan kom je bij een eindbaas. Het spel zal gratis zijn, maar in-game zul je extra levels en hulp-items kunnen kopen.

Happy Hills

Mr Pig Muddy
De Nederlandse uitgever Gamious doet meer dan alleen spellen uitgeven. Het bedrijf brengt individuele ontwikkelaars samen om een game te maken. Gamious komt met het ideeën en ontwikkelaars kunnen deelnemen aan een project dat hen interessant lijkt. Mr Pig Muddy is één van de eerste games die op deze manier tot stand is gekomen. Het spel is online al te spelen maar zal nu ook een iOS- en Android-versie krijgen. In het spel moet je een varkentje, Mr. Pig Muddy, in een bad met modder zien te krijgen. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan, want Mr. Pig Muddy is een lui varken dat niet wil lopen. Door bijvoorbeeld een wip van een balk te maken kun je het varkentje door de lucht schieten naar de badkuip, of door een stellage in te laten storten. Het spel is een puzzelgame met realistische physics waarbij ook de juiste timing soms van belang is. De online-versie kan hier gespeeld worden.

MrPigMuddy

Axon Runners
Ook uit Nederland komt Streamline Studios. Zij hebben Axon Runners al een tijdje geleden uitgebracht. In deze iOS-game moet je vooral goede reflexen hebben om op een hooverboard, zoals Marty uit Back to the Future, te racen over verschillende parkoersen. Het spel speelt snel en daarom is het toch goed om te zien dat de touch controls op iPhone en iPad snel reageren. Je racet door verschillende levels, waarin je punten verzamelt. Door items op de baan op te pikken en obstakels te vernietigen verdien je deze punten. Met deze punten kun je nieuwe hooverboards en andere items kopen. Maar belangrijker nog: je hebt een specifiek aantal punten nodig om een volgend level met daarin weer een paar racecircuits te kunnen spelen. Er is zelfs een heus spionageverhaal in de game verwerkt, maar eigenlijk is dat niet het boeiendst. Het spel is prima geschikt om "even snel" een circuitje te spelen. Het probleem is dat dat "even" al vrij snel wat langer wordt, want het is leuk om een parkoers te leren bedwingen. Deze zijn niet heel makkelijk gemaakt en je zult best vaak op je bakkes vallen in het spel. Maar de aanhouder wint en eenmaal een parkoers onder de knie geeft je een heel tof gevoel als je al springend supersnel obstakels ontwijkt en die punten binnensprokkelt. Het spel is hier te koop voor 79 eurocent. Je kunt in de game punten kopen voor geld, mocht je snel een beter board of die nieuwe levels willen proberen.

Axon Runners