Vijf gametips voor de maand augustus

Roy

Het is volop zomer en iedereen zit op het strand of op een terras te chillen met een koud witbiertje. Tenzij je gamer bent, want ook in de zomer komen er meer dan genoeg games uit waarvan wij denken dat ze de moeite waard zijn om even te checken. 


Game: Deadlight

Platform: Xbox Live Arcade
Ontwikkelaar: Tequila Works
Uitgever: Microsoft
Releasedatum: 1 augustus 2012
Genre: Actie/Platform

Deadlight is een 2D actie platformer met een flinke dosis survival horror. In een stad die overrompeld wordt door zombies moet jij zien te overleven door van links naar rechts te lopen. Het verhaal wordt op een cinematische wijze verteld en dat hebben we eigenlijk nog niet eerder op een dergelijke manier gezien bij een platformgame.

Combineer het genre en de presentatie met het feit dat Deadlight grafisch een kunstwerkje is en je hebt een heel bijzondere game. Groot voordeel is ook nog eens dat het een XBLA-game is met een bijbehorend prijskaartje. Een mooi begin van de Summer of Arcade!

Waarom gaat dit spel slagen:
Artistieke games op PSN en/of XBLA zijn tegenwoordig erg populair. Limbo, Journey en Braid zijn goede voorbeelden van dit soort games. Deadlight valt ook in die categorie en is net even anders dan normaal en kent een toffe sfeer. Beide zorgen ervoor dat Deadlight een gave game is die goed gaat scoren.

Waar kan het misgaan:
Ondanks dat alles er op papier goed uitziet, is de bekendheid rondom deze game wat minder dan verwacht. Bovendien zijn er in de Summer of Arcade altijd meerdere potentiële XBLA-toppers en gamers hebben geen ongelimiteerde portemonnee. Het is bovendien nog maar de vraag of de game lang genoeg is om echt waar voor je geld te bieden.

Game: Transformers: Fall of Cybertron

Platform: Xbox 360, PS3
Ontwikkelaar: High Moon
Uitgever: Activision
Releasedatum: 24 augustus 2012
Genre: Actie

Vroeger, toen er nog Sky Channel op de analoge kabel was, keek ik uit naar het weekend. Tatatatatatata Transformers, more than meets the eye. Beste tekenfilm ooit. Autobots die de aarde keer op keer redden van de Decepticons en natuurlijk de epische strijd tussen Optimus Prime en Megatron. High Moon Studios is bezig deze strijd weer te doen herleven met prequels op de tekenfilmserie. Waarom gingen de Transformers richting Aarde? Hoe ging de oorlog op Cybertron? Transformers: War for Cybertron was hun eerste titel, deze maand komt de tweede game uit: Fall of Cybertron.

Waarom gaat dit spel slagen:
Mensen die hun jeugd in de jaren tachtig beleefden gaan weer smullen van alle nostalgie. Peter Cullen doet wederom de stem van Optimus en de robot die in een gehele stad transformeert, Metroplex, zit in de game. De Combaticons vormen met elkaar in de enorme robot Bruticus, maar het beste van de cast zijn toch wel de Dinobots, met Grimlock als hun altijd subtiele leider.

Waar kan het misgaan:
Het lijkt me sterk na de prestatie van War of Cybertron, maar als ze de personages niet de karaktertrekken uit de serie geven is het voor de doelgroep meteen afgelopen. Metroplex is vooral een trouwe dommekracht, de Insecticons zijn achterbaks naar vriend en vijand en de Dinobots, tja, als die nog beschreven moeten worden dan is deze game niet voor jou.

Game: Tales of Graces F

Platform: PlayStation 3
Ontwikkelaar: Tales Studio
Uitgever: Namco Bandai
Releasedatum: 31 augustus 2012
Genre: RPG

Tales of Graces kwam 3 jaar geleden al uit voor Wii, maar helaas alleen maar in Japan. De re-release van het spel, genaamd Tales of Graces F, komt eind van deze maand eindelijk naar Europa, maar dan voor PlayStation 3.

Tales of Graces F begint als drie vrienden een meisje met geheugenverlies vinden en haar onder hun hoede nemen. Dit luidt het begin in van een epische reis, vol van geheimen, intriges en politieke spelletjes. Kunnen ze de wereld - en hun vriend - redden?

Tales of Graces F is een typisch Japanse RPG met een real time-vechtsysteem waarbij je één personage bestuurt terwijl drie andere personages door de computer bestuurd worden.

Waarom gaat dit spel slagen:
Tales of staat al jaren garant voor spellen met een sterk verhaal, mooie graphics en actievolle gameplay en dat kunnen we ook zeker weer verwachten van Tales of Graces F. Als je van (Japanse) RPG's houdt, kun je deze serie eigenlijk niet overslaan.

Waar kan het misgaan:
Tales of Graces F is het twaalfde deel uit de langlopende serie. Een serie die in al die tijd weinig veranderd is in stijl en gameplay. Is het nieuwe verhaal alleen genoeg om ons nog een keer te boeien?

Game: Guild Wars 2

Platform: pc
Ontwikkelaar: ArenaNet
Uitgever: Majesco NCSoft
Releasedatum: 28 augustus 2012
Genre: MMORPG

Guild Wars 2 is een game waar veel mensen al lang op zitten te wachten. Na verschillende gesloten en open beta's is de maand der maanden aangebroken: de game komt eindelijk uit. Guild Wars 2 maakt geen gebruik van abonnementen en dat houdt in dat je het spel aanschaft en daarna gratis kunt blijven spelen zonder maandelijkse kosten. De game is gericht op mensen die graag in groepen spelen of juist mensen die weinig hebben met een groep en liever alleen spelen in een grote wereld.

Waarom gaat dit spel slagen:
In Guild Wars 2 gebeurt er van alles om je heen en je kunt overal aan deelnemen. Zo komt er in beeld te staan dat er in de buurt een waterpomp aangevallen wordt en verdedigd moet worden. Spelers met wie je niet in een groep zit komen allemaal tezamen en strijden voor hetzelfde doel. Als dit voorbij is wordt iedereen beloond en gaat weer zijn eigen weg. Daarnaast is de game groots en ziet het er zeer goed uit.

Waar kan het misgaan:
De game is, waarschijnlijk, wel makkelijker en toegankelijker gemaakt voor het grote publiek. Dit kan ervoor zorgen dat mensen (die de diepgang van het aanpassen en zoeken naar het beste uitrusting) langzaam hun interesse zullen verliezen.

Game: New Super Mario Bros. 2

Platform: Nintendo 3DS
Ontwikkelaar: Nintendo EAD
Uitgever: Nintendo
Releasedatum: 17 augustus
Genre: Platformer

Sinds Nintendo hun platformheld Super Mario nieuw 2D-leven in heeft geblazen met New Super Mario Bros. op Nintendo DS is deze New-serie niet meer weg te denken van de consoles en handhelds van Nintendo. Miljoenen exemplaren worden er (nog steeds) verkocht en het is met recht een echte systemseller. Iets dat Nintendo 3DS natuurlijk wel kan gebruiken, zeker in het Westen.

De focus ligt dit keer nog meer dan normaal op het verzamelen van muntjes. Er zullen zelfs speciale items en power ups zijn die zorgen voor meer en meer en meer muntjes! Het wordt een ware collect-a-thon en de *pling* zal veelvuldig uit je speakers klinken tijdens het spelen van New Super Mario Bros. 2

Waarom gaat dit spel slagen:
De meest simpele reden dat dit spel gaat slagen is omdat het een 2D platformer van Nintendo is met Mario in de hoofdrol. Deze games zijn ALTIJD leuk om te spelen, of je nou al 25 jaar Mario speelt of dat het de eerste wordt. Gegarandeerde fun en platformperfectie. 

Waar kan het misgaan:
Tja, weer een New Mario-deel waarin de graphics en het leveldesign op zijn voorganger lijken. Bovendien komt er in november nóg een New Mario (voor Wii U) en het kan zijn dat de makers wat minder tijd voor de losse games hebben waardoor het maar als een halve game aanvoelt. Daarnaast is het aantal muntjes dat je dit keer verzamelt wel een beetje overkill...