GameBusters: Dure Hobby

Maite (Isai)

Over games en gamers worden vaak de meest vreemde dingen gezegd. Meestal zijn deze uitspraken niet gebaseerd op feiten, maar zijn het eerder mythes en fabels. In GameBusters behandelen we één van deze mythes over games en houden deze tegen het licht. Myth Busted?

De mythe
Een aantal jaar geleden stond ik in een speelgoedwinkel een beetje rond te kijken. Ik stond daar toevallig vlak bij een moeder en haar zoon. De conversatie die ik opving ging als volgt:

Zoon: "Die wil ik, mama." Hij wijst naar World of Warcraft.
Moeder pakt het spel van de plank en leest de achterkant. "Er staat hier dat je per maand moet betalen. Dat krijg je niet, hoor. Dat is veel te duur."
Uiteindelijk verlaten ze de winkel met de nieuwste Zelda-game.

Het is een typisch voorbeeld en één die ik al meerdere keren bent tegengekomen. Zodra je er per maand voor moet betalen denken mensen dat het duurder is. Is het spelen van MMO's een "dure hobby"?

Mijn verwachting
Als je over "duur" praat is alles natuurlijk relatief. Speel je zowel MMO's als andere games tegelijkertijd (zoals ikzelf) dan ben je natuurlijk altijd duurder uit. Maar ik denk niet dat je zo stellig kunt zeggen dat het spelen van een MMO duurder is dan welke andere game dan ook.

Als je kijkt naar kosten kun je de games die je in een winkel koopt indelen in drie groepen:

  • Abonnementsgames: Dit zijn games die je na aanschaf een vast bedrag per maand kosten (Pay-to-play, MMO's dus). De levensduur van deze games is in theorie eindeloos.
  • Eindeloze games: Hieronder vallen de games die in principe ook eindeloos zijn, maar waar geen abonnementskosten aan verbonden zijn. Eigenlijk alle sportgames maken hier deel van uit, evenals de games met co-op of andere multiplayeropties, maar bijvoorbeeld ook de MMOs waar geen abonnementskosten aan verbonden zijn.

Hoewel de Abonnementsgames en Eindeloze games wel degelijk een verhaal kunnen hebben, gaan de opties van deze games verder dan alleen het verhaal. Het sociale aspect of competitie (denk aan highscores en ranks) zijn een drijfveer waarmee je deze games kunt blijven spelen. Of omdat ze zodanig bedoeld zijn om meerdere keren te spelen dat er ook geen specifiek einde te benoemen is (zoals bijvoorbeeld Diablo III). Je kunt nooit zeggen dat je zo'n spel uitgespeeld hebt, omdat er simpelweg geen einde is.

  • Verhalende games: De focus van deze games is het verhaal. RPG's zijn hier natuurlijk het schoolvoorbeeld van, maar denk bijvoorbeeld ook aan Mario of Zelda en de meeste andere actie- of adventuregames. Het verschil met de bovenstaande games is dat deze games een echt einde hebben. Soms heb je alleen het verhaal om doorheen te spelen, soms zit daar veel meer bij (sidequests en dergelijken), maar er komt altijd een punt waarop je kunt zeggen: "nu is het spel uit".

Als je kijkt naar kosten, is het duidelijk wat het goedkoopst is: de eindeloze games. Je kunt ze in theorie eindeloos blijven spelen zonder er extra kosten aan te hebben. Maar veel mensen maken de fout om de abonnementsgames en de verhalende games met elkaar te vergelijken en te concluderen dat een abonnementsgame duurder is, omdat je daar nog voor betaalt na de aanschaf.

De feiten
Een nieuwe game kost je - afhankelijk van de game, voor welke console en de winkel waar je hem koopt – over het algemeen tussen de 45 en 65 euro. Scroll eens door sites van winkels als de GameMania en je zult zien dat de meeste nieuwe games ongeveer 60 euro zijn. Abonnementsgames zitten rond dezelfde aanschafprijs als andere games. Ik ga er voor de berekening dan ook van uit dat je 60 euro kwijt bent voor een nieuwe game, ongeacht of dat een verhalende of een abonnementsgame is. Ik zal verderop in de special dezelfde berekening maken met andere uitgangsbedragen om het verschil te laten zien.

Een abonnementsgame kost je na aanschaf maximaal € 12,99 per maand. Of eerder: per 30 dagen. Ik zeg maximaal, want er zijn veel games die je korting bieden als je bijvoorbeeld per 3 maanden of half jaar betaalt. Maar voor de vergelijking gaan we uit van het standaardtarief van € 12,99 voor 30 dagen spelen.

Als je in eerste instantie een abonnementsgame koopt, ben je dus evenveel kwijt als voor een andere nieuwe game. Bovendien zit hier altijd de eerste 30 dagen speeltijd bij in. Die eerste maand is er dus geen verschil in het kopen van een abonnementsgame, een eindeloze game of een verhalende game.

Maar wat als je een maand of 2 in de toekomst kijkt? Wat als de verhalende game is uitgespeeld en de kosten voor de abonnementsgame beginnen te lopen? Is het goedkoper om je abonnement door te laten lopen of om een nieuwe game te kopen?

Voor een nieuwe game ben je dus 60 euro kwijt – voor 30 dagen van een abonnementsgame 12,99 euro. Een abonnementsgame kost je dus omgerekend € 0,433 per dag. Om hetzelfde rendement op een game van 60 euro te halen, betekent dat dat je deze 139 dagen lang moet spelen zonder een andere game te kopen. Dat betekent dat je op jaarbasis maar 2 tot 3 nieuwe games mag kopen om even duur uit te zijn als een jaar lang een MMO spelen.

En wat als je een goedkopere - of een duurdere - game koopt? De berekening is simpel: deel de kosten voor je nieuwe game door 0,433 en je weet hoeveel dagen je over een game zou mogen doen om even duur uit te zijn.
Bijvoorbeeld een game van 45 euro: 104 dagen.
Een game van 65 euro: 150 dagen.
Of een budgetgame van 15 euro: 35 dagen.

Het ligt er natuurlijk aan hoe vaak je speelt en hoe groot de game is die je speelt, maar de meeste gamers doen geen "104 tot 150" dagen met een game, terwijl veel mensen toch bereid zijn om 45 tot 65 euro voor zo'n game neer te leggen (getuige de prijzen die de winkels hanteren voor een nieuwe game). Om je een beeld te geven van wat dit inhoudt, heb ik opgezocht hoe lang het je kost om een game uit te spelen.

De tabel hieronder bevat de games die in 2011 de hoogste scores hebben behaald op Metacritic. Van alle platforms heb ik de top 5 gepakt en daaruit de verhalende games genomen. Vervolgens kun je dan opzoeken hoe lang spelers gemiddeld over deze games hebben gedaan. De kolom "verhaal" bevat de tijd die het spelers gemiddeld kost om alleen het hoofdverhaal uit te spelen, de kolom "alles" bevat de tijd die het kost om elk hoekje en gaatje van de game gezien te krijgen.

Game Verhaal Alles Op:
Batman: Arkham City 10.15 44.18 PS3, Xbox, pc
Mass Effect 2 24.58 46.09 PS3
Uncharted 3: Drake's Deception 8.45 19.57 PS3
The Elders Scrolls V: Skyrim 25.57 148.18 PS3, Xbox, pc
The Legend of Zelda: Skyward Sword 34.35 54.30 Wii
Rayman Origins 8.19 22.51 Wii
Deus Ex: Human Revolution 20.00 40.40 pc
The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D 24.56 40.44 3DS
Super Mario 3D Land 5.58 19.42 3DS
Radiant Historia 35.06 41.41 DS
Professor Layton and the Last Specter 10.18 18.30 DS
Tactics Ogre: Let us Cling Together 47.32 180.00 PSP
The Legend of Heroes: Trails in the Sky 36.30 56.04 PSP
Where is my Heart? ** ** PSP
Gemiddeld 22.33 56.25  

** Geen gegevens van te vinden 

Zoals je ziet, kost het spelers gemiddeld ongeveer 23 uur om een verhalende game uit te spelen en ongeveer 56 uur om hem "helemaal" uit te spelen. Als je dat uitspreidt over de 139 dagen van hierboven, wil dat zeggen dat je maximaal 10 minuten per dag mag spelen als je alleen het hoofdverhaal speelt. Om hem volledig uit te spelen zit je op 24 minuten per dag om even duur uit te zijn als de abonnementskosten van een MMO. Een grote game als Tactics Ogre komt iets beter uit de berekening: voor deze game mag je respectievelijk 20 en 78 minuten per dag spelen om even duur uit te zijn als een abonnementsgame.

Conclusie
Natuurlijk liggen de kosten die je maakt voor games altijd aan je speelstijl: Speel je veel eindeloze games of haal je alleen maar games uit de budgetbak? Speel je zowel MMO's als verhalende games tegelijkertijd? Speel je een verhalende game maar één keer of meerdere keren of koop je elk jaar die nieuwe uitbreiding voor je MMO? Dat alles heeft natuurlijk invloed op de kosten die je maakt.

Maar je kunt niet simpelweg stellen dat het spelen van een MMO duurder is. Het kan zelfs in veel gevallen goedkoper zijn om een MMO-abonnement door te laten lopen dan om een nieuwe game te kopen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen massaal aan de MMO's moet, of dat dit "beter" of "leuker" zou zijn. Dat wil alleen maar zeggen dat MMO's niet per definitie duurder zijn alleen omdat je ook nog een bedrag per maand moet betalen. 

Ken jij mythes over games of gamers? Loop je tegen vooroordelen aan of wil je van een bepaalde stelling graag weten hoe het zit? Geef het door via het forum en misschien gebruiken we jouw mythe voor de volgende GameBusters.