Sfeerverslag Nederland - Denemarken

donroyco

De eerste wedstrijd van het Nederlands elftal op het Europees Kampioenschap in Polen en Oekraïne werd helaas geen succes. In het stadion van FC Metalist Kharkiv was Denemarken met 0-1 te sterk. FOK!sport redactielid donroyco was er bij.

Zaterdagochtend stond de chartervlucht naar het Oekraïnse Charkov klaar op Schiphol. Terwijl veel Nederlanders nog op één oor lagen stond ik al op de luchthaven om met ruim 150 andere Oranje-supporters een bezoek te brengen aan de voormalige Sovjet-Unie.

Eenmaal aangekomen in Oekraïne was de landingsbaan het eerste dat opviel; die leek net de dag ervoor te zijn aangelegd, zo nieuw zag 'ie er uit. De zon was rijkelijk aanwezig en het kwik bleek al ruim boven de 25 graden uit te stijgen. Op weg naar de paspoortcontrole -het pad liep via de zijkant van de landingsbaan- werden we gevolgd door politieagenten, marshalls en vrijwilligers. De organisatie heeft alleen al in Charkov 1200 van deze vrijwilligers ingezet die Engels kunnen spreken, veelal studentes, om supporters te helpen. Het vliegtuig van het Deense nationale elftal stond verderop fel in de zon.


Het vliegtuig van de Deense nationale ploeg. (Foto: donroyco)

Nadat de paspoortcontrole goed was verlopen, werd vervolgens de busreis ingezet naar de Fan Zone op het Vrijheidsplein in het midden van Charkov. Daar was het al redelijk druk met het Oranje legioen dat werd opgezweept door een dj met Nederlandse meezingers. Met een paar biertjes op (een halve liter kostte omgerekend twee euro) verliet ik het 'hol van de leeuw' na een paar uur om rustig in een restaurant te gaan eten.


De Fan Zone werd druk bezocht door de Oranje supporters. (Foto: donroyco)

De laatste hap was nog niet eens achter de kiezen of we werden gemaand om het restaurant te verlaten omdat de Oranje parade langskwam, de toer van de Fan Zone naar het stadion. Snel sloten we aan en de muziek zoals in de Fan Zone schalde luid door de speakers van de inmiddels bekende oranje dubbeldekker. De lange stoet was voor Oekraïners totaal nieuw en dus ook reden om daarvan akte te nemen door middel van foto's en video's. Uit de ramen van de flats werd driftig gewezen en gezwaaid.


De stoet op weg naar het stadion (1). (Foto: donroyco)


De stoet op weg naar het stadion (2). (Foto: donroyco)


De bewoners van Charkov keken hun ogen uit. (Foto: donroyco)

Na een tocht van zo'n twintig minuten kwamen we aan bij het stadion en in een soort extra ring om het stadion werden de wedstrijdtickets voor de eerste keer gecontroleerd. Eenmaal binnen de ring waren de Nederlandse supporters ruim in de meerderheid ten opzichte van de Denen. De sfeer was erg rustig en kalm. In het stadion barstte het feestgedruis echter los. Aangemoedigd door een aantal fanatieke trommelaars werd de ene na de andere meezinger meegelald door het oranje uitgedoste legioen. En dat dan ruim een uur voor de wedstrijd.


Het stadion van Metalist Kharkiv. (Foto: donroyco)


Buiten het stadion waren de Deense supporters duidelijk in de minderheid. (Foto: donroyco)

Uitbundig werd het Wilhelmus meegezongen voor aanvang van de wedstrijd. Het meezingen tijdens de wedstrijd ging fervent door totdat Michael Krohn-Dehli de 0-1 op het scorebord zette. Toen werd het wel even stil in het oranjekamp. Het fanatieke supportersvak liet het er niet bij zitten en zette 'Ga staan als je voor Holland bent' in. Dat motiveerde de rest van de supporters om ook als één man achter het Nederlands elftal te gaan staan.


De fanatieke Nederlandse aanhang. (Foto: donroyco)

Langzaamaan de wedtrijd vorderde werd het geloof in een goede afloop steeds kleiner, vooral toen bleek dat bondscoach Bert van Marwijk lang wachtte met het inbrengen van Klaas-Jan Huntelaar. Alle fans hadden al lang door dat Robin van Persie niet de geschikte persoon was om in deze wedstrijd het ijs te breken. De spanning op de tribune was voelbaar naar mate het eindsignaal naderde. Het gejuich en gezang werd daardoor ook minder.

Toen scheidsrechter Damir Skomina voor de laatste keer floot was de sfeer dan ook erg gelaten. De supporters hadden dit niet verwacht. Hier en daar werd er ook gefloten richting de selectie, toch werd er ook veelvuldig geapplaudiseerd, vooral voor de inzet voor het laatste kwartier.


De droevige eindstand op het scorebord. (Foto: donroyco)

De Oranje-supporters verlieten stilletjes het stadion terwijl het Deense elftal met de Deense supporters feest vierden. Buiten het stadion werd ook niet meer zo gejuicht door de Nederlandse supporters als dat het op de heenweg ging. Iedereen verwerkte de opgelopen kater op zijn eigen manier; de één door het bier rijkelijk te laten vloeien, de ander door beteuterd en teneergeslagen te kijken.

En ik? Ik heb de kater verwerkt door een paar biertjes te drinken in een lokale club met mijn reisgenoten, wachtend op de vlucht die later die nacht weer naar Nederland zou vertrekken. Terug naar de realiteit, want woensdag moet het gaan gebeuren tegen Duitsland.