De EK-hit van 2012

Martijn (PartyAnimal87)

Het EK staat weer bijna voor de deur en dat betekent ook dat de Oranjekoorts in ons land langzaam weer toe begint te nemen, met als voorlopig hoogtepunt de eerste poulewedstrijd op 9 juni tegen Denemarken. De eerste oranje straten zijn gesignaleerd, retailers komen met allerlei gadgets en half bekend Nederland probeert dé EK-hit van 2012 te scoren. FOK! ging voor je op zoek naar de platen die bij ons het ultieme oranjegevoel los moeten gaan maken. Dat gaat de één beter af dan de ander...


Wolter Kroes, Yes-R & Ernst Daniël Smit
Een volkszanger, een rapper en een operazanger in één nummer. Dat klinkt niet als de meest logische combinatie, maar het pakt prima uit. Zeker aangezien het nummer is gebaseerd op het aanstekelijke deuntje van de Vogeltjesdans. Lekker afwisselend, een makkelijk mee te zingen refrein én een clip met de spelers van het Nederlands Elftal. Dit moet haast wel gaan scoren deze zomer!

Wilfred Genee  & Johan Derksen – Nederland Is Helemaal Oranje
Het illustere duo van Voetbal International scoorde dit jaar al een Televizierring voor hun programma en ook in de hitlijsten gaat het hen goed af. Hun eerste single van hun EK-album staat inmiddels al in de hoogste regionen van de Single Top 100. Een feestplaat kunnen we het niet noemen, daar is het wat te traag voor. Een meezinger is het wel, al komt een zingende Johan Derksen nog ongeloofwaardiger over dan de reclame van de Nederlandse Energiemaatschappij.



Gebroeders Ko - Oranje Springt

Blij zijn ze niet met de concurrentie van de heren hierboven, want het zou gaan om 'oneerlijke concurrentie'. Niet echt sportief, terwijl dat wel de bedoeling van het nummer is. Het is niet zozeer een op het EK-gerichte plaat, maar op de gehele sportzomer. En wie heeft er nou nooit (stiekem) meegezongen met het Vliegerlied? Een aanstekelijk deuntje en dus dachten de Gebroeders Ko: dat moeten we gebruiken voor onze Oranje-plaat. Daardoor is het misschien niet de ultieme EK-hit, maar wel een feestelijke meezinger die het ongetwijfeld goed zal gaan doen in de kroegen en op de pleinen.


Armin van Buuren - We Are Here To Make Some Noise
De man die de huldiging van het Nederlands Elftal in 2010 afsloot met een knallende set zegt zelf een hekel te hebben aan voetbalplaten. Voor Radio 538 maakte hij echter een uitzondering. Hij mag tevreden zijn, want het is gewoon een aardige tranceplaat. Die twee voetbaltoeters tussendoor maken het geen EK-plaat en het oranjegevoel is nergens terug te horen. Al zou iedere supporter van Oranje ervoor tekenen om de selectie los te zien gaan op het podium op deze track, natuurlijk.

Danny de Munk feat DJ Galaga - Wij Brullen Voor Oranje
De enige echte Ciske de Rat ging de samenwerking aan met feest-dj Galaga. Het is een afwisselend nummer dat bestaat uit een mix van saamhorig handjes in de lucht en een simpel refreintje met een beat eronder. Zeker op het laatst gaat het goed los. Een aardig nummertje dat waarschijnlijk vrij eenvoudig meegelald zal gaan worden in de kroeg en op de pleinen.

 

René Froger - Samen
Een nummer speciaal voor hoofdsponsor van Oranje ING. Froger vindt de track een 'echte voetbalplaat' die het saamhorigheidsgevoel moet vergroten. Een feestnummer is het niet en een echt voetbalgevoel zit er niet in. Het klinkt meer als een nieuwe '15 Miljoen Mensen'. Inderdaad, die werd ook gebruikt in een reclame van de toenmalige Postbank, die enkele jaren geleden fuseerde met de ING Bank.

Party Animals  - I Like Oranje
In 1997 was 'We Like To Party' een grote hit van de Party Animals. 15 jaar later is de track weer onder het stof vandaan gehaald en gebruikt voor de gelijknamige reclamecampagne van ‘I Like Oranje’. Een makkelijk refrein, stuiterende beats en voetbalteksten: simpel maar doeltreffend.


Dries Roelvink - Oeeh... Roept Heel Oranje
Als er ook maar aandacht te krijgen is, kan Dries Roelvink nooit ver weg zijn. En dus heeft ook deze Amsterdamse volkszanger een single opgenomen. De plaat is gebaseerd op Oekraïense volksmuziek  en dat is op z'n zachtst gezegd weer eens wat anders. Het is een wat sloom nummer, alleen het laatste gedeelte knalt lekker door. Dat is dan ook meteen het beste deel van de track. Of het Nederlandse publiek los gaat op de rest is nog even afwachten.


De Duifmeneer -  Hoekraïne Here We Come
Als Zanger Rinus het (nog) niet doet, is er wel weer een andere zwakbegaafde die een nieuw wanproduct op de markt brengt. De muziek zou op zich nog best kunnen scoren in de discotheken van Salou en Lloret, maar de tekstuele inbreng is eh... anders.

Ferry Koestering en DJ Maurice - Jajajee (Ne-der-land)
Als we het dan hebben over simpele meezingrefreintjes, dan zit je bij deze plaat helemaal goed. Een simpel doch vrolijk nummer dat wel eens een polonaise zou kunnen ontketenen bij de Oranje-fans. Jammer is dat er gezongen wordt dat Nederland voor het laatst 20 jaar terug de cup wist te winnen. Het is toch echt 4 jaar langer geleden!


Hansie Hansie - Oranje In Europa Kampioen
Helaas, Hans Kraay Jr. heeft deze plaat niet gemaakt, al doet de naam anders vermoeden. In dit geval is het een andere Hans. Het idee achter het nummer? 'Feest en makkelijk mee te zingen', aldus Hans zelf. Dat is toch vrij aardig gelukt. Geen topplaat, maar leuk om met je dronken hoofd mee te blèren in de rust.

 

Het Feestteam - Hij Gaat Weer Mee
Ze coverden al eerder deze megahit van Gers Pardoel, dus waarom er dan ook geen EK-versie van maken? Zonder te luisteren kun je het refrein al raden. Gezien de populariteit van het origineel en het hoge hoempapa-gehalte van het nummer zal dit ongetwijfeld aan gaan slaan. Scoren hoeft niet zo lastig te zijn!


Tim Leon - Oranje Kampioen
Het EK zou een feestje moeten zijn, maar dit nummer klinkt meer als een ballad waarbij de tekst niet klopt. 'Zing voor de winnaar' terwijl je er eerder een depressief gevoel van krijgt. Naar het schijnt heeft de beste man al wel meer dan 10.000 singles verkocht en daarmee een gouden plaat gescoord. Laten we hopen dat het Nederlands Elftal dat voorbeeld volgt.


De Dikdakkers - Klap Maar In Je Handen
Peter Koelewijn scoorde in 1981 een grote hit met 'Klap Maar In Je Handen'. Speciaal voor De Dikdakkers ('Kom Pak Je Lasso Maar') herschreef hij zijn plaat naar een Oranje-versie. Matig nummer, al zal het meeklappen, -stampen en -fluiten vast goed scoren met de nodige biertjes op, net als het "ooh ooh ooh".

Johan & Vlemmix - Het Legioen
Uiteraard mag ook onze oranje-idoot Johan Vlemmix niet ontbreken, want als het om oranje gaat, dan is hij erbij! Zingen kan de beste man niet, maar een vrolijke zomercarnavalsplaat is het wel. Ook hier ontbreekt het makkelijke meezingstukje natuurlijk niet.  

   
Welke wordt het sowieso niet?
Woorden schieten tekort...

EK-hits zijn er in alle soorten en maten en dus voor ieder wat wils. Van rustig tot snel, van meezingers tot gabberbeats en van origineel tot aan slappe aftreksels. Een knaller à la 'Wij Houden Van Oranje' of 'Viva Hollandia' zit er vooralsnog niet tussen. Hoe dan ook, Nederland zal ongetwijfeld veel van bovenstaande platen luidkeels meezingen rondom de wedstrijden van onze Hollandse trots. De grote vraag is dan ook: wat is de favoriete EK-hit van 2012 op FOK!?