FOK!film 420 special - Top 10 Stonerfilms

dekatophetspek

Het begrip 420 kent zijn oorsprong in 1971 in de staat Californië waar een groepje studenten, die zichzelf de Waldo's noemden, een vast tijdstip hadden om elkaar te ontmoeten. Elke middag om 16.20 uur (4.20 uur in Amerika) kwamen ze dan bij elkaar om marihuana te roken. 420 is inmiddels een wereldwijd gebruik geworden om te demonstreren tegen het verbod om cannabisproducten te nuttigen. Hoe hard men het ook probeert, stoners zullen er altijd blijven. Datzelfde geldt ook zeker voor stonerfilms. Vandaag op FOK!film een top 10 van een aantal van de mooiste stonerfilms.

Puff, Puff, Pass (2006)


Rico (Ronnie Warner) en Larry (Danny Masterson) zijn twee stoners die door hun huisbaas op straat zijn gezet omdat ze te laat waren met het betalen van hun huur. En dat nog wel uitgerekend op de dag dat The Shawshank Redemption te zien is. De twee hebben er alles voor over om hun favoriete film te zien en belanden zelfs in een afkickkliniek, omdat ze daar een tv hebben. Ze voelen zich alles behalve op hun gemak tussen de harddrugs verslaafden en gestoorde hulpverleners en worden al snel de kliniek uitgetrapt. Nadat ze een bekende zijn tegengekomen nemen ze een klusje aan, om een koffertje naar een rijke kennis, genaamd Big Daddy, te brengen. En dan beginnen de problemen pas echt. Puff, Puff, Pass is een heerlijke stonerfilm met melige humor.

Puff, Puff, Pass is een film van Mekhi Phifer, die ook in de film te zien is als Big Daddy. Phifer was ook bekend als acteur in films zoals Clockers, I Still Know What You Did Last Summer, Shaft, 8 Mile en de remake van Dawn Of The Dead. Puff, Puff, Pass was zijn regiedebuut.

Easy Rider (1969)


Easy Rider was één van de meest overtuigende films uit de zestiger jaren. De film gaat over een tweetal hippies, Wyatt (Fonda) en Billy (Hopper), die met hun motor op weg zijn naar de Mardi Grass. Zoals dat bij hippies hoort, gaat dat tezamen met veel seks en drugs en rock–'n–roll. Onderweg komen ze allerlei vreemde figuren tegen. Vooral de geflipte advocaat George (Nicholson) zal je lang bijblijven. Helaas begrijpt de, geestelijk achtergebleven, burgerbevolking niet zoveel van de hippiecultuur en dit resulteert in een nogal drastisch einde van de film, waarbij al menig vloek is gevallen. Easy Rider werd geregisseerd door Dennis hopper, die samen met Peter Fonda en Jack Nicholson schitteren in deze formidabele roadmovie.

Wat vooral opvalt aan Easy Rider is dat de rollen eens zijn omgedraaid. Motorduivels blijken aardige mensen te zijn terwijl de zogenaamd nette burgerbevolking moordenaars en smeerlappen zijn. Vooral voor de jaren zestig was dit een best wel gewaagd standpunt. Ook kent de film een ijzersterke soundtrack met heerlijke muziek uit de jaren zestig, met zeer bekende nummers als Born To Be Wild van Steppenwolf en Fraternity of Man met Don't Bogart Me.

Pineapple Express (2008)


Dale Denton (Seth Rogen) is een wietroker die maar één reden heeft om dealer Saul Silver (James Franco) te bezoeken. Het aanschaffen van wiet en dan vooral het zeer zeldzame Pineapple Express. Dale is vervolgens ooggetuige van een moord, gepleegd door een corrupte smeris en de grootste drugsbaas van de stad. Hij verliest in zijn paniek een joint met Pineapple Express en dit zorgt ervoor dat ze Denton en Silver al snel op het spoor zijn. Terwijl Dale en Saul voor hun leven moeten rennen ontdekken ze dat hun achtervolgingswaanzin niet wordt veroorzaakt door hun softdrugs gebruik.

Schrijver Judd Apatow werd voor de film geïnspireerd door het karakter dat Brad Pitt speelt in de film True Romance. Ook absoluut een aanrader van een ieder die graag het woord fuck voorbij horen komen. In deze film komt het woord fuck namelijk 180 keer voor! Pineapple Express was de eerste stonerfilm die wereldwijd meer dan 100 miljoen dollar opleverde. En we weten nu dat we vooral geen Snicklefritz moeten roken.

Half Baked (1998)


Heerlijke stonerfilm van en met Dave Chappelle. Een drietal niet al te slimme vrienden willen hun vriend Kenny uit de gevangenis halen. Deze is opgepakt omdat hij per ongeluk een racepaard met suikerziekte heeft vermoord, door het dier verkeerd voedsel te geven. Kenny moet bevrijd worden voordat hij in handen van Nasty Nate komt. De mannen besluiten om stiekem wiet te gaan verkopen om de borg van 1 miljoen dollar bij elkaar te krijgen. Zo raken ze bevriend met de rapper Sir Smoke-A-Lot en rivalen van dealer Samson Simpson. En dan is er nog Mary Jane, de wiet hatende dochter van een dealer.

Half Baked was een film van Tamra Davis die daarna meer bezig ging met het regisseren van tv-series. Op de set van deze film werd er dan ook behoorlijk op los gerookt.

Up in Smoke (1978)

Nice Dreams (1981)

Things Are Tough All Over (1982)

Still Smokin (1983)

Als je het over stonerfilms hebt dan kan je eenvoudig niet om het duo Cheech en Chong heen. Cheech en Chong zijn de helden van de vroege jaren tachtig met heerlijke komische films waarin het tweetal de meest maffe dingen meemaakt. Cheech Marin en Tommy Chong waren eigenlijk stand-upcomedians die een komisch duo vormden. Cheech was een in Los Angeles wonende Mexicaan en Chong was een oude hippie die het liefst de hele dag wiet rookten en daarbij van alles beleefden.

Of ze nou kakkerlakken roken, ijs met wiet verkopen of een auto slopen die vol met drugs en geld zit, niks is te gek voor het tweetal waarvan vooral in de jaren tachtig diverse leuke films werden uitgebracht. Chong werd in 2003 opgepakt voor het verkopen van waterpijpen via het wereldwijde web en zat daarvoor een tijd in de gevangenis. In 2006 werd over deze gebeurtenis de documentaire a/k/a Tommy Chong gemaakt door Josh Gilbert. In 2008 volgde een reünie met Cheech Marin en de twee mannen gingen weer op tournee. Van deze reünie werd ook weer een documentaire gemaakt namelijk Cheech & Chong's Hey Watch This. Momenteel is het duo bezig met een vervolg op hun allereerste film uit 1978.

Harold & Kumar Go to White Castle (2004)

Harold & Kumar Escape from Guantanamo Bay (2008)

Wat Cheech en Chong voor de jaren tachtig betekenden zijn Harold Lee (John Cho) en Kumar Patel (Kal Penn) voor het eerste decennium van de 21e eeuw. Twee eeuwige stoners die van alles beleven bij hun speurtocht naar een verdwenen hamburger restaurant. In de tweede film gaat het tweetal met een vliegtuig op weg naar Amsterdam maar komen vanwege een waterpijp, die wordt aangezien voor een bom, in Guantanomo Bay terecht als een stel terroristen. Nadat ze uit hun gevangenschap zijn ontsnapt komen ze weer de meest vreemde figuren tegen.

Harold & Kumar films zijn verplichte kost voor elke stoner en een ieder die van melige orderbroekenhumor houdt. Daarbij kent ook deze film weer een zeer sterke soundtrack. Stoners houden immers van goeie muziek.

Uiteraard zijn er meer stonerfilms te noemen maar dit is een top 10 die mij persoonlijk het meest aanspreekt als het stonerfilms betreft. Heb je nog andere tips laat het dan via een reactie weten. In elk geval een fijne 420 toegewenst.