In Memoriam: Whitney Houston 1963-2012

dekatophetspek

Bij sommige artiesten zie je al jaren van tevoren dat ze niet oud zullen worden. Ik denk dan aan bijvoorbeeld Amy Winehouse of Kurt Cobain die op een dergelijke manier leefden dat het niet echt als een verrassing kwam toen in het nieuws werd gemeld dat deze het tijdelijke voor het eeuwige hadden ingeruild. Bij Whitney Houston was ik toch wel enigszins onaangenaam verrast toen ik via de radio vernam dat de zangeres met het enorme vocale bereik niet meer was. Whitney was toch een icoon van de jaren tachtig. Als filmliefhebber kon je niet om de zangeres heen, als muziekliefhebber evenmin. Whitney Houston had een bereik van vijf octaven, iets wat niet gek veel zangers kunnen zeggen. 

Whitney wordt geboren in Newark op 9 augustus 1963. Whitney Elizabeth Houston was de dochter van zangeres Cissy Houston die in achtergrondkoortjes van onder meer Elvis Presley en Aretha Franklin meezong. In 1977 is Whitney als 14-jarige op de plaat 'Life’s A Party' van de Michael Zager Band te horen. Moeder wil echter dat ze eerst haar school afmaakt en zodoende duurt het tot Chaka Khans 'I’m Every Woman' in 1978, waarop Whitney in het achtergrondkoor te horen is. In 1983 wordt de jonge zangeres ontdekt door Gerry Griffith. In 1985 heeft ze haar eerste hit met een duet met Teddy Pendergrass getiteld 'Hold Me'. In februari 1985 verschijnt Houstons titelloze debuutalbum die dreigt te floppen totdat de single 'You Give Good Love' op de derde plaats in de Billboard top 100 eindigt en voor een landelijke doorbraak zorgt. Met 'Saving All My Love For You' breekt ze internationaal door en staat in diverse landen bovenin de hitlijsten. Ook haar volgende single 'How Will I Know' staat op nummer 1 in de Amerikaanse hitlijsten. Met 'Greatest Love Of All' scoort ze in 1986 haar vierde nummer 1-hit. 

In juni 1987 verschijnt het tweede album getiteld 'Whitney'. Ook op dit album treffen we weer een viertal nummer 1-hits aan. Daarmee versloeg ze artiesten als The Beatles en Elvis Presley die elk zes nummer 1-hits scoorden in Amerika. Van het tweede album worden wereldwijd zo'n 25 miljoen exemplaren verkocht. Whitney Houston was de enige artiest die het ooit presteerde om achter elkaar zeven hits naar de hoogste plek in de hitlijsten te zingen. Vanaf het einde van de jaren tachtig was Whitney Houston een wereldster van het formaat van bijvoorbeeld Michael Jackson. In haar liefdesleven ging het echter niet zo succesvol als met haar zingen. De zangeres had een blauwe maandag een 'scharrelrelatie' met acteur Eddie Murphy maar viel als een blok voor de charmes van R&B-zanger Bobby Brown. Na een relatie van drie jaar stapten de twee in het huwelijksbootje. 

In 1992 is Houston voor het eerst op het witte doek te zien in The Bodyguard. In de film speelt ze een zangeres die lastig wordt gevallen door een stalker en hierdoor een relatie krijgt met haar lijfwacht. Op de soundtrack staan wereldhits als 'I Will Always Love You' en 'I'm Every Woman'. Van het album worden wereldwijd meer dan 42 miljoen exemplaren verkocht en daarmee is het de best verkochte soundtrack ooit. In 1995 is de zangeres wederom op het witte doek te zien, ditmaal in de dramafilm Waiting to Exhale. Op de soundtrack van de film treffen we het nummer 'Exhale (Shoop Shoop)' waarmee de zangeres haar elfde en eveneens laatste nummer 1-hit scoort. Eind 1996 is Houston nog te zien in de film The Preacher's Wife die maar een matig succes is. 

In 1998 maakt Houston een comeback met het album 'My Love Is Your Love'. Van het album worden 10 miljoen exemplaren verkocht en is daarmee een geslaagde terugkeer naar de muziekwereld. In 2001 werd de 30th Anniversary Special voor Michael Jackson gemaakt waar een broodmagere Whitney Houston te aanschouwen was. Het was duidelijk dat de zangeres haar neus in verkeerde zaken stak. Een jaar later heeft de zangeres een interview met Diane Sawyer waarin ze de beroemde uitspraak "We don't do crack. We don't do that. Crack is wack" doet. Vanaf het begin van de 21e eeuw wordt de zangeres regelmatig in elkaar geslagen door haar man Bobby. In april 2007 scheidt ze van hem. Brown komt nog wel met een aantal rechtszaken maar verliest deze allemaal. In augustus 2009 maakt Whitney wederom een comeback met het album 'I Look to You' dat in Amerika op nummer 1 binnenkomt in de album top 100. Het was haar eerste nummer 1-album sinds de soundtrack van The Bodyguard. In 2010 doet de zangeres nog een poging met de Nothing But Love Tour maar als bij de concerten de fans halverwege de show de zaal verlaten, weet ook Whitney dat ze haar beste tijd als zangeres heeft gehad. De hoge tonen worden niet meer bereikt en bij een optreden voor het Duitse Wedden Dat scheurt de zangeres zelfs uit haar jurk.

Op 11 februari 2012 wordt het levenloze lichaam van Whitney Houston aangetroffen in een hotelkamer in het Hilton hotel van Beverly Hills. De zangeres en actrice was 48 jaar oud. De actrice zal later dit jaar nog te zien zijn in de film Sparkle. Met Whitney Houston heeft de wereld weer een grote ster verloren.