Game Of The Year 2011 - 8: Battlefield 3

Wesley Oudijk (Wessiej)

b

Op achthonderd meter hoog vlieg jij in je ‘Jet’ achter de vijand aan. Hij had je net al goed te pakken, dus dit keer wil je wraak. Vanuit het niets verschijnt er een andere vijand achter je, hij raakt je vleugel en je stort neer. Je kunt nog net op de ‘Eject-knop’ drukken en je gaat langzaam dus je parachute naar beneden. Ondertussen hebben de terroristen je ontdekt en proberen een paar ons lood in je te schieten. Nadat je dit hebt overleefd land je op de grond en zie je beschadigde gebouwen, brandende auto’s en vooral veel lijken. De kogels vliegen om je oren en je hoort overal bombardementen. Wanneer de chaos het grootst is en je hartslag richting de 180 gaat, ben je bang dat je het niet meer overleeft. Dus druk je even op de pauzeknop om een glaasje cola te drinken.  Battlefield 3 is geen simpele game, maar een beleving.

Tegenwoordig worden we bijna overspoeld door shooters. De grootste titels zijn natuurlijk de games uit de Call of Duty-series, maar EA wilde er tegenin gaan. Ze probeerden het de afgelopen jaren met twee franchises. Medal of Honor en de Battlefield-serie. Beide werkten niet echt om logische redenen. Medal of Honor bleek niet zo’n goede game te zijn en kon zich niet handhaven tussen al het schietgeweld. Doordat ze van Battlefield een consolegame hadden gemaakt in plaats van een pc-game haakte veel fans af en kon het spel verkooptechnisch niet opboksen tegen de Call of Duty-games. Toen DICE en EA zeiden te werken aan Battlefield 3 kwam alles samen. Pc-gamers, consolegamers, fans van Battlefield en fans van Call of Duty die toch wel weer eens iets anders wilden. Met Battlefield 3 hebben EA en DICE gelukkig ook gegeven wat ze beloofden: een game die teruggaat naar zijn roots maar zonder dat de consolegamers er last van hebben. Het is de shooter der shooters geworden die een hoop goed doet.

bf

Laat ik beginnen met te zeggen dat de singleplayer absoluut ruk is. Een dramatisch aantal uurtjes gameplay die je eigenlijk niet eens moet spelen. De multiplayer is daarentegen smullen geblazen. De game bevat maar twee échte gamemodes, namelijk Rush en Conquest, maar deze zitten zo goed in elkaar dat het niet snel zal vervelen. Dit komt vooral doordat ze beide gericht zijn op wat de serie zo goed maakt, namelijk chaos. Een belangrijk onderdeel in de game is de sfeer. Alles ligt in puin, je hoort bominslagen en de soldaten schreeuwen over en weer. Ook het geluid is geweldig, de kogels klinken hard en realistisch. Wat voor potje je ook speelt, de chaos is overal terug te zien. Elk potje zit je op het puntje van je stoel omdat er van alles tegelijk aan de gang is. Er vliegen helikopters boven je die ladingen kogels lossen, er komen tanks op je af en drie teammaten liggen dood naast je. Bijna elke minuut dat je Battlefield 3 speelt is het spannend. Ondanks de chaos draait het spel niet om ‘run ’n gun’. Je moet echt een tactiek bedenken om de vijand te doden. Dit doe je uiteraard niet alleen, maar in een squad. Tactisch- en samenwerken loont, rennen als een kip zonder kop betekent al gauw een dode soldaat op het ‘battlefield’.

bf3

De game gaat gameplaytechnisch dus iets meer terug naar de basis, wat goed is, maar grafisch verbreekt het grenzen. Zeker op de pc bevat het een van de mooiste graphics en animaties ooit. Wanneer je thuis een computer hebt staan waar NASA jaloers op is, kun je de meest prachtige dingen tevoorschijn toveren. Op de consoles is het duidelijk een stuk minder mooi, maar toch blijft het ook daar de mooiste shooter tot op heden.

Battlefield 3 is dus het beste van twee kanten. De authentieke gameplay van Battlefield 2 gemixt met gamemodus en de interface van de Bad Company-serie. Hierdoor is het de leukste shooter sinds jaren en behoort het duidelijk tot een van de beste games van dit jaar.