EA-games voor iOS

Stefan Walthie (StefanW)

EA Mobile Header

Dat de markt voor mobiele games steeds groter wordt blijkt wel uit het feit dat steeds meer grote titels ook uitkomen in een zogeheten iOS-variant oftewel voor de iPhone, iPod en iPad. Ik ben bij Electronic Arts langsgeweest om vier van de grotere titels uit te proberen die de komende tijd gaan uitkomen: Road Trippin'TetrisTrenches II en The Sims 3. Eigenlijk zou Burnout Crash ook in dit rijtje hebben moeten staan, maar wegens technische omstandigheden kon dit spel helaas niet worden uitgeprobeerd. Alle geteste spellen worden als freemium-game uitgebracht.

Road Trippin'
Het doel van het spel is met een auto door Amerika van stad naar stad te reizen en daar allerlei activiteiten te voltooien. Beperkt door een gelimiteerde hoeveelheid benzine voor het reizen en energie voor de activiteiten moet je wachten tot deze automatisch zijn aangevuld voordat je verder kunt. Dit is te omzeilen door Road Trippin'-munten uit te geven die je kunt bijkopen in de app store. Een leuk extraatje is de mogelijkheid om je auto te pimpen zodat hij bijvoorbeeld meer benzine mee kan nemen of met minder benzine verder komt. Je ziet dan ook echt een turbomotor uit je boodschappenauto omhoog komen. Per stad krijg je ook een keur aan informatie over die bepaalde stad wat de educatieve waarde van het spel behoorlijk verhoogt.

Road Trippin Screenshot 2 (geschaalde kopie) 

De gameplay is heel simpel. Het enige dat je hoeft te doen is steden en activiteiten aan te tikken en de rest gaat vanzelf. Doordat je behoorlijk snel door je benzine en energie heen bent, is dit niet een spel waar je de tijd voor neemt. Doordat je feitelijk constant hetzelfde doet en ziet dreigt het spel snel saai te gaan worden, tenzij je ook echt geïnteresseerd bent in de historie van de aangedane steden. Kortom, een grappig spel voor die korte vrije momenten op de dag of voor mensen die bereid zijn euro's te investeren. Road Trippin' is sinds 17 november beschikbaar in de app store.

Tetris
Tetris is al sinds 1984 een gevierde titel. Het spel met de tetromino's komt nu ook naar naar de iPhone en iPad. Het spel heeft duidelijk zeer scherpe graphics maar men heeft haar uiterste best gedaan om het uiterlijk van het spel zo old school mogelijk te houden. Men heeft bij EA zelfs het oh zo bekende Tetris-achtergrondmuziekje erin gelaten.

Tetris iPhone Tetris iPhone

Het spel heeft drie verschillende spelopties. In de one touch-mode krijg je telkens drie mogelijkheden om je blokje te plaatsen. Je hoeft simpelweg de keuze aan te klikken en je blokje wordt direct geplaatst. Als je ergens anders in het scherm tikt krijg je drie nieuwe opties. Voor de echte Tetris-fan is dit even wennen, aangezien de timer aan de zijkant van het scherm meeloopt en de blokjes stil blijven hangen aan de bovenkant. De classic- of marathonmode is zoals iedereen Tetris kent. Vallende tetromino's die je door steeds nerveuzer op je scherm te tikken moet draaien en plaatsen in de gewenste positie. De rushmode is speciaal voor iOS ontwikkeld. Hierbij ga je door een universum van planeten, waarbij je op elke planeet een Tetris-spel moet uitspelen om de volgende vrij te spelen. Het doel bij elk spel is om de kern van de planeet te bereiken, gesymboliseerd door twee gouden rijen tetromino's. Uiteraard neemt per planeet de moeilijkheidsgraad toe.

Tetris op de iOs is wat je van Tetris mag verwachten, een leuk en uitermate verslavend spel. Met name de one touch-mode geeft het een leuke eigen identiteit ten opzichte van zijn consolevoorgangers. Zeker een aanrader voor de hardcore Tetris-fans in het bezit van een iPhone of iPad. Tetris is vanaf 25 november te downloaden in de app store.

Trenches II
het eerste deel van Trenches is al een tijdje te vinden in de app store. Het grootste verschil met Trenches II is dat het laatste deel een freemium-game is, waar je voor het eerste deel nu nog 79 cent moet betalen. Het spel is een loopgravenoorlog in Frankrijk ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. De gameplay is simpel door een tik- en sleepmethodiek. Door te slepen kun je je troepen heel simpel naar een bepaalde plek sturen en door bijvoorbeeld te tikken op je engineer kun je hem opdrachten laten uitvoeren. De graphics zijn cartoonachtig leuk en erg scherp. De mate van strategie die voor Trenches II nodig is heeft mij voor een iOS-game positief verrast. Door de fog of war over je scherm zie je de tegenstander niet aankomen waardoor je goed moet nadenken over waar je welke troepen neer wilt zetten. Een leuke extra feature in het spel is de multiplayer. Dit kan via het game center wereldwijd of via een WiFi-verbinding met een vriend of vriendin naast je op de bank.

Trenches II Screenshot 1 (geschaalde kopie) 

Trenches II ziet er heel leuk uit en biedt voldoende speelmogelijkheid om de koude winteravonden te vullen. Een absolute aanrader wat mij betreft voor eenieder die van spellen met strategie houdt. Trenches II is vanaf 1 december te downloaden in de app store.

The Sims 3
The Sims 3 is een redelijke iOS-kopie van de consoleversie. Het heeft veel weg van The Sims Social op Facebook. De gameplay is makkelijk te hanteren. Men heeft ervoor gekozen om de zoomfunctie via een balk, zoals deze in de Sims-spellen gewoon is, te vervangen door een zoomfunctie via touch. Op deze manier zoom je in zoals je bij alles doet op je smartphone of tablet. Voor een iOS-game bezit The Sims 3 een heel uitgebreide character creation. Ook heeft men de laadtijd in het spel flink ingekort zodat het spel heel vloeiend door loopt. Iets wat men noemenswaardig vond was dat je bij The Sims 3 een hond krijgt in plaats van dat je er één moet kopen. Een ander extraatje in The Sims 3 is dat je niet alleen doelen krijgt voor je sim zelf, maar ook voor de stad. Zo zul je op momenten in het spel de waarde van je stad moeten verhogen door bijvoorbeeld de waarde van je woning te verhogen of door de straat te verbeteren.

Sims 3 (geschaalde kopie) 

Ook bij The Sims 3 krijg je een beperkte hoeveelheid diamanten, één per level, die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld bouw- en plaatstijden te versnellen. Zoals het bij elk freemiumspel hoort kun je deze diamanten bijkopen in de app store op het moment dat ze op zijn. Het enige puntje is dat ik het spel op een iPad heb gespeeld. Ik twijfel eraan of de bespeelbaarheid op een iPhone net zo hoog zal zijn of dat je er teveel voor aan het scrollen bent.

The Sims 3 is een leuk en attractief spel. Een must have voor de hardcore Sims-fan en aan te bevelen voor mensen die wat minder met de serie hebben. Er is nog geen releasedatum bekendgemaakt, maar het spel komt nog in 2011 uit.