Het Noordelijk Film Festival 2011 Dagboek - Dag 1

dekatophetspek

NFF banner

Gisteravond werd voor de 33e keer het Noordelijk Film Festival geopend. De 33e editie van het Noordelijk Film Festival vindt plaats van woensdag 9 tot en met zondag 13 november 2011 in alle zalen van Stadsschouwburg De Harmonie, Filmhuis Leeuwarden en bioscoop Cinema. FOK! is erbij om jullie op de hoogte te houden van wat er zoal op het witte doek te zien was. Vandaag deel één van het FOK!dagboek vanaf het Noordelijke Film Festival.

Bij het betreden van de Leeuwarder schouwburg voelde ik me meteen al op mijn plek. Er stonden lange wachtrijen bij de kassa's wat een zelfs een beetje deed denken aan de taferelen die ik in het verleden nog wel eens zag bij die grote bierhal in Amsterdam als bijvoorbeeld the Foo Fighters optraden. Nadat ik bij de infobalie mijn passe-partout had opgehaald, kon ik naar de openingsfilm van het filmfestival.

In een behoorlijk gevulde zaal mochten regisseur Dan Geesin en actrice Gepke Witteveen de voorfilm Elephantfeet introduceren aan het aanwezige publiek. In Elephantfeet draait het allemaal om de naïeve goedzak Thomas. Thomas draait zijn eerste nachtdienst bij een benzinepomp en maakt allerlei vreemde dingen mee. Thomas wordt gespeeld door Josh Meyers, die je misschien nog wel kent als Randy Pearson in That '70s Show. De 13 minuten durende film won dit jaar al een Gouden Kalf als beste kortfilm in Rotterdam. Mocht je de film nog willen zien dan kan dat vanavond om 22.10 uur in het kader van het kortefilmprogramma Into the Night, die morgenochtend om 10.00 uur nog een keer wordt herhaald.

Elephantfeet
Elephantfeet van Dan Geesin.

Na Elephantfeet was het de beurt aan de officiële openingsfilm van de avond. Ook regisseur Marius Holst was in Leeuwarden om zijn film te presenteren. Holst wilde echter niet te veel verklappen over zijn film Kongen av Bastøy oftewel The King Of Devil's Island. Kongen av Bastøy is een op ware gebeurtenissen gebaseerde thriller over een heropvoedingsinstituut op het Noorse eiland Bastøy. De film vertelt het verhaal van de zeventienjarige Erling (Benjamin Helstad) die in 1915 op het instituut arriveert. Hoewel hij vastbesloten is te ontsnappen maken omstandigheden hem tot leider van een gewelddadige opstand.

De film is prachtig vormgegeven en laat het Noorwegen van aan het begin van de vorige eeuw zien. Het heropvoedingskamp ziet er naargeestig en kil uit en de wetenschap dat er zelfs kinderen zitten, omdat ze uit de collectebus van de kerk hebben gestolen, maakt de film nog hardvochtiger. De film mag dan 120 minuten duren maar dat heb je absoluut niet in de gaten. De film is wat betreft de sfeer wel te vergelijken met bijvoorbeeld Requiem For A Dream waar ook elke vorm van vrolijkheid ontbreekt.


De trailer voor The King Of Devils Island.

Marius Holst is geen nieuweling in het filmvak. In 1994 debuteert hij met de film Cross My Heart and Hope to Die (Ti kniver i hjertet) waarmee hij in Noorwegen een kaskraker scoort. Ook wint hij met de film de Prix de Montreal tijdens het World Film Festival in Montreal en de Blue Angel op het filmfestival van Berlijn. Na Dragonflies (Øyenstikker) uit 2001 en Mirush (Blodsbånd) uit 2007 is Kongen av Bastøy zijn vierde langspeelfilm. De voormalige student van de London International Film School ging ambitieus te werk en dat mocht lonen. Een heerlijke film voor eenieder die wel eens wil 'genieten' van twee uur durende depressieve beelden met een zeer overtuigende cast van zowel professionele acteurs als goedwillende amateurs. Al ben ik in de film geen enkele amateur tegengekomen.

Wat staat er vandaag nog op het programma van Dekatophetspek: 22nd Of May (2010) van Koen Mortier, Dogtooth (Kynodontas - 2009) van de Griekse regisseur Giorgos Lanthimos en het gewelddadige debuut van Paddy Considine Tyrannosaur (2011). Voor meer films en de rest van het programma kun je HIER kijken. Filmtips voor de komende dagen zijn altijd welkom.

Tot het volgende verslag.

Dekatophetspek.