Halloween Special: De beste film voor Halloween

dekatophetspek

Halloween toernooi image (geschaalde kopie)

De afgelopen weken hebben we via een toernooi op het forum proberen te bepalen wat de leukste film is om tijdens Halloween te bekijken. Voor het toernooi werden in eerste instantie alleen films toegelaten die op de IMDB het sleutelwoord Halloween hadden. Al vrij snel kwamen we er achter dat dit onvoldoende was voor een volwaardig overzicht. Onder de noemer Halloween zijn er ook films zoals E.T.: The Extra-Terrestrial (1982), Ordinary People (1980) en Kramer vs. Kramer (1979) uitgebracht. Vast erg leuke films maar absoluut niet het soort films die je opzet als je lekker wilt griezelen. Zodoende besloten we het toernooi uit te breiden met de termen Pumpkin, Slasher en Slasher Flick.

VHS hoezen 1

Wat ten eerste opviel tijdens het toernooi was dat de IMDB verre van compleet is. DonnieDarko1979 komt met een goed voorbeeld: "Hoe is het mogelijk dat Satan's little Helper nog niet genoemd is? Oh wacht, de keywords.... Raar, speelt zich zelfs af tijdens Halloween." Bij de nominaties zien we diverse bijzondere titels voorbij komen zoals Halloween III: Season Of The Witch (Zeitgeist), Black Christmas (SamuelofSEK) en Clownhouse (DrDentz). Uiteindelijk hielden we na de nominaties van de 110 genoemde films 23 titels over. De eerste ronde kon beginnen.

Wat vooral opvalt is het hoge aantal films uit de jaren 90 (9) en 80 (6). Maar het zijn vooral de films uit de zeventiger jaren die populair zijn. Wat ook opvalt is een aantal van de films die in de eerste ronde sneuvelen. Zo zien we toppers als The Nightmare Before Christmas (1993), Donnie Darko (2001) en The Crow (1994) afvallen. Ook Clive Barker's Candyman valt, na een spannende strijd met New Nightmare, af.

VHS hoezen 2

In de tweede ronde gingen we verder met twaalf films. Halloween II (1981), New Nightmare (1994) en Tucker and Dale vs Evil (2010) kregen in de tweede ronde geen enkele stem. In de tweede ronde zouden slechts zes titels doorgaan en zodoende moeten klassiekers als Sleepy Hollow (1999), The Hitcher (1986) en Freddy vs. Jason (2003) het strijdtoneel verlaten.

VHS hoezen 3

In ronde drie ging de strijd tussen A Nightmare on Elm Street (1984), Child's Play (1988), Friday the 13th (1980), Halloween (1978), Psycho (1960) en The Exorcist (1973). Het spant er een tijd om maar uiteindelijk vallen Friday the 13th (1980) en The Exorcist (1973) net buiten de boot. Wat overblijft is een spannende halve finale tussen vier sterke titels. 

VHS hoezen 4

Door loting stonden in de halve finale Halloween tegenover A Nightmare on Elm Street, en Psycho tegenover Child's Play. De klassiekers zijn duidelijk favoriet bij de FOK!users en zo mogen de twee films uit de tachtiger jaren het veld ruimen. Wat overblijft is een finale met twee knallers van films. Halloween vs Psycho !!! Voor Lonewolf2003 is de keuze niet moeilijk: "Omdat Halloween, zo goed als, het slasher genre heeft gestart. Dat niet alleen, er zijn weinig films sindsdien die kunnen tippen eraan. Bovendien heet de film Halloween. Meer redenen heb je niet nodig voor de ultieme Halloween film."

Psycho 1960

Ook Mike is het daar mee eens: "Psycho is hands down de beste film, maar Halloween blijft natuurlijk de Beste Film voor Halloween!" Ook Michelangelo2 sluit zich bij die mening aan.

 Michael Myers

Zoals Lonewolf2003 al aangaf, is uiteindelijk het volgende gebleken: "Er is maar één film die je hoort te kijken op Halloween en dat is Halloween van John Carpenter."

DE ULTIEME FOK! HALLOWEENFILM 2011

 Halloween VHS