Vitesse, het vreemdelingenlegioen van de Eredivisie

Niels (DerMeister)

Vitesse wist deze zomer een aantal exotische namen naar het Gelredome te halen. Namen als Renato Ibarra, Valeri Kazaishvili en Tomas Kalas maakten vandaag hun opwachting op de trainingsvelden van de Arnhemse ploeg. FOK!sport geeft hieronder een overzicht van deze spelers die Vitesse tot dusver wist vast te leggen.

Anthony Annan (gehuurd van Schalke 04)

Anthony Annan is volgens Ted van Leeuwen, de technische man van Vitesse, de grootste aanwinst die de ploeg uit Arnhem deze transferperiode heeft binnengehaald. Omschrijvingen als "een supergrote vis" en "een soort Nigel de Jong" werden door Van Leeuwen direct aan Annan toegedicht.

De Ghanees deed vorige zomer mee met zijn land aan het WK voetbal en behaalde met het Afrikaanse land de kwartfinales, waarin Uruguay uiteindelijk te sterk was. Mede door een sterk WK verdiende Annan een transfer naar Schalke 04. Daar kwam hij echter tot dusver weinig aan spelen toe. Vitesse nam hem op huurbasis over van de Duitse ploeg en heeft tevens een optie tot koop weten te bedingen.


Anthony Annan komt op huurbasis over van Schalke 04 (Foto: Pro Shots)

Renato Ibarra (afkomstig van El Nacional)

Renato Ibarra is een speler die afkomstig is van El Nacional uit Ecuador. Volgens Van Leeuwen is Ibarra "een heel groot talent uit Zuid-Amerika" en kan behalve als rechteraanvaller ook "uitstekend als rechtermiddenvelder uit de voeten".

De Ecuadoriaan speelde met Ecuador -20 een sterk WK in Colombia, maar de aanvallende middenvelder raakte er wel geblesseerd aan de enkel. Hij trainde afgelopen week wel mee met de selectie, maar is nog altijd herstellende van zijn enkelblessure.

Tomas Kalas (gehuurd van Chelsea)

Ook in verdedigend opzicht wist Vitesse zich te versterken. Tomas Kalas, een 18-jarige Tsjech, wordt komend seizoen gehuurd van Chelsea. Van Leeuwen omschrijft de verdediger als "iemand die heel goed in Nederland kan spelen, gezien hij bijzonder snel is. Hij speelt zowel in het centrum als op de vleugel. Tevens noemde Van Leeuwen hem een "een klassieke verdediger".

Chelsea nam de jeugdinternational over van de Tsjechische ploeg Sigma Olomouc. Kalas wordt nog niet rijp bevonden om al deel uit te maken van de A-selectie van Chelsea en wordt, om meer ervaring op te doen, uitgeleend aan Vitesse.

Alex en Anderson (afkomstig van Flamengo)

Ook wist Vitesse de Braziliaanse tweeling Alex en Anderson vast te leggen. Beiden zijn afkomstig van Flamengo, de Braziliaanse ploeg waar Ronaldinho op dit moment voetbalt. De verdedigers kwamen beiden nog niet uit voor het eerste elftal van Flamengo en hadden een aflopend contract. Daardoor kon Vitesse de tweeling voor een kleine transfervergoeding van de Braziliaanse ploeg overnemen.

Van Leeuwen noemt de tweeling "exeptionele talenten die voor alle Braziliaanse jeugdselecties zijn uitgekomen". Volgens de technisch directeur van Vitesse wilde "heel Europa" de tweeling inlijven. Verder liet hij over de verdedigers weten: "Als deze spelers al in het eerste hadden gespeeld, dan waren ze voor ons absoluut onhaalbaar geweest."


Anderson en Alex, de Braziliaanse tweeling van Vitesse (Foto: Pro Shots)

Marko Meerits (afkomstig van FC Flora Tallinn)

Het komende seizoen kan Vitesse ook over een nieuwe keeper beschikken. Marko Meerits werd overgenomen van de Estse ploeg FC Flora Tallinn. Meerits ondertekende in Arnhem een contract voor drie seizoenen en zal de concurrentie aan moeten gaan met Elroy Room en Piet Velthuizen.

Meerits kwam de laatste jaren uit voor alle jeugdelftallen van Estland. Ook maakt hij al zijn debuut voor het nationale elftal van Estland. Dit was tot nu toe zijn enige interland. Van Leeeuwen liet over Meerits weten: “Hij is jong, maar heeft al wat ervaring. Hij zal zich nog iets moeten verbeteren in het meevoetballen."

Valeri Kazaishvili (afkomstig van FC Saburtalo)

Valeria Kazaishvili is het tweede Georgische talent dat Vitesse komt versterken. Vorig seizoen werd de jonge Giorgi Chanturia, die inmiddels al een basisplaats heeft weten te veroveren, al vastgelegd. Kazaishvili is een speler die als middenvelder en aanvaller uit de voeten kan. Van Leeuwen noemt Kazaishvili "een talentvolle speler die zich het afgelopen half jaar enorm ontwikkeld heeft". De technisch directeur liet verder weten: "Vandaar dat we hem, meteen na zijn achttiende verjaardag, hebben vastgelegd."

Kazaishvili maakte in de winterstop indruk tijdens een stage bij de beloftes. Sindsdien is Vitesse de jonge Georgische speler, landgenoot van eigenaar Merab Jordania, blijven volgen. Hij is afkomstig van de voetbalschool van FC Saburtalo.

Behalve deze exotische namen trok Vitesse ook drie Nederlanders aan. Oud-spelers Nick Hofs en Piet Veltuizen kwamen over van respectievelijk AEL Limassol (Cyprus) en Hércules Alicante (Spanje). Ook Jan-Arie van der Heijden, afkomstig van Ajax, kwam de ploeg versterken.