Vandaag in 2006, vijf bijzondere minuten voor België op het EK atletiek

Maarten (rubbereend)

Vandaag gaan we vijf jaar terug in de tijd. het Europees kampioenschap Atletiek in Götenborg, Zweden. Een toernooi waar in België reikhalzend naar werd uitgekeken want na 35 jaar wilden onze zuiderburen eindelijk wel weer eens goud winnen. Karel Lismont was in 1971 de laatste die goud mee naar huis nam als winnaar van de marathon.  De kans om eindelijk weer een titel naar België te halen was wezenlijk met sprintster Kim Gevaert. Het toernooi bracht echt een bijzondere verrassing voor de Belgen.

De titel waar België zo naar snakte werd op 9 augustus binnengehaald door Gevaert op de 100 meter. In een tijd van 11,02 seconden was ze ruim sneller dan Jekaterina Grigorjeva en Irina Chabarova die beide in 11,22 seconden over de finish kwamen.

Twee dagen later stond de volgende finale voor de Vlaamse sprintster op het programma. Ze behoorde ook op de 200 meter bij de favorieten voor de titel. Gevaert was die avond niet de enige Belgische die actie mocht komen in een finale. Haar vriendin Tia Hellebaut had zich gekwalificeerd voor de finale van het hoogspringen.

Hellebaut was niet direct favoriete voor een podiumplaats. De 28 jarige atlete had zich tot het seizoen van 2006 altijd toegelegd op de meerkamp. Maar dat jaar besloot ze zich vooral te concentreren op het hoogspringen. Het bleek een goede keuze want gedurende het jaar wist ze het Belgische record al aan te scherpen tot 2 meter.

Tijdens de finale overtrof ze zichzelf zelfs meermalen. Eerst verbrak ze haar persoonlijk record en tevens Belgisch record met een sprong over 2,01 meter. Later ging ze nog twee centimeter hoger. Die 2,03 meter bleek genoeg voor de Europese titel. Venelina Veneva kwam tot dezelfde hoogte maar had daar meer pogingen voor nodig waardoor Hellebaut haar eerste grote titel wist binnen te halen.  Titelverdedigster Kajsa Bergqvist legde met 2,01 meter beslag op het brons.

Kijk hier naar beelden van die finale: http://www.sporza.be/cm/sporza/videozone/MG_retro/2.11661/1.826571

Terwijl de Belgische begon met feestvieren stond aan de andere kant van de baan haar vriendin Gevaert klaar voor de finale. Tijdens het wachten op de finale zag ze op televisie Hellebaut over 2,03 meter springen wat haar nog meer kracht gaf voor haar eigen finale. De snelle Belgische kon immers een unieke dubbelslag behalen. De 100- en 200 meter winnen werd voor het laatst gepresteerd door Irina Privalova, het grote idool van de Vlaamse. Het werd een spannende race waarbij Gevaert en Joelia Goesjtsjina nek aan nek uit de bocht kwamen, maar Gevaert wist nog extra door te trekken op het rechte stuk en kwam als eerste over de finish in 22,68 seconden.

Kijk hier naar beelden van die finale: http://www.sporza.be/cm/sporza/videozone/MG_retro/2.11661/1.826511

Al snel wisten beide Belgische atletes elkaar te vinden om samen onder een Belgische vlag hun titel te vieren met een ereronde. Er zou in België nog lang nagepraat worden over dit unieke moment, ze pakten als klein sportland twee atletiektitels in vijf minuten. Een zeldzaam en mooi sportmoment.