[XXL] 1999-2001; Eerste Tour-overwinningen en de Amstel Gold Race

André

Deze week staat FOK!sport, tijdens de laatste week van de Tour de France, stil bij Lance Armstrong. De Amerikaanse wielrenner, recordwinnaar in de Ronde van Frankrijk, gaf eerder dit jaar te kennen definitief te stoppen met wielrennen. FOK!sport blikt nog één keer terug op de veelbewogen wielercarrière van The Boss.

Het jaar 1999 stond in het teken van de eerste winst in de Tour de France van Lance Armstrong. Het was zijn eerste van zeven opeenvolgende Tour-overwinningen. De Amerikaan finishte tevens als eerste in vier etappes. Hij won de proloog in Puy du Fou waar hij de individuele tijd rit op zijn naam schreef. Ook won hij de tweede individuele tijdrit in Metz. De daaropvolgende rit van Le Grand-Bornand naar Sestriès over 215 kilometer wist hij te winnen. Ook de laatste individuele tijdrit in Futuroscope wist hij te winnen. In de eerste twee etappes reed Armstrong in het geel. Daarna raakte hij de trui kwijt aan Jaan Kirsipuu. Vanaf de tijdrit in Metz heroverde de Amerikaan 'zijn' trui. Tot en met de Arc de Triomphe bleef het geel om zijn schouders. Uiteindelijk wist Armstrong met 7 minuten en 37 seconden voorsprong op de nummer twee, de Zwitser Alex Zülle, zich te kronen tot winnaar van de Tour de France 1999. Dit deed hij voor het US Postal team. 

 

Armstrong won ook in 2000 de Tour de France ondanks de hevige concurrentie van Jan Ullrich, hij miste de Tour in 1999 door een blessure, en Marco Pantani, de Italiaan die de Tour in 1998 won. De Tour van 2000 kenmerkte vier verschillende gele trui dragers. David Millar, Laurent Jalabert, Alberto Elli en uiteindelijk Lance Armstrong. De Amerikaan won in deze Tour één etappe. Ook dit was een individuele tijdrit van Fribour-en-Brisgau naar Mulhouse over een afstand van 58,5 kilometer. In rit twaalf liet The Boss zijn ware kracht zien. Met de finish op de Mont Ventoux. De etappe werd uiteindelijk gewonnen door de Italiaan Marco Pantani maar hij werd op een paar kilometer van de finish ingehaald door Armstrong. De Amerikaan leek de etappe te pakken maar op het laatste moment liet hij Pantani voorgaan. Later verklaarde Armstrong dat hij de Piraat had laten winnen.  

 

De Tour de France van 2001 was een relatief zware ronde met een aantal pittige bergetappes, een tijdrit voor teams en een tijdrit met een klim. Ook deze Tour werd gewonnen door Armstrong. Hij won vier etappes waaronder een individuele tijdrit over 32 kilometer van Grenoble naar Chamrousse. Ook dit jaar deed zijn grote concurrent, Jan Ullrich, mee maar dit jaar moest de Duitser weer zijn meerdere erkennen in The Boss. Tussen de beide renners zat een verschil van 6 minuten en 44 seconden in het eindklassement.  

 

In hetzelfde jaar reed Armstrong ook de Amstel Gold Race. In de Limburgse heuvels was uiteindelijk Erik Dekker de winnaar en werd de Amerikaan tweede. In een rechtstreeks sprintduel won de Nederlander van Armstrong. Dit was niet de eerste keer dat de Texaan de Amstel Gold Race reed. Ook in 1999 fietste hij mee. Toen werd hij ook tweede. Weer was een Nederlander hem te snel af. Dit keer was het Michael Boogerd.