Best of E3 2011

Mday

e3 leader

De Electronic Entertainment Expo in Los Angeles is alweer afgelopen. In de week van 4 tot 9 juni hebben we met vijf FOK!Games-redacteuren ontzettend veel games en (nieuwe) hardware gezien in het gekkenhuis dat E3 wordt genoemd. Verschillende andere journo's noemen dit jaar de E3 de beste aller tijden. Wat vonden wij eigenlijk de beste aller tijden?

Mday
mday avaAls pc-fanboy heb ik het ontzettend naar mijn zin gehad, maar het platform had verder geen verrassingen voor me in petto. Anders dan wat interessante techniek waar AMD momenteel aan werkt (waar ik niks over mag zeggen), heeft het platform gewoon zijn verwachtingen waargemaakt doordat alle toffe games ook naar pc komen, en natuurlijk de fenomenale ondersteuning van Battlefield 3. Inderdaad, mijn nummer één is zo klaar als een klontje. Skyrim en Bioshock Infinite hebben me eveneens overtuigd van hun kunnen, dus ik kan niet wachten tot dit najaar.

Top drie allerbeste games van E3
1) Battlefield 3
2)
The Elder Scrolls V: Skyrim
3) Bioshock Infinite

Verrassing van de E3:
Tomb Raider - De gameplay en cinematische stijl van de reboot heeft me helemaal weggeblazen. Lara is een onzeker meisje, dat strandt op een onbewoond eiland. Het blijkt een echt gevecht om te overleven, inclusief crafting en upgrades. Alleen jammer dat het pas over een jaar uit komt...

Teleurstelling van de E3:
Ace Combat: Assault Horizon - hoewel ik dol was op Skies of Liberation, kon deze game me niet boeien. De ontwikkelaar kan nog zo enthousiast doen over de nieuwe real world battles en close combat dogfights, ik werd er niet warm of koud van. Met een straaljager op elkaars staart te zitten als twee WO2-vliegtuigjes is vrijwel net zo realistisch als met een stok een vogel uit de lucht proberen te slaan. Ook de fictieve wereld en de soms over-the-top luchtgevechten van Ace Combat 6 miste ik enorm. Of het écht gaat teleurstellen zien we wel op moment van release, maar ik ben niet onder de indruk.

Lievelingshardware:
PlayStation Vita - Ik ben dol op touchscreens en innovatieve manieren van interactie. Kinect is simpelweg passé en alleen de hacks zijn leuk die zo nu en dan verschijnen. De strijd tussen de PlayStation Vita en Wii U moet nog beslist worden, maar voor mij heeft de Vita de voorkeur. Een handheld met een originele manier van bedienen (backtouch), en waar je geen extra console voor nodig hebt om het onderste uit de kan te halen.

bf3

koei
koei avatarIk ben al jaren geen hardcore gamer meer, dus van de titels waar mijn collega's natte dromen van krijgen, krijg ik het niet koud of warm. Ik heb de hardcore-titels dan ook links laten liggen en me vooral beziggehouden met games die ook geschikt zijn voor de casualgamers. Ik had erg gehoopt op wat originele nieuwe titels, maar helaas hadden de persconferenties weinig verrassingen in petto en was het vooral wéér een Halo, wéér een Bioshock en wéér een Assassins Creed. Maar gelukkig waren er ook twee nieuwe platforms en die alleen maakten deze E3 al de moeite waard!


Top drie allerbeste games van E3
1) Dead Island
2) Sesamestreet
3) SSX

Verrassing van de E3:
Sesamestreet - Ik verwachte een game waarbij je zou leren tellen en vormen moet herkennen, maar bij Sesamestreet draait het gewoon om leuk samen spelen waarbij er wel een onderliggende les is, maar die is absoluut niet overdreven aanwezig. Gewoon vrolijk een monster nadoen of pluizige beestjes naar je toe lokken met koekjes en dan uiteindelijk leren dat grote monsters ook best lief kunnen zijn. Kortom, een goede opstap voor de nieuwe generatie gamers!

Teleurstelling van de E3:
De goodies - Van de GamesCom in Keulen ben ik gewend dat je bij uitgevers toffe goodiebags krijgt met allerlei gamesgerelateerd spul. De E3 scheen wat dat betreft het walhalla te zijn, dus ik had speciaal de helft van mn koffer leeggehouden voor alle goodies die ik mee zou krijgen. Helaas is het beperkt gebleven tot drie kladblokken, twee pennen, twee USB-sticks, één t-shirt (wel een leuke!) en een hondenriem. Hopelijk wordt er op de GamesCom groter uitgepakt, anders wordt de grote kerstprijsvraag dit jaar een teleurstelling.

Lievelingshardware:
PlayStation Vita - Ik ben in de gelukkige positie dat ik uitgebreid met zowel PlayStation Vita als Nintendo Wii U heb kunnen spelen. De PlayStation Vita lijkt veel meer mogelijkheden te gaan bieden qua hardware en komt ook direct met games die daar goed gebruik van maken zoals LittleBigPlanet, Little Deviants en Modnation Racers. Bij de demo's die Nintendo te bieden had leek de nieuwe controller niet meer dan een gadget te zijn voor een paar leuke mini-games. Bij Super Mario Bros Wii U bood het bijvoorbeeld helemaal niets extra's, behalve dat je de game ook met enkel de Wii U-controller kon spelen. Nu is Wii U natuurlijk nog volop in ontwikkeling dus wie weet wat daar nog voor gaat komen, maar het 'Tof!'-gevoel dat ik bij Vita kreeg, had ik bij Wii U helaas niet.

dead island

wc-eend
wc-eend avaIk ben zo iemand die niet vast zit aan één bepaalde doelgroep. Ik speel wat ik leuk vind of het nou hardcore of casual is. De E3 was een goede mengelmoes van dit alles en ik heb me zeker vermaakt. Het leuke als pers op een beurs is dat je veel mag rondkijken achter de schermen en vaak niet zo lang in de rij hoeft te staan om bepaalde dingen te doen. Ik heb veel rondgelopen over de beursvloer en heb mijn ogen uitgekeken aan babes, games en nog meer games. Best Trip Evah!


Top drie allerbeste games van E3
1) Hitman: Absolution
2) Mass Effect 3
3) Saint's Row: The Third

Verrassing van de E3:
Neverwinter - Midden in de nacht tijdens de E3 ontvang ik een mailtje dat Atari op de beurs aanwezig is en Neverwinter toont. De game is een co-op-game gebaseerd op Dungeons & Dragons. Zelf ben ik een speler van het bekende Pen & Paper-spel en mijn interesse was gewekt. Tussen mijn afspraken door regel ik een plekje bij de presentatie en kijk ik mee. De presentatie was meer gericht om de manier van eigen verhalen en levels te maken in het spel toe te lichten. Dit was erg diepgaand zonder het moeilijk te maken. Ik zal als D&D-fan deze game zeker in de gaten houden.

Teleurstelling van de E3:
Forza 4-party - Microsoft organiseerde een Forza 4-party op één van de beursavonden. Helaas was dit niet het succes wat het moeten worden. Op het dak van een parkeergarage stond een mega-tent waarin een aantal zeer luxe, dure auto's waren opgesteld. Er was gratis drank en eten, de officiële (dat zeggen ze) Stig kwam langs, er waren twee MMA-sterren aanwezig en er was een optreden van Mix Master Mike (Beasty Boys) in samenwerking met Travis Barker (Blink 182). Klinkt allemaal erg tof maar het was veels te rustig. Terwijl er plek was voor vijfhonderd man waren er maximaal maar honderdvijftig aanwezig. Dit zorgde ervoor dat de sfeer ook erg rustig bleef. Erg jammer dus.

Lievelingshardware:
Xbox 360 - De nieuwe Wii U is totaal niet mijn ding, de nieuwe handheld PlayStation Vita kan mij ook niet trekken en met Move en Kinect kan ik ook niks vinden. De Xbox 360 heeft altijd een speciaal plekje in mijn hart gehad en na deze E3 behoudt de console deze nog steeds.

hitman abs

Volgende pagina: De favo games van jonge god Nebo en PR-eindbaas Pheno!