E3 2011: Dinsdag

Stefan (Nebo)

Half 7 - De wekker gaat en er is geen tijd voor een sessie negeren-en-omdraaien. Over enkele uurtjes begint de conferentie van Nintendo en direct daarna gaat de E3-beurs open. Na een vluchtig ontbijt en een snel toiletbezoek is het zover: ik ga alleen op pad richting het Nokia Theater. We hadden slechts één plaats gekregen in het theater en de eer is mij toebedeeld.

Half 8 - Ik sta bij het Nokia Theater. De gedachte om anderhalf uur voor de conferentie aanwezig te zijn voor een goede plaats bleek door meerderen gedeeld te worden. Noch Sony, noch Microsoft had zo'n lange rij voor de conferentie. Het scannen van mijn verificatiemail bracht het iconische 1 up-geluidje voort. Leuk, totdat je merkt dat dit ook gebeurt bij de duizenden andere bezoekers.

Half 9 - Een uur in de brandende zon, stapje voor stapje dichterbij gekropen richting de ingang. Het publiek heeft massaal de Nintendo 3DS meegenomen om leuke dingen te doen met Street Pass terwijl men aan het wachten is. Eindelijk bereik ik de deur en na een metaaldetector is er niets meer dat mij tegenhoudt om naar de zaal te lopen. Groot, blauw en Nintendo uitstralend. Grote stappen worden kleine stapjes om rustiger om me heen te kijken. Een mooie stoel aan het gangpad, op slechts dertig meter van de straks opkomende Miyamoto, roept mijn naam. Inmiddels is het 9 uur en een orkest en koor vullen de zaal met klanken uit het Zelda-universum. De rest kunnen jullie lezen in de liveblog.

Half 11 - Gemengde gevoelens, een oranje polsbandje en een knappende blaas; dat zijn de overblijfselen van de conferentie. Een nieuwe console is aangekondigd en het publiek ging los. Ik wist al vijf seconden voor de rest van de wereld wat de naam van de console zou zijn, omdat ik dit kon lezen op de autocue waar Reggie van af las, nog voor hij uitgepraat was. Wii U; een extra klinker. Meer is het niet. Een extra klinker aan de naam, een extra feature aan een al bestaand concept. Het is een geval van 'eerst zien, dan geloven'. Gelukkig kon ik mijn gedachten van me af zetten met vijf 3DS-games die buiten geïnstalleerd waren. Mario Kart, Luigi's Mansion 2, Super Mario 3DS, Star Fox 3D en Zelda: Ocarina Of Time waren uitgebreid te spelen en wisten de stoflaag vanuit LA van mijn 3DS te blazen. Hierover lees je binnenkort uitgebreide previews op FOK!games.

Half 12 - Ik sta onder de neus van Ezio, want daar heb ik afgesproken met Mday, koei, Pheno en wc-eend. Een half uur later en al vijf boothbabe-foto's later kunnen we naar binnen. Door de bomen zien we het bos niet meer en we splitsen meteen op vanwege afspraken verspreid over de beurs. Ik heb het eerste uurtje vrij en ga de Ubisoft-booth op voor een potje Rayman Origins en Ghost Recon; tof! Daarna wandel ik naar de meetingroom van SEGA voor presentaties van Binary Domain en Anarchy Reigns. Japanse developers die een poging doen iets Westers te creëren zijn games die om de een of andere reden altijd een bepaald sfeertje met zich mee dragen dat ik niet graag zie. Later meer over deze games.

Tijd om ergens naar binnen te sneaken waar ik geen afspraak heb. Op de planning zie ik dat Mday naar Bethesda moet. Na een kwartier lopen (het is groot daar) kom ik aan bij de incheckbalie van Bethesda. Geheel toevallig kom ik achter Mday terecht. Grote puppy-ogen en wijzen naar mijn collega is genoeg voor een kaartje en binnen dertig seconden zit ik bij een presentatie van Skyrim. Potverdorie, wat wordt die game tof! Mday zal de preview op zich nemen, des te meer kon ik relaxed achterover hangen en genieten van de getoonde gameplay-beelden.

Na Skyrim was het de beurt aan Prey 2. Een korte presentatie laat zien dat de game gebouwd is op keuzemogelijkheden en gebeurtenissen die op verschillende manieren af kunnen lopen. De game stapt af van traditionele shooter-eigenschappen. Hoe? Dat lees je binnenkort in de preview.

De beurs is druk. Geen afspraken betekent wachtrijen. Voornamelijk bij de grotere games als Battlefield en nieuwe platforms als de PS Vita en Wii U wacht je met gemak een uur voordat je iets in je handen krijgt. Je doet er goed aan om van tevoren goed te bedenken wat je wilt spelen. Ik ben zelf erg wispelturig. Ik begin met netjes in een rij te staan om vervolgens af te haken wanneer het te lang duurt. Op deze manier zie je minder dan mogelijk is, en dat is natuurlijk zonde. Morgen ga ik het dan ook anders aanpakken!

Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over de E3 en deze schitterende, eerste dag op de beurs. Helaas voor jullie en gelukkig voor mij heb ik vanavond nog een mooi feestje van Bethesda in West Hollywood. Ze hebben een mechanische stier. Meer verantwoording lijkt me onnodig.