E3 2011: Maandag

Pheno

Als eerste mocht ik het spits afbijten en naar de persconferentie van Microsoft. Het was heel druk voor het gebouw waar het plaats zou vinden. Iedereen liep met dezelfde gedachte: alstublieft niet alleen aankondigingen over Kinect. Ondanks de drukte had ik gelukkig een goede plek om toch alles te zien.

Microsoft was een karige presentatie. Heel leuk dat Kinect, maar door de strot duwen is niet mijn favoriete tactiek. Eigenlijk was Tim Schafer nog de man met humor. Sesamstraat voor Kinect, maar zoals hij het aanprijst dan wil je het nog spelen ook. Naar mijn mening geen verrassingen, zelfs Halo 4 was al wat doorgeschemerd. En daar moet je dan nog anderhalf jaar op wachten, dus kondig het dan gewoon niet aan. De Modern Warfare 3-demo zag er mooi uit, maar natuurlijk kwam de onvermijdelijke timed exclusive deal met Activision weer op de proppen. Mass Effect met Voice Control door middel van Kinect. Woeptiedoe.

Kinect wordt nu wel overal met de haren bijgetrokken. Dat je je Xbox kan besturen met je stem en zo de laatste films, series en dergelijke kan zoeken is mooi, maar hebben wij die services straks ook meteen in Europa? En gaat Nederlands ook ondersteund worden? Het was al met al geen overtuigende presentatie. Alles was tot op de puntjes uitgewerkt, alles werd dan ook getoond op schermen, zodat de presentatoren handig voor konden lezen en ook meteen wisten waar ze het podium af moesten. Scripted grappen lezen is dan wel weer zo jammer...

Daarna als een speer naar de bus voor de EA-persconferentie. In het Orpheum Theatre, waar ook America got talent o.a. opgenomen is. Geen Osbourne te bekennen dit keer, maar wel een paar leuke trailers. Wederom niets nieuws onder de zon, maar door het internet en het 'uitlekken' van plannen is dat onmogelijk aan het worden. Jammer, dat wel. Battlefield 3 ziet er in ieder geval schitterend uit. Ik ben geen shooterfan, maar deze wil je alleen al meekijken voor de grafische pracht. Eind dit jaar wordt een mooie periode voor shooters, met Modern Warfare 3 en BF3 op komst.

Het uit de auto gaan in Need for Speed lijkt me helemaal niets. Zo gekunsteld, het is een racespel, ik wil niet rennen, springen en agenten slaan. Ik wil ze eruit racen. Nou ja, we gaan het nog spelen, maar de eerste indruk is niet best. Een slappe Mirrors Edge-gevoel meets Heavy Rain-besturing en als kers een Need for speed-sausje erover.

Daarna een reisje door de ghetto richting Sony. We hadden één uitnodiging, maar door gewoon door de achterdeur naar binnen te lopen konden we gewoon met drie personen aanwezig zijn. Grootste verrassing vond ik daar wel de aangekondigde 3D-televisie. Daarna was alles uit te proberen onder het genot van een hapje en een drankje. Natuurlijk heb ik de 3D-televisie uitgeprobeerd en het is gewoon zo tof dat het twee totaal verschillende beelden tegelijk kan tonen. Splitscreen gebeurt niet op je scherm, maar het verschil zit pas in de bril. Zo keek ik naar een jeep die aan het racen was en Nebo kijkt tegelijkertijd naar een brommer op dezelfde televisie. Even op een knopje op de bril duwen en ik zie ook de brommer. Wow. Misschien wat klein qua afmetingen, de televisie is 24 inch, maar deze techniek is wel erg veelbelovend.

Final Fantasy XIII-2 wordt beter dan zijn voorganger. Lineair my ass. Morgen ga ik een van de producers interviewen, dus ik ga heb nu genoeg munitie erbij om hem te vragen waarom ze bepaalde dingen zo gedaan hebben. Ik denk dat een kwartier niet genoeg is, maar we gaan het proberen. Ik heb de demo geheel uitgespeeld, er kwamen zelfs mensen naar me toe omdat ze dachten dat ik bij het personeel hoorde. Ik liep er vrij vloeiend doorheen en daardoor dachten ze dat ik een demo gaf van het spel.

Daarnaast heb ik onder ander Uncharted 3, Ninja Gaiden 3 en Street Fighter vs Tekken gespeeld. Dat scheelt me weer veel tijd op de beurs zelf.

Even wat foto's voor een sfeerimpressie bij Sony.

Ons uitzicht net voor de persconferentie zelf:

Na de persconferentie gebeurde er van alles op allerlei kleine podia. Deze mannen hierondet zijn goed in breakdancing!

Jane's Addiction gaf een concertje weg:

En ja, hoe moet ik dit mijn vrouw uitleggen...Echt, het is een gamebeurs schat!