Afgelopen week in 1902; Real Madrid CF wordt opgericht

Jeffrey

6 maart, 1902. Sociedad Madrid FC, kortweg Real Madrid, wordt opgericht door een splitsing van Club Español de Madrid. De eerste president was Juan Padrós Rubió. In 1920 werd er besloten om de naam te veranderen in Real Madrid. Koning Alfons III gaf de club de titel 'Real' wat Spaans is voor koninklijk.De oprichting blijkt een gouden vondst, zo blijkt door de jaren heen. In het Spaanse voetbal is de club de succesvolste voetbalclub en de FIFA noemde De Koninklijke: "De beste club uit de twintigste eeuw." En daar is niets teveel aan gezegd, het palmares van de club is op zijn zachtst gezegd imposant.

De club wist in zijn 109-jarige bestaan op nationaal niveau in totaal 31 keer de titel te winnen. Voor het eerst in 1903, een jaar na oprichting. en voor het laatst drie jaar geleden, in 2008. Ook de Spaanse beker werd veelvoudig in ontvangst genomen door de Madrilenen. In totaal maar liefst 17 keer, de laatste keer was in 1993. Ook internationaal ging het Los Blancos vaak voor de wind. In 1985 en 1986 werd de UEFA Cup gewonnen en in 2002 de Super Cup. Verder werd maar liefst vijfmaal de wereldbeker gewonnen, in 2002 voor het laatst, tegelijk met de Super Cup. Naast al deze successen mag Real zich de kampioen van de Champions League noemen. In totaal werd er negen keer beslag gelegd op de Cup met de Grote Oren Daarmee zijn ze recordhouder, voor AC Milan de die de beker 'slechts' zeven keer mee naar Italië nam.

Al vanaf de oprichting van de Spaanse competitie in 1929, doet Real mee in de bovenste regionen. Het gehele eerste seizoen stonden Los Merengues bovenaan, tot de laatste wedstrijd. Athletic Bilbao was in die wedstrijd te sterk voor de Madrilenen en kroonde zichzelf zo tot Spaans kampioen. Het duurde slechts drie jaar voordat ze zich in Madrid de beste van Spanje mochten noemen. Het jaar daarop werden ze wederom kampioen en hiermee waren ze de eerste club die tweemaal op rij de titel in de wacht wist te slepen.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog, in 1945, werd de tot dan toe onbekende Santiago Bernabéu Yeste trainer van de withemden. Na zijn ambtstermijn wist bijna heel de wereld wie de beste man was. Zijn beleid zorgde ervoor dat het Estadio Santiago Bernabéu werd gebouwd en hij maakte van Real de eerste multinationale club. Ook sportief was Bernabéu bijzonder succesvol. Tussen 1956 en 1960 wist de club vijfmaal op rij de Champions League te winnen.

Op 2 juni 1978 overleed Bernabéu, ondertussen een legende bij Real. Voordat hij stierf had hij de Madrilenen in de jaren 70 nog vijfmaal de nationale titel en driemaal de beker zien winnen. Het waren absolute topjaren voor Los Blancos. Als memoriam werd vervolgens de Trofeo Santiago Bernabéu georganiseerd: een toernooi ter nagedachtenis aan een van de belangrijkste clubiconen in de geschiedenis van de Spaanse ploeg.

Na de successen in de jaren 70 bleef het een tijdje rustig rondom Real Madrid. Pas eind jaren 80 begon het weer aan te trekken en dit zorgde gelijk voor vijf nationale titels op rij. Vanaf 1990 ging het hard omhoog met het niveau van Real. De Madrilenen kregen een nieuwe president, Florentino Pérez. Om zichzelf populair te maken bij het Spaanse publiek beloofde hij ieder jaar een galáctico naar Madrid te brengen. In 2000 kwam Luis Figo over van aartsrivaal FC Barcelona voor ruim 38 miljoen pond. Een jaar later wist Perez Zinedine Zidane bij Juventus los te weken voor maar liefst 46 miljoen pond. Nog weer een jaar later was het de beurt aan Ronaldo, in die tijd nog uitkomend voor Internazionale. Voor hem werd 'slechts' 30 miljoen pond betaald. In het jaar dat Ronaldo werd gekocht, wist het sterrenensemble van Real de Champions League te veroveren, voor de negende en tot op heden laatste keer. Een jaar later werd David Beckham bij Manchester United voor een slordige 25 miljoen pond weggekocht.

Naast alle aankopen vond Perez het ook belangrijk dat de jeugd een kans kreeg. Hij liet Raúl en doelman Iker Casillas doorstromen naar het eerste elftal. Geen slechte keuze zo bleek later. Raúl vertrok vorig jaar pas naar Schalke 04, terwijl Casillas nog steeds het doel van de Madrilenen verdedigt. Ook in 2003 wist Real de titel op te eisen. Na dat kampioenschap duurde het liefst vier jaar tot ze zich opnieuw de beste van Spanje konden noemen. Onder leiding van Fabio Capello werd overtuigend de eerste plek in de competitie behaald en een jaar later, onder het bewind van Bernd Schuster, werd wederom de titel binnengehaald.

In de rijke historie van Real Madrid was er ook plek voor een aantal Nederlanders. De eerste landgenoot die de overstap naar de topclub durfde te maken was John Metgod in de periode 1982-1984. Daarna was in Clarence Seedorf in 1996 de volgende die de overstap maakte en vervolgens de Champions League wist te winnen met de ploeg. In 2006 kwam Ruud van Nistelrooij naar Spanje, een jaar later volgden Arjen Robben, Royston Drenthe en Wesley Sneijder zijn voorbeeld. Nog een jaar later kwamen er wederom twee Nederlanders. In de zomer werd Rafael van der Vaart gekocht van Hamburger SV. In de winter kwam Klaas-Jan Huntelaar het team ook versterken. In 2009 en 2010 vertrokken echter alle Nederlanders weer zodat er nu geen enkele landgenoot bij de Koninklijke meer actief is.

Ook Nederlandse trainers waren er te vinden bij Real. In tegenstelling tot het aantal spelers, waren er slechts twee Nederlandse coaches die deze baan mochten vervullen. Leo Beenhakker was van 1986 tot 1992 trainer van de Madrilenen. In deze periode werd hij drie keer kampioen en veroverde eenmaal de beker. Landgenoot Guus Hiddink bracht het er minder goed vanaf. Hij was in 1998 en 1999 trainer, maar werd vroegtijdig ontslagen. Hij wist enkel de wereldbeker te winnen met het Spaanse team.

Op dit moment is Perez wederom president van de Spaanse club en is opnieuw met geld aan het strooien. Afgelopen transferperiode werden onder andere Ángel Di María van Benfica, Pedro Leon van Gétafe en Mesut Özil van Werder Bremen gekocht. Ook kreeg Real weer een nieuwe trainer. José The Special One Mourinho is degene die de Madrilenen weer op het juiste spoor moet brengen. Op dit moment staat Real tweede in de nationale competitie op gepaste afstand van aartsrivaal FC Barcelona.

Real Madrid is op dit moment de rijkste club ter wereld met een budget van om en nabij de 351 miljoen euro. Verder is het op Manchester United na de meest waardevolle club ter wereld, ze vertegenwoordigen een waarde van maar liefst 950 miljoen euro. De successen hebben echter ook een zwarte kant. Naast de gigantische waarde en het budget beschikken Los Merengues ook over een schuldenpost van dik 325 miljoen euro.