Mario en sport

Stefan (Nebo)

Mario is nog altijd één van de, zoniet de bekendste game-karakters. De beste man duikt in ongelooflijk veel games op en heeft dan ook behoorlijk wat rollen op zich genomen. Dokter of autocoureur, het ligt de geliefde loodgieter allemaal. Een vettig mannetje als Mario kan natuurlijk wel wat sport gebruiken. Onlangs is Mario Sports Mix verschenen voor de Nintendo Wii waarin Mario en zijn vrienden een tal van sporten beoefenen. Hoogtijd om eens terug te blikken op de sportcarrière van Mario!

Mario Kart
Mario Kart was een pioneer van racegames. Bijna elke jongen en elk meisje heeft vroeger rondgereden met Yoshi, Mario, Luigi of Toad. Het principe is al jaren hetzelfde gebleven; je kiest een karakter, rijdt rondjes op banen, pikt power-ups op en vuurt deze af. Sommige power-ups hebben een positieve invloed op jou, zoals een snelheidsboost of een sprong waardoor je bochten kan afsnijden. Sommige power-ups benadelen je tegenstanders, zoals rode schilden, sterren en bananen. Je hebt drie verschillende cups die je allemaal graag wilt winnen. Zodra je in de top 3 bent geëindigd van een race, wordt een nieuwe race unlocked en zo baan jij je een weg naar de top.

Mario Kart werd het leukst wanneer je het met vrienden speelde. Ieder een poppetje en elkaar de hele dag dwarsbomen. Kwam hij achter je rijden om een groen schild op je af te vuren? Vlug een banaan neerleggen en je hebt nergens last van. In al die jaren is het concept niet veranderd. Banen zijn veranderd, er zijn karakters bij gekomen en er zijn verschillende voertuigen toegevoegd. Maar het concept dat al die jaren geleden op de SNES gevormd werd, is niet meer veranderd.

In de loop der jaren heeft bijna elke console en handheld van Nintendo een Mario Kart-game. De nieuwste aanwinst in de serie is Mario Kart voor de Nintendo Wii. Nieuw in dit deel is de mogelijkheid om online te gaan met je favoriete karakter. De game kende zestien nieuwe banen, maar ook zestien klassiekers uit de voorgaande games.

Mario Tennis
Mario en Tennis ontmoetten elkaar in 1995 dankzij de Virtual Boy. De game verkocht slecht en is nooit in Europa verschenen. Velen van jullie zullen daardoor pas in aanraking gekomen zijn met Mario Tennis in 2000 of later. In 2001 verscheen Mario Tennis op de Gameboy Color, waar de nadruk lag op de story-modus zonder Mario en zijn vrienden.

De Mario Tennis-game hanteren de basisregels van het echte tennis, maar voegt hier een flinke lading chaos en onmogelijke taferelen aan toe. De banen zijn stuk voor stuk gebaseerd op de werelden die Mario in zijn platform-avonturen verkent en er zijn party-modi en enkel- en dubbelspellen. Ook alle bekende Nintendo-figuren zijn aanwezig. Elk figuur kent zijn eigen kwaliteiten en krachten om de tegenstanders te voorzien van onstopbare tennisballen.

Het laatste, volledig nieuwe deel in de Mario Tennis-franchise met Mario Power Tennis voor de GameCube is voor ons Europeanen inmiddels alweer zes jaar geleden. In 2009 werd de Wii echter voorzien van een remake van Mario Power Tennis waar, afgezien van de controls, weinig aan veranderd was. Een volledig nieuw deel is vooralsnog uitgebleven. De Mario Tennis-games worden door critici niet gezien als de beste sportgames van Mario, maar worden ondanks de kritieken goed verkocht.

Mario Golf
Twaalf jaar geleden kwam de eerste Mario Golf-game uit voor de Nintendo 64 en de Game Boy Color. Daarvoor was Mario ook al beschikbaar in andere golfgames maar deze titel zullen de meeste gamers zich wel herinneren. De game kreeg goede recensies en was makkelijk op te pakken en te spelen. Alhoewel het niet in eerste instantie opvalt bevat de game een diepgaande engine die behoorlijk wat berekeningen maakte. Zo moest je toch rekening met dingen zoals de wind, het karakter waarmee je speelde en de richting waarin je de bal sloeg.

Waar de Nintendo 64-versie al goed ontvangen werd is de Game Boy-versie nog net even beter ontvangen. Die versie werd als "Must Buy" bestempeld. Daarnaast kon je de gegevens van de Game Boy-versie uploaden naar de Nintendo 64-versie zodat je op het grote scherm ook kon spelen met je karakter uit de Game Boy-versie. Helaas kon je op de Nintendo 64-versie niet de Game Boy-gegevens opslaan zodat de gegevens weer op de Game Boy-versie beschikbaar werden.

In 2004 kwam het vervolg op deze game, Mario Golf Toadstool Tour, uit op de GameCube. Deze versie zag er grafisch beter uit dan zijn voorganger maar kreeg wel de kritiek dat er geen echte veranderingen in zaten. Ook deze versie kreeg een handheld-versie en deze keer op de Game Boy Advance: Mario Golf: Advance Tour. Ook tussen deze beide versies was het mogelijk om gegevens uit te wisselen. Beide versies kregen goede recensies maar konden net niet tippen aan de Nintendo 64- en Game Boy Color-versie.

Super Mario Strikers
Het moge duidelijk zijn dat Mario er een handje van heeft om zich te mengen in het rijke scala aan sporten. Voetbal is één van de sporten waar hij pas halverwege de jaren nul een poging in waagt dankzij Super Mario Strikers voor de GameCube, in Europa beter bekend als Mario Smash Football. In Super Mario Strikers kiezen spelers één van de bekende Nintendo-figuren als teamcaptain die samen met vier andere leden een vijfkoppig team vormt. Elk karakter heeft zijn eigen vaardigheden wat betreft snelheid, schotkracht en meer.

Super Mario Strikers kan gezien worden als een combinatie van voetbal en een vrije vechtsport, want veel regels zijn er niet. Men kan elkaar genadeloos onderuit beuken en te dicht bij de keeper komen resulteert in een pak slaag. Uiteraard zijn ook de wapens die we kennen van games als Mario Kart aanwezig. Bananenschillen op het veld, rode schilden die de oppositie onderuit halen en de superkrachten van de karakters zijn slechts voorbeelden die voor chaos op het veld zorgen.

Twee jaar later verscheen het vervolg op de Nintendo Wii in de vorm van Mario Strikers Charged. Deze game voegde onder andere een online component toe waarbij spelers het op kunnen nemen tegen gamers over de hele wereld. Wij zijn benieuwd of Nintendo de game ook naar de Nintendo 3DS zal brengen.

Dancing Stage: Mario Mix
Dancing Stage: Mario Mix is de Europese versie van Dance Dance Revolution: Mario Mix uit 2005. De game verscheen op de GameCube en was de eerste Dancing Stage game buiten Japan. De game is matig tot goed ontvangen door de pers.

De game die gebundeld was met de bijbehorende dansmat draait om Waluigi die de 'Music Notes' uit het spel verspreid had en jij als speler moest deze terugzoeken. De story-mode had achttien liedjes die je moest uitspelen. Na het uitspelen van de story-mode kon je opnieuw beginnen en waren zes liedjes vervangen door een ander liedje.

In het zaten in totaal 29 liedjes waarvan de meeste uit andere Mario-games kwamen. In het spel kreeg je bij elk liedje ook informatie te zien uit welk spel het liedje kwam. Zo zit er een nummer in dat "Hammer Dance" heet en uit Super Mario Bros. 3 komt. De game had als extra ook een Mush-mode, een mode waarin de pijlen veranderde in vijand van Mario waar je dan op moest stampen.