Crew GOTY 2010

koei

2010 was weer een mooi gamejaar met vele toppers voor alle platformen. Waar de Wii er vorig jaar nog een beetje bekaaid vanaf kwam hebben ook de Wii-bezitters dit jaar van een aantal mooie games kunnen genieten! Dit jaar was verder het jaar van de 'innovatie'. Microsoft en Sony hebben een stap in de richting van Nintendo gezet in de hoop ook een stuk van de casualgames-markt voor zich te winnen. Helaas valt het aanbod van deze 'innovatieve' games nog enigszins tegen waardoor er geen enkele Kinect- of Move-game terug te vinden is in de lijst met de tien games die volgens de FOK!gamescrew iedere zichzelf respecterende gamer minstens geprobeerd zou moeten hebben.

Vorig jaar hebben we vooruitgekeken naar 2010 en toen keken we het meest uit naar Heavy Rain. Is deze game ook daadwerkelijk de GOTY van 2010 geworden of heeft een andere game toch de koppositie veroverd? Ter herinnering, de top tien van games die we het liefst wilden spelen zag er vorig jaar als volgt uit:

10. Diablo 3 / The Last Guardian
9. Alan Wake
8. Mass Effect 2 / Modnation Racers
7. Super Mario Galaxy 2
6. Final Fantasy XIII
5. Mafia II
4. Splintercell Conviction
3. Bioshock 2
2. God of War 3
1. Heavy Rain

Het moge duidelijk zijn dat de games op de gedeelde tiende plaats geen GOTY 2010 zijn geworden aangezien ze het jaar niet gehaald hebben. Alle andere games zijn wel in 2010 op de markt verschenen en zijn wisselend ontvangen. We trappen de top 10 van 2010 dit jaar in ieder geval af met Super Mario Galaxy 2!

goty

Titel Super Mario Galaxy 2
Platform(en) Wii
Uitgever Nintendo
Releasedate 11 juni 2010

It's me, Mario! De loodgieter blijft populair, ondanks de vele verschijningen in allerlei soorten spellen. Met Super Mario Galaxy 2 heeft Nintendo weer een schitterende platformer uitgebracht. Het is geen revolutie in het genre, maar een evolutie van het al ongelooflijk goede eerste Galaxy-spel. Dit keer is Yoshi ook van de partij, die met zijn handige tong vele harten doet smelten. Het lijkt wel of de wereld niet genoeg kan krijgen van de 25 jaar oude Mario. Als Nintendo de lat elke keer zo hoog weet te leggen zien wij dat niet snel gebeuren. Van ons mag hij vijftig worden!

goty

Titel Final Fantasy XIII
Platform(en) PlayStation 3 / Xbox 360
Uitgever Square Enix
Releasedate 9 maart 2010

De laatste telg in de reeks waar altijd wel wat om te doen is. Vele fans wachten nog steeds op de dag dat er een deel uitkomt dat het spel der spellen in de reeks kan verbleken. Helaas, deel zeven staat nog steeds op eenzame hoogte en iedereen hoopt nog steeds op de HD-remake. Ondertussen deed Square Enix dit jaar een gooi met Final Fantasy XIII. Toch geen slechte worp, zo blijkt uit onze crew-stemming. Het matige begin valt gelukkig weg naarmate het spel vordert, de filmpjes zijn ware meesterwerken en de schijfruimte van je console wordt goed gebruikt met de hoeveelheid save-punten in het spel. De beste Final Fantasy tot nu toe? Nee, maar toch weer een must voor de fans.

goty

Titel Halo Reach
Platform(en) Xbox 360
Uitgever Microsoft
Releasedate 14 september 2010

Halo Reach is de vijfde Halo-game van Bungies hand. Ditmaal betreft het geen sequel maar een prequel op de gebeurtenissen van Halo Combat Evolved. Deze in september verschenen shooter brengt naast de vernieuwde multiplayer een belangrijker en grootser verhaal dan zijn voorgangers. Met de nieuwe wapens en sublieme graphics was de strijd tegen de Covenant nog nooit zo leuk. De multiplayer is een geweldige online-ervaring die je urenlang aan het scherm gekluisterd kan houden. De schreeuwende 10-jarigen moet je er helaas maar bij nemen.

goty

Titel Alan Wake
Platform(en) Xbox 360
Uitgever Microsoft
Releasedate 14 mei 2010

Vijf jaar lang hebben fans gewacht op deze Psychological Action Thriller. Oorspronkelijk bedoeld als PC-game kwam Alan Wake in mei toch uit in de vorm van een Xbox 360-exclusive. Alhoewel het helemaal geen volbloed horrorgame is, kan Alan Wake je zonder problemen urenlang op het puntje van je stoel laten trillen. Het geweldige verhaal en de intrigerende sfeer zijn zeker de grootste troeven van deze game. Als je eenmaal Alan Wake begint te spelen is het moeilijk om de controller weer neer te leggen.

goty

Titel God of War III
Platform(en) PlayStation 3
Uitgever Sony
Releasedate 19 maart 2010

De God of War-serie stond al als een huis, maar met de eerste titel voor de PlayStation 3 gingen de makers helemaal los. Prachtige graphics en alles speelde zich af in een mooie wereld. In deel drie was Kratos op zoek naar Zeus, om hem een kopje kleiner te maken. Op deze zoektocht krijg je te maken met alle andere Griekse goden die in opdracht van Zeus jou proberen te doden. De eerste eindbaas die je tegenkomt, Poseidon, is tevens één van de beste eindbazen ooit gemaakt. De intensiteit en grofheid straalt van de game af en het is echt genieten om iemand zijn kop van zijn romp af te trekken. God of War 3 is een grof spel, een misselijkmakend spel, maar vooral: één van de beste spellen van 2010!