Vandaag in 2004; De aanslag op Kokmeijer

Sjors (Sj0rSz)

17 december 2004; een datum die Niels Kokmeijer en Rachid Bouaouzan nooit meer zullen vergeten. Zes jaar geleden bezorgde Bouaouzan, die destijds in dienst van Sparta Rotterdam speelde, Kokmeijer van Go Ahead Eagles een dubbele beenbreuk, nadat hij een schandalige overtreding maakte.

Tot aan die bewuste vrijdagavond was Kokmeijer een voetballer, die zijn carrière bij de jeugd van USVU uit Uitgeest begon. Vervolgens trok hij naar ADO '20 en Heemskerk, waarna hij op 19 april 1999 debuteerde in het betaald voetbal bij FC Volendam. Na drie jaar wilde de aanvaller meer en koos voor een avontuur bij sc Heerenveen. Een kuitbeenbreuk zorgde er echter voor dat hij nooit in actie zou komen voor de Friezen. Na twee seizoenen vertrok de inmiddels 33-jarige voetballer naar HFC Haarlem, waar hij weer weer van zich deed spreken.

In zijn laatste jaar als professioneel voetballer kwam Kokmeijer uit voor Go Ahead Eagles, waar hij slechts veertien wedstrijden zou spelen. De aanvaller speelde zijn laatste duel zes jaar geleden, op 17 december. Kokmeijer was in het duel tegen Sparta Rotterdam (2-2) verantwoordelijk voor beide treffers, die destijds door Danny Koevermans en Riga Mustapha onschadelijk werden gemaakt.

De slotfase van het duel zou echter voor veel verontwaardiging in ons land zorgen. In de laatste tien minuten haalde Bouaouzan, die zijn club een strafschop onthouden zag worden, Kokmeijer op schandalige wijze onderuit. In de vertraagde beelden was vervolgens duidelijk te zien dat het been van de aanvaller van Go Ahead Eagles was gebroken. De speler werd direct naar het ziekenhuis afgevoerd en de Marokkaanse aanvaller kon met rood vertrekken. Dit was tevens het sein voor een hetze tegen de speler, die voor deze schandalige fout verantwoordelijk was.


Beelden van de schandalige overtreding van Bouaouzan op Kokmeijer


Enkele dagen na het incident betuigde zowel Bouaouzan als Sparta Rotterdam spijt. "Rachid Bouaouzan is geweldig geschrokken, zeer ontdaan en onder de indruk van de beelden van zijn zware charge op Niels Kokmeijer", waren de woorden van voorzitter Peter Bonthuis op de website van de club. Op diezelfde dag kwam ook het nieuws naar buiten dat Kokmeijer overwoog naar de politie te stappen.

De aanklager van de Nederlandse voetbalbond was ondertussen ook aan het werk gegaan en kwam drie dagen na het verschrikkelijke incident met een voorstel voor tien duels schorsing, waar ook nog twee voorwaardelijke wedstrijden aan toe werden gevoegd. Sparta Rotterdam accepteerde de straf zonder pardon en voegde daar op 21 december aan toe dat de aanvaller ook een disciplinaire straf zou krijgen. De ploeg uit Rotterdam Kralingen zette de speler namelijk voor onbepaalde tijd op non-actief, waardoor hij voorlopig niet meer op de velden te zien zou zijn.

Op 22 december maakte Kokmeijer bekend aangifte te doen tegen Bouaouzan. Op dat moment was de toekomst van de voetballer, die met een gecompliceerde beenbreuk in het ziekenhuis lag, ongewis. Daarnaast was hij van plan de geleden schade op zowel de Marokkaan als Sparta Rotterdam te verhalen. Daarnaast was de zwaar geblesseerde aanvaller ook ter oren gekomen dat Bouaouzan een forse schorsing had gekregen. Kokmeijer hechtte hier echter geen waarde aan. "Of hij nu voor drie of dertig wedstrijden wordt geschorst: ik heb er toch niets aan," waren zijn woorden.


Niels Kokmeijer, het slachtoffer van Bouaouzan


Het jaar 2005 was elf dagen oud toen bekend werd dat Kokmeijer nooit meer zou voetballen. De artsen hadden de speler eerder al laten weten dat het nog onzeker was of hij ooit normaal zou kunnen lopen, laat staan het beoefenen van voetbal. Op het moment van de bekendmaking had Kokmeijer al vier operaties achter de rug. Bij de derde ingreep constateerden de doktoren dat er een hoop schade was aangericht. Zo waren verschillende spieren, spierweefsel en één van de drie slagaderen kapot.

Na de dwaze overtreding van Bouaouzan was niet alleen heel voetballand in rep en roer. Ook het Openbaar Ministerie bemoeide zich ermee en klaagde de Marokkaan aan. De voetballer werd zware mishandeling, wat in de Nederlandse voetbalgeschiedenis een unicum was, ten laste gelegd. Op 27 juli werd Bouaouzan veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden een taakstraf van 200 uur. De voetballer van Sparta Rotterdam ging echter in hoger beroep, waarna de straf werd teruggebracht tot zes maanden voorwaardelijk. In het jaar 2008 werd deze uitspraak nog eens door de Hoge Raad bevestigd.

Kokmeijer dacht op dat moment echter niet meer aan voetbal en wilde zo snel mogelijk herstellen. Bouaouzan keerde in de nacompetitie weer terug bij Sparta Rotterdam en tekende in het duel tegen Helmond Sport voor de winnende goal. Dankzij deze treffer keerde de Rotterdammers weer terug naar de Eredivisie. Toch had de Marokkaan geen leven meer op de Nederlandse voetbalvelden. Hij werd door alle fans uitgekotst, waarna hij in 2007 naar Engeland vertrok.


Bouaouzan vertrok uiteindelijk naar het buitenland


De nasleep van het incident rondom Kokmeijer duurde echter voort. In juni 2006 liet de 33-jarige Uitgeestenaar enige tijd beslag leggen op de rekening van Sparta Rotterdam. Dit zou enkele maanden duren, waarna beide partijen in november 2007 tot overeenstemming kwamen.

Toch zou dit voor Kokmeijer slechts een pleister op de wond zijn. De voormalig voetballer zal voor de rest van zijn leven niet meer normaal kunnen lopen en zal voor altijd verbonden blijven aan de gruwelijke overtreding, die op 17 december 2004 plaats vond.