Lowlands interview: OK Go

René (MrManiak)

Een van de grootste YouTube-sensaties op het gebied van videoclips, was toch wel de clip ‘Here It Goes Again!' van OK Go. Het memorabele gespring en gehup over loopbanden werd miljoenen keren bekeken, waardoor een nieuwe hype werd geboren. De band vindt originele clips belangrijk, want dat is naar eigen zeggen veel beter dan wat er nu te zien is. Benieuwd naar het verhaal achter OK Go? FOK! had op Lowlands een interview met de bassist van de band, Tim Nordwind.

OK Go

Tim is eigenlijk nog maar net in Biddinghuizen aangekomen. "Gisteren kwam ik aan in Amsterdam, een erg mooie stad." Lowlands is echter nog onbekend terrein voor hem. "Het is allemaal zo...rustig, zo groen. Veel bomen, heel erg veel mensen lijken erg blij. Kijk, in Amerika wordt er bier gegooid naar artiesten, hier voelt het totaal anders aan. Het publiek wordt uitgenodigd bij ‘ons', en voor ons voelt het ook als een thuiskomst."

OK Go is niet zomaar ontstaan, de benaming voor de groep startte bij een zomerkamp waar Tim en Damien beiden zaten toen ze 12 jaar oud waren. "We hadden een tekendocent genaamd Kurt. Van wat wij konden zien en roken was hij een echte stoner, hij meurde ook gigantisch naar stinkdier. Tijdens de tekenlessen vertelde hij ons altijd van die geweldige ‘parels van wijsheid'." Zo'n parel is bij Tim altijd bijgebleven. "We kregen ooit eens een opdracht waar hij zei: ‘Oké, voel het papier aan. Ja? Voel nu de boom daar aan. Ja? Oké... Teken het verschil tussen het papier en de boom'. Het sloeg werkelijk nergens op, maar de lessen waren zo leuk om te volgen dat we bleven.'
En tijdens die lessen ontstond de bandnaam die we vandaag de dag kennen. "Kurt legt een opdracht erg langdradig en langzaam uit, maar wij zijn dan allang begonnen met tekenen. Als hij met zijn verhaal klaar was gaf hij het teken dat we konden beginnen met tekenen door te zeggen: ‘Ok.........Go!'. Die zin is zo goed blijven hangen dat we het jaren later als bandnaam hebben gebruikt."
"Toch vraag ik me af wat er van die man is geworden", legt Tim zichzelf voor. "Ik weet wel dat hij nog leeft, ik zou hem heel graag nog eens willen ontmoeten.

De videoclips van OK Go zijn zowel memorabel als origineel te noemen. Leuke voorbeelden zijn de clips van ‘Here It Goes Again!', ‘A Million Ways' en de Rube Goldberg-versie van de track ‘This Too Shall Pass'. Wat onderscheidt OK Go in videoclips van andere bands? "We maken onze eigen video's. Kijk, bij de echt bekende bands zit het label er bovenop. Het is ook een formule. ‘Wij willen een band die lijkt op dit, die klinkt als dat', dat idee. Maar wij zijn daar erg op tegen. De clips die wij maken starten vanaf het gemaakte album. We maken alles zelf, het zijn echt onze projecten. Het is gewoon erg leuk om kleine kunstprojectjes te maken.

‘A Million Ways' is gefilmd in de achtertuin van Damien. Toch kwam de echte hit voor OK Go enige tijd later. "Bij shows willen we altijd wat groots doen. We wilden toch iets meer laten zien dan we hadden gemaakt, dus hebben we aan de zus van Damien gevraagd of ze ons wilde helpen met de choreografie voor ‘A Million Ways'. Om het groter te maken hadden we het idee om iets met loopbanden te doen." Zo gezegd, zo gedaan. Er worden acht loopbanden gehuurd en later in de week weer teruggebracht naar de winkel. Het oefenen kon van start gaan. "Tijdens het oefenen en het instuderen van de pasjes was het ritme niet goed, waardoor we uiteindelijk het liedje ‘Here It Goes Again!' hebben gekozen. Het gefilmde was alleen niet bedoeld als videoclip, om het terug te kijken." Toch is de clip online gekomen en een hit van jewelste geworden onder de YouTube-kijkers. "We hebben de oefenvideo eerst laten zien aan vrienden en kennissen, die het weer doorstuurden aan anderen, die het ook weer doorstuurden et cetera. Uiteindelijk hebben we de clip online gezet als een bedankje voor onze fans." Het leuke was dat de platenmaatschappij er niets vanaf wist, net zoals de managers van OK Go. "Niet dat ze het erg vonden hoor. Zeker niet omdat de video als een soort van perfecte storm over het internet raasde."

OK Go

Ook de Rube Goldberg-versie van ‘This Too Shall Pass' is een kijkcijferkanon geweest. Hier zat alleen iets meer tijd achter dan je zou denken. "We zijn zes maanden bezig geweest. In eerste instantie hadden we een online vacature geplaatst voor twee personen die ons met het project wilden helpen, maar in no-time reageerde een groep van 20 personen van de Science Labs dat ze wilden helpen. Je denkt wel aan het budget, want met 20 man hadden we geen rekening gehouden! Gelukkig zeiden ze dat we ons ‘geen zorgen hoeven te maken over het geld' ". Een sponsor werd gevonden en de video werd gemaakt. "Twee maanden ideeën gemaakt, vier maanden gebouwd. Toch hebben wij als band pas de laatste twee weken intensief meegemaakt, de rest van de tijd waren wij op tour."
Tijdens de tourperiode hebben de wetenschappers ook vele ideeen verzonnen en soms ook gebouwd. Niet alle plannen voor de machine zijn ook in de praktijk gebracht. "Een ontzettend mooi idee was een enorm beeld van een vogel. De vogel zou omvallen in een bak met water, het water zette weer iets anders in werking en de machine gaat door. Maar het was allemaal te mooi, te gladjes. We wilden een machine met voorwerpen die iedereen ook in huis kon hebben, dus een enorme vogel was geen optie." Maar hoe mooi de rest ook was, de machine werkte niet vlekkeloos. "In totaal hebben we acht of negen keer het ding moeten starten, drie keer kwam hij echt tot het einde."

Het album ‘Of The Blue Colour Of The Sky' is nu enkele maanden uit. De reacties zijn goed te noemen. "Ja geweldige recensies en reacties gehad! We hebben met dit album meer risico genomen dan ooit. Ook een andere producer uitgekozen (Dave Fridmann), die lekker trippy is. Hij experimenteerde met de band, wat erg goed uitpakte." En net zoals bij het vorige album, waren er ook dit keer weer uitdagingen om te maken. "Wat we echt wilden maken, was een liedje voor een stadion. Dat is gelukt, maar ook liedjes waar we ons eigen ding in konden doen, onze drive uiten. Lekker beats maken die aanspreken op emotioneel gevoel, maar ook een tikkeltje riskant zijn. Denk maar een beetje aan Prince. Zoiets wilden wij ook proberen, dus je kan hier en daar misschien wat van ‘Purple Rain' horen."

OK Go heeft veel gemaakt voor de game-, film- en televisie-industrie. Een recent voorbeeld is de film the Twillight Saga: New Moon. Het liedje ‘Shooting The Moon' werd gebruikt in de film, dus reden genoeg voor Tim om de film eens te bekijken. "Fan of niet, het is lastig te ontkennen dat het een echte tienerlustfilm is. Voor mij was het een trip om te wachten totdat jouw liedje voorbij komt, dus ik vond het een leuke film. De plaats van het liedje was goed, dus ik ben blij." De tracks die het meeste zijn gebruikt in de media zijn ‘Do What You Want' en ‘Here It Goes Again!'. Vele games gebruiken de tracks. "Onze liedjes doen het erg goed in spellen. De radio sterft toch een beetje uit, dus je moet wel proberen om je product op een andere manier aan de man te brengen. En wees nou eerlijk, kinderen kopen veel liever een nieuwe game dan een cd...Toch?"

Mocht je toch nog een cd willen kopen, het volgende album van OK Go is alweer in de maak. "Bij het schrijven van ‘Of The Colour Of The Blue Sky' hebben we heel veel overgehouden, het is gewoon jammer dat we daar niet aan toe waren gekomen. Ik denk dat de release in de herfst van 2011 is. Binnenkort komt er wel een nieuwe single uit, ergens in september als ik het goed heb. Maar voor nu gaan we eerst touren door Amerika. O, en een groot feest maken op Lowlands natuurlijk."