De Lowlands-tip 5 van n00biedoobiedoo

Marc (MPG)

Nog tien dagen en het Lowlands-festival in de polder van Biddinghuizen barst weer los. De koorts in ons eigen Lowlands-forum bereikt nu al het kookpunt en de komende dagen tippen we hier de acts die de Lowlandsgangers zeker niet mogen missen en de thuisblijvers helaas zullen gaan missen. Vandaag de vijf aanraders van user n00biedoobiedoo.

1. Minus the Bear (vrijdag / 17.40 / Charlie)
Lelijke mannen met mooie liedjes. Mannen met baarden ook natuurlijk, want zo hoort dat in indie-2010. Eigenlijk een soort emorockband, maar door de lichtvoetiger invulling van de muziek toch eerder pop (mede door het gebruik van electronica). Ligt gemakkelijk in het gehoor en uitermate geschikt voor zwoele zomeravonden. Misschien helpt dat de programmeurs en de weergoden om ze op de juiste plaats te zetten.


2. Imelda May (vrijdag / 18.30 / Lima)
Net zoals Amy Winehouse en Duffy grijpt de Ierse Imelda May terug naar een wat meer vintage geluid. Deden eerstgenoemden dat met het oude soul- en 60s pop gevoel, May heeft meer invloeden van rockabilly en country. Iers klinkt ze dan ook bepaald niet. Geweldige stem, fijne verschijning, lekkere liveband. Voor als de vernieuwende muziek op Lowlands je even teveel wordt.


3. Fool's Gold (zondag / 21.45 / Lima)
Afropop wordt het wel eens genoemd. Maar daarmee toch wel iets tekortgedaan. Er wordt, á la Talking Heads rond 1980, westerse popmuziek gemixt met Afrikaanse ritmes, dat zeker. Maar er zijn meerdere wereldmuziekinvloeden te bespeuren. Mede door de Hebreeuwse teksten die voorbij komen is er ook een 'Midden-Oosten-gevoel.' Uitermate geschikt voor een warme Lowlands, uiteraard.



4. Fat Freddy's Drop (vrijdag / 17.30 / Bravo)
Seven kiwi's from Down Under. Ook hier een verscheidenheid aan stijlen: reggae, ska, jazz, soul, soms triphop. Dus waarom al die verschillende stijlen op gaan zoeken als ze hier gecombineerd worden? Precies! Nieuw Zeeland's best verkopende act in eigen land is hier nog niet echt bekend, ondanks het vele touren, maar misschien brengt Lowlands 2010 daar verandering in.


5. Katzenjammer (vrijdag / 15.00 / Lima)
Zo leuk. Vier Noorse meiden die niet genoeg hebben aan één instrument en daardoor telkens met elkaar wisselen. En doen dat met verve. Vrolijk, energiek, aanstekelijk en daardoor nu al een gegarandeerd feestje. Zo charmant, dat ze eigenlijk onder 1. horen te staan.