Dave Mulligan, de laatste speler van Nieuw-Zeeland

Jose Huitema

 Tijdens een wereldkampioenschap komen we elke keer weer  landen tegen waar wij qua voetbal maar weinig van weten, en  doorgaans van hun internationals nog minder. Zo ook Dave  Mulligan, een 28-jarige Nieuw-Zeelander met inmiddels 25 caps  op zijn naam.

Mulligan werd als laatste toegevoegd aan de selectie van Nieuw-Zeeland, die als bijnaam The All Whites hebben. Wie is deze man, wat is zijn voetbalhistorie, waarom zit hij - terwijl hij clubloos is - toch in de selectie van Nieuw-Zeeland? Interessante vragen. Laten we eens gaan kijken.

Naam: David Mulligan
Leeftijd: 28 jaar (24 maart 1982)
Positie:
middenvelder
Huidige club: clubloos

Clubhistorie

Dave Mulligan werd op 24 maart 1982 geboren in Fazakerley, Engeland.  Op 18-jarige leeftijd begon hij zijn professionele carrière als middenvelder bij Barnsley F.C. Hij kwam in Engeland verder nog uit voor Doncaster Rovers F.C., Scunthorpe United F.C., Grimbsy Town F.C. en Port Vale, voordat hij in 2008 verhuisde naar zijn vaderland om te voetballen bij een van de grootste clubs aldaar, Wellington Phoenix.  Hij kreeg daar een tweejarig contract welke aan het begin van 2010 niet werd verlengd.

In Engeland speelde hij in totaal 186 wedstrijden, waarin hij zeven keer het net wist te vinden. Hoewel Mulligan in principe (verdedigende) middenvelder is, is hij vaak te vinden op de backpositie. Zowel links als rechts kan hij uit de voeten. Mulligan is bij de selectie van Nieuw-Zeeland opgenomen als middenvelder.

Internationale loopbaan

Mulligan begon zijn internationale loopbaan al vroeg. Zo speelde hij al bij The All Whites onder 17 jaar, waarmee hij in 1999 uitkwam op het WK onder 17. Hij wist toen twee keer te scoren. Mulligan heeft ook gespeeld voor Nieuw-Zeeland onder 23 jaar en hoorde bij de hoofdselectie van The All Whites die meedeed op het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen in Athene in 2004. 

Mulligan is sinds 2002 doorlopend onderdeel geweest van de selectie van Nieuw-Zeeland. Zo heeft hij met drie doelpunten zijn aandeel gehad in de kwalificatiereeks voor het WK 2010. Toch was het niet vanzelf sprekend dat hij mee zou gaan naar het WK. Sinds Mulligan zijn contract niet werd verlengd, heeft hij geen nieuwe club kunnen vinden. Daarbij is hij in Engeland nou niet bepaald uitgekomen voor grote clubs. Desondanks is hij toch bij de uiteindelijke selectie gevoegd.

Oh ironie

Mulligans laatste club  Wellington Phoenix F.C., waar hij aan de kant werd gezet, was ironisch genoeg de club van de huidige bondscoach Ricki Herbert. Toen hij in 2008 naar Wellington Phoenix kwam, kwam hij terecht in een hele sterke selectie. Elke wedstrijd weer was het voor alle spelers knokken voor een basisplaats. Mulligan greep er meestal naast. Coach Ricki Herbert: "Mulligan kwam bij de enige professionele voetbalclub van Nieuw Zeeland terecht waar de trainer, ikzelf in dit geval, hem niet opstelde. Het was een zeer goede selectie, dus het was altijd moeilijk voor David. Maar tijdens het WK trainingskamp sprong hij er gigantisch bovenuit en zijn instelling is fantastisch geweest. Daarom heb ik hem toch bij de uiteindelijke selectie gehaald."

Mulligan zul je niet horen klagen over deze onzekere periode in zijn voetbalcarrière. Hij voetbalt straks in de grootste spelerswinkel van de wereld, het WK. En zelfs al mocht geen club zich melden voor hem, het WK pakken ze hem nooit meer af. Mulligan: "Elk jochie wil naar het WK voetbal. Daar droom je van maar je verwacht nooit dat het gebeurt. Ik ben zo'n jochie en toch gebeurt het nu, en dat is geweldig!"

Nieuw-Zeeland komt uit in Poule F, samen met Italië, Slowakije en Paraguay. Een voor Nieuw-Zeeland zware poule waar The All Whites vooral tegen Slowakije en Paraguay kans hopen te maken op een paar punten. Ik hoop ten zeerste dat allrounder Mulligan zijn opwachting gaat maken in de basis elf, zeer benieuwd hoe hij het gaat doen!