Lentekriebels op FOK!

Marc (MPG)

De lente zit alweer even in de lucht en dat is te merken. Het nestkastje van FOK!user Sakura is inmiddels bewoond en wij kunnen allemaal meegenieten via de webcam die Sakura in het kastje heeft gemonteerd.

vogel

vogel

 

Begin februari begon een koolmees met het bouwen van een nestje. Daarbij tikte het vogeltje ook driftig tegen het hout van het nestkastje, waarschijnlijk om het hout te keuren. Want voor een kersvers gezinnetje willen ook de dieren het allerbeste.

Eind februari is er sprake van een tweede vogeltje, en het nestbouwen intensiveert zich. Zou er sprake zijn van een koppeltje? Daar heeft het in ieder geval alle schijn van. En jawel, eind maart wordt duidelijk dat het zo is.

vogel


Eerste Paasdag, 4 april is het eindelijk zover. Er is een ei! En er volgen er meer. Elke dag wordt het legsel uitgebreid. Gemiddeld leggen koolmezen zo'n acht tot tien eieren in een nest. Het aantal van acht eieren is op donderdag 8 april bereikt.

vogel

 

Op zondag 11 april lijkt het erop dat we getuige zijn van het leggen van het negende ei. "Er wordt nog steeds niet gebroed. Net wel weer even op het nest. Ik vraag me af of ze een eitje aan het leggen is, ze ademt zeer snel op deze opname. Dit gedrag heb ik al eerder gezien, halverwege de dag thuis komen, tijdje op het nest zitten en dat zeer snel ademen," schrijft Sakura.


vogel

De webcam van Sakura is te volgen via de website http://birdcam.100webspace.net. Vanwege de beperkt beschikbare bandbreedte wordt deze echter niet meer automatisch geüpdatet. Ook zijn er diverse filmpjes te vinden op YouTube. Daarnaast post Sakura de updates ook trouw op ons forum.

Update 25-4-2010:
Na circa twee weken broeden zijn de negen eitjes allemaal uitgekomen. Vader en moeder mees vliegen af en aan met voedsel, dat in de omgeving van het nestkastje in overvloed te vinden is.




Met dank aan FOK!user Mdrop is er weer bandbreedte en webspace voor de webcambeelden. De webcam is dus weer volop te volgen, en wel via: www.loaden.nl/webcam/.