[Special] NHL Trade deadline 2010

Denny (nyny83)

Gisteravond om 21.00 verliep de trade deadline in de NHL, de belangrijkste ijshockeycompetitie ter wereld. Wat de trade deadline precies inhoudt kun je in de special van vorig jaar lezen

Dit jaar bleven de echt grote blockbuster deals uit rond de trade deadline. Echter, al voor de onderbreking vanwege de Olympische Spelen in Vancouver waren er al enkele grote deals gemaakt.


Deals voor de Olympic Break

Zo verhuisde Olli Jokinen samen met Brandon Prust van de Calgary Flames naar de New York Rangers in ruil voor Ales Kotalik en Christopher Higgins. Verder verhuisden Dion Phaneuf, Fredrik Sjostrom en Keith Aulie van de Flames naar de Toronto Maple Leafs, die Matt Stajan, Niklas Hagman, Jamal Mayers en Ian White de andere kant op zagen vertrekken. Vooral Jokinen en Phaneuf zijn spelers die tot de topspelers in de NHL worden gerekend, dus de Flames lijken er niet bepaald sterker op geworden.

Topspeler Ilya Kovalchuk, die lang voor de Atlanta Thrashers speelde, werd weggeruild naar de New Jersey Devils. Het contract van Kovalchuk loopt na dit jaar af, en Atlanta is niet bereid om te voldoen aan zijn exorbitante salaris-eisen (Kovalchuk wilde $12 miljoen per jaar). Op deze manier kregen de Thrashers nog wat terug voor hun topspeler. De betrouwbare verdediger Jhonny Oduya, de jonge talentvolle aanvaller Niklas Bergfors, prospect Patrice Cormier en een draft pick uit de eerste ronde wisten de Thrashers eruit te slepen. Of Kovalchuk na dit seizoen nog bij de Devils speelt valt nog te bezien. Wellicht wil hij voor een lager salaris spelen bij een team dat kans maakt om de Stanley Cup te winnen, anders zou hij wel eens naar de Russische KHL kunnen vertrekken waar (nog) geen salary cap geldt.

Bij de Anaheim Ducks zaten ze met hun goalie-situatie in de maag. De 27-jarige Jonas Hiller maakt een fantastisch seizoen door terwijl Jean-Sebastien Giguere ze enkele jaren geleden nog naar de Stanley Cup loodste. Beide keepers meenden de rol van starter te kunnen opeisen, dus moest er ééntje vertrekken. Giguere werd kind van de rekening en vertrok naar de Leafs. De Ducks kregen hier Jason Blake en goalie Vesa Toskala voor terug.

Deals na de Olympic Break

De slecht presterende Leafs bleven in de ruilmodus en ruilden aanvaller Alex Ponikarovsky weg naar de Pittsburgh Penguins in ruil voor de jonge verdediger Martin Skoula en prospect Luca Caputi. De Leafs zagen in Skoula echter weinig toekomst en ruilden hem direct weer door naar de New Jersey Devils in ruil voor een draft pick uit de vijfde ronde.

De betrouwbare verdediger Derek Morris vertrok weer naar zijn oude club de Phoenix Coyotes. De Boston Bruins kregen hier een draft pick voor terug. Uit welke ronde deze pick is, is afhankelijk van de prestaties van Morris en de Coyotes. De Bruins vingen het verlies van hun verdediger op door twee weinig spelende aanvallers (Byron Bitz en Craig Weller) en een draft pick uit de tweede ronde weg te ruilen naar de Florida Panthers in ruil voor verdedigers Dennis Seidenberg en Matt Bartowski. Seidenberg kwam voor Duitsland in actie op de Olympische Spelen.

De Coyotes waren met Morris nog niet uitgeruild, want zij wisselden met de Colorado Avalanche nog een talentvolle aanvaller uit. Peter Mueller en Kevin Porter vertrokken naar Phoenix en Wojtek Wolski maakte de omgekeerde weg. Wolski en Mueller zijn beide jonge spelers waarvan verwacht mag worden dat ze binnen afzienbare tijd één op één in punten gaan lopen.

De Edmonton Oilers ontmantelen ondertussen hun volledige team. Omdat de play-offs toch niet meer gehaald zullen worden gaan zij vooral voor draft picks en jonge spelers. De ervaren verdediger Lubomir Visnovsky werd weggeruild voor Ryan Whitney en een draft pick uit de zesde ronde van de Anaheim Ducks. Ook de ervaren verdediger Steve Staios vertrok; hij ging naar de renoverende Flames. De Oilers krijgen hier Aaron Johnson, een verdediger die op een neer pendelt tussen de AHL en de NHL, en een draft pick uit de derde ronde voor terug. Verdediger Denis Grebeshkov vertrok voor een draft pick uit de tweede ronde van de Nashville Predators.

Ook de Washington Capitals deden van zich spreken rond de trade deadline. Dit is verrassend, want de Capitals staan bovenaan. Verdediger Joe Corvo van de Carolina Hurricanes werd aangetrokken in ruil voor verdediger Brian Pothier, prospect Oskar Osala en een draft pick uit de tweede ronde in 2011. Joe Corvo is een aanvallend ingestelde verdediger. Verder haalden de Capitals oude bekende Milan Jurcina terug in ruil voor een draft pick uit de zesde ronde en een voorwaardelijke draft pick, afhankelijk van de prestaties van de Capitals. Jurcina is een fysiek sterke verdediger die zich weinig met het aanvalsspel zal bemoeien. Verder werden de fysiek sterke en ervaren aanvallers Eric Belanger en Scott Walker aangetrokken in ruil voor draft picks. De Capitals hopen met al deze ruilen vooral defensieve zekerheid te hebben ingebouwd, want de verdediging is één van de weinige zwakke punten in het team.

Een volledig overzicht van alle ruilen rond de trade deadline is op de NHL-site te vinden.