[Special OWS] Ole Einar Bjørndalen

Frank (franklop)

Op 12 februari beginnen in Vancouver de Olympische Winterspelen. In aanloop naar dit grote evenement zal FOK!sport in de geschiedenis duiken van de wintersporten met specials. Vandaag hebben we het over Ole Einar Bjørndalen.

Ole Einar Bjørndalen is de meest succesvolle biathleet ooit. De 36-jarige Noor, die sinds 1994 in het wereldbekercircuit terug te vinden is, won tot aan dit seizoen bijna negentig wereldbekerwedstrijden. Op wereldkampioenschappen was Bjørndalen ook vaak oppermachtig. Hij pakte daarop 33 medailles, waarvan er veertien goud van kleur waren.

Tevens won hij op drie Olympische Spelen in totaal vijf gouden, drie zilveren en één bronzen medaille. Opvallend daarbij is dat Bjørndalen op de Spelen van 2002 in Salt Lake City op alle vier de onderdelen goud won. Ondanks deze indrukwekkende erelijst is de honger naar medailles nog niet gestild bij de Noor. Als het aan hem ligt gaat Bjørndalen nog door tot en met de Spelen van 2014 in Sochi.

Bijzondere tactiek
Wat de resultaten van Bjørndalen bijzonder maakt, is dat hij tot 2005 helemaal geen goede schutter was. Integendeel, hij behoorde tot de middenmoot bij het schieten, wat na langlaufen het tweede onderdeel is van biathlon. Maar doordat Bjørndalen een fenomeen was op de ski’s, hij won zelfs ooit één wereldbekerwedstrijd bij de cross-country, kon hij zich vaak diverse schietfouten veroorloven. De Noor zag echter in dat deze tactiek hem regelmatig opbrak en besloot in 2005 zijn schiettechniek en vooral zijn schietsnelheid te verbeteren.

Dit is een beslissing geweest die duidelijk haar vruchten heeft afgeworpen. De Noor, geboren in Modum, hoefde minder te compenseren met het lauglaufen en bleef gewoon wedstrijden winnen, vaak met grote voorsprong. Hij besloot dan ook om zijn wedstrijdtactiek verder aan te passen. Bjørndalen zou voortaan rustiger van start gaan en naarmate het einde van de wedstrijd in zicht kwam zou hij steeds meer versnellen.

Trainingsbeest en gezondheidsfreak
Bjørndalen, die in eigen land is vereerd met een bronzen beeld, wordt door zowel zijn ploeggenoten als zijn rivalen de ultieme professional genoemd. In 2008 kon hij door een ziekte drie weken niet trainen. Volgens hemzelf was het voor het eerst in vijftien jaar tijd dat hij meer dan drie dagen vrij was geweest. Volgens zijn land- en ploeggenoot Lars Berger is die instelling de sleutel tot het succes van Bjørndalen geweest. "Hij heeft altijd alles onder controle. Zelfs na succesvolle weekenden gaat hij altijd weer aan de slag alsof hij weer opnieuw moet beginnen."

Wat verder een belangrijke rol speelt bij Bjørndalen is zijn gezondheid en hygiëne. De Noor drinkt geen druppel alcohol, maar gebruikt wel elke ochtend cognac bij het gorgelen om binnenkomende bacteriën te doden. Verder heeft hij altijd een handdesinfecteringsmiddel bij zich, die hij gebruikt na het handschudden met rivalen, officials of fans. Op de periode in 2008 na is Bjørndalen dan ook nooit ziek geweest, wat hem mede hielp om constant bij de top te blijven.

Het ultieme doel
Ondanks dat Bjørndalen meer dan tweehonderd keer op het podium heeft gestaan bij officiële wedstrijden is hij nog altijd op zoek naar meer. Het doel? Het behalen van de meeste (gouden) medailles op de Olympische Winterspelen. Momenteel is dat record in handen van zijn landgenoot Bjørn Dæhlie die twaalf medailles behaalde op drie Olympische Spelen. De cross-countryskiër won acht gouden, drie zilveren en één bronzen medaille.

Bjørndalen heeft dus nog vier gouden medailles nodig om Daehlie voorbij te gaan op beide lijsten. De poging hem voorbij te streven wordt ingezet op 14 februari op de tien kilometer sprint.